skip to main content
Operatie kunstwerk 'Relight White Noise'

Het lichtkunstwerk op de toren, is momenteel niet meer het stralende baken dat het was toen het op 2 december 2009 met een ‘oerknal’ werd onthuld als ‘White Noise, handschrift van het heelal’. De gemeente Amsterdam en de toenmalige eigenaar KPN hadden het gefinancierd en na oplevering werd Alticom de eigenaar. Die zorgde de afgelopen jaren voor het onderhoud. Nu moet het kunstwerk grondig worden hersteld, om te zorgen dat het ten minste weer tien jaar mee gaat. Naast Alticom dragen ook Zuidas en Amsterdam bij aan de kosten.

Productieve ruis

Het negen jaar oude lichtkunstwerk van beeldend kunstenaar Giny Vos, in de 146 meter hoge Alticom-toren, is een verbeelding van het universum: een twinkelend heelal met vallende sterren, meteorietenregens en kleine ontploffinkjes, verdeeld over de vier plateaus van de toren. Het kunstwerk vertolkt de schijnbaar onsamenhangende ruis van het heelal, waaruit ons bestaan en onze communicatie is voortgekomen. Het eindresultaat is een dynamisch lichtkunstwerk, dat de functie van de toren (menselijke communicatie) weergeeft. De letters en cijfers die af en toe in het kunstwerk zichtbaar zijn, verbinden deze communicatie met het onmetelijke universum. Op 3 december wordt het kunstwerk uitgezet. Het herstel neemt ongeveer drie maanden in beslag. Daarna zal het kunstwerk weer stralen boven Zuidas.

Een twinkelend heelal in de Alticom-toren

Geef uw mening

CJ Dippel

Goeie zaak. Het maakt de Zuidas mooier en magischer.

Paco Bunnik

Het mooiste lichtkunstwerk van de stad verdient deze opknapbeurt!

Peter Wessels

ik kan niet wachten

Hans Akkerman

prachtig als straks dit lichtkunst weer in volle glorie te zien is vanaf de A10