skip to main content
Verjaardagstentoonstelling voor Gerrit (50) en Willem (28)

De Gerrit Rietveld Academie bestaat 50 jaar, het Sandberg Instituut 28 jaar. Ter gelegenheid daarvan vindt in het gloednieuwe gebouw van de Gerrit Rietveld Academie een tentoonstelling plaats onder de naam ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’. Fragmenten uit de geschiedenis worden tentoongesteld, maar ook recente werken van alumni, docenten en studenten zijn verwerkt in de expositie.

Biotoop van verscheidenheid

U krijgt een inkijkje in het karakter en de diversiteit van de kunstopleidingen. Maar liefst 10.000 studenten hebben namelijk aan Rietveld of Sandberg gestudeerd. De selectie van te exposeren werken was in handen van curator Moritz Küng. Küng, zelf ook oud-student van de Rietveld Academie, maakt momenteel onder meer tentoonstellingen op het snijvlak van architectuur en de beeldende kunst. Hij noemt de Rietveld een ‘biotoop van verscheidenheid’. ‘Beeld, film, cultuur, tekenen, ga zo maar door.’ Küng werd gegrepen door een uitspraak van oud-Rietveld-directeur Tijmen van Grootheest: ‘Rietveld bestaat niet uit één verhaal, maar uit honderden verhalen.’  Küng: ‘Dit inspireerde me om de verbinding tussen al deze werken als leidraad te nemen voor de expositie. Want juist in deze verbinding ligt het karakter van Rietveld en Sandberg vervat.’

Tijdscapsules

Van de 10.000 studenten verzamelde Küng het werk van 1000 studenten in een database. Hij categoriseerde het werk, bijvoorbeeld op basis van symmetrie, portret of een ander thema. Hierna kon hij echt aan de slag: hij maakte 18 tijdscapsules met elk een verschillende historische invulling. ‘Ik werd onder andere geïnspireerd door Andy Warhol die eens kartonnen dozen heeft gevuld met allerlei spullen, zoals boeken, cassettebandjes, badges en meer. Deze werden verzegeld en naar een depot gestuurd, en pas jaren later geopend. Die dozen gaven echt een inkijkje in een tijd.’ Dit idee nam Küng mee in de historische tijdscapsules: die zijn gevuld met posters, statistieken, eindexamenwerken of boekjes en geven zo ook een weergave en rapportage van een periode in Rietveld.

Metacapsules

Naast de historische tijdscapsules zijn er in de expositie metacapsules waarin werken worden getoond van alumni, studenten en docenten. ‘De verbinding tussen de voorwerpen, dat staat hier centraal’, zegt Küng. Neem als voorbeeld Ben van Berkel, bekend van grote architectonische werken zoals de Erasmusbrug. In plaats van een werk te kiezen in relatie tot architectuur, kiest Küng bewust voor een niet-typisch werk, namelijk een wijnhouder die Van Berkel voor Alessi heeft ontworpen. ‘In deze wijnhouder zit een wijnfles van een medewerker van Rietveld die haar eigen wijn verbouwt. De wijnhouder staat vervolgens op een tafel van een andere alumni, en daarnaast ligt weer een boekje van illustrator Jet Boeke, bekend van Dikkie Dik.’ Zo komen alle werken samen, met als gemene deler Rietveld.

Opening nieuw gebouw

Gelijktijdig met de opening van de expositie viert Rietveld een nieuwe mijlpaal: de officiële opening van het nieuwe schoolgebouw, gerealiseerd door Paulien Bremmer van Studio FedLev. Met het bezoek aan de expositie, kunt u er tegelijkertijd een kijkje nemen. Het Sandberg Instituut trekt na de expositie ook in het nieuwe gebouw. Daarnaast zijn er werkplaatsen, filmstudio’s en andere werkruimten voor studenten.

Bekijk de timelapse van de bouw

Praktische informatie

Locatie: Fred. Roeskestraat 96, Amsterdam
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 – 19.00 uur
Toegang: gratis

Meer informatie op https://rietveldacademie.nl/

Grafisch ontwerp door David Bennewith en Eliott Déchamboux

Geef uw mening