skip to main content
Wooncomplex Xavier in laatste maanden voor oplevering

Het is nog een paar maanden buffelen, maar dan moet aannemer Waal klaar zijn met Xavier en mogen de huurders en kopers hun woning gaan inrichten. In het tweede kwartaal 2019 is Zuidas weer 159 woningen rijker. Uitvoerder Mike Somers neemt ons mee.

Somers is wel wat gewend. Hij was er al bij toen in juni 2016 de bouw startte en de grond waarop nu het wooncomplex staat nog een grasveldje was. Wel heeft hij sindsdien zijn handen vol aan het tijdig opleveren van Xavier. Het grootste knelpunt is personeel. Op dit moment werken tussen de 75 en 100 bouwvakkers aan het wooncomplex, maar Somers weet soms niet waar hij ze vandaan moet halen. ‘De arbeidsmarkt is extreem krap. Onderaannemers halen nu personeel van heinde en verre, tot aan Rusland aan toe. Dat maakt de communicatie soms wel wat ingewikkeld.’ Ook merkt hij dat het lastiger is om materialen tijdig geleverd te krijgen, omdat leveranciers ook last hebben van de personele schaarste.

Prefab-techniek

Eén voordeel heeft Somers wel: de gevels van Xavier zijn in de fabriek gemaakt en daarna prefab aangevoerd. ‘In de fabriek werd er anderhalf jaar geleden al aan gewerkt. Wij konden ze op afroep laten aanvoeren.’ Die prefab-techniek stelde wel extra eisen aan de kraan, die de gevelelementen tot 73 meter hoogte moest brengen. De kraan is speciaal voor Xavier gebouwd. Het is een massief gevaarte dat tot 24 ton aan gewicht kan hijsen, meer dan een normale kraan. Op de grond staat hij op een al even massief blok beton (de poer). De machinist bovenin zwaait bij een stevige wind zo’n drie meter heen en weer, maar dat is allemaal ingecalculeerd.

Logistieke puzzel

Ondanks dat het hoogste punt al in de zomer werd bereikt, is het nog steeds een komen en gaan van vrachtverkeer. Niet alleen Waal maakt gebruik van de bouwweg, ook BAM dat pal naast Xavier de laatste twee wooncomplexen van het Zuidas-centrumgebied realiseert: The George en The Gustav. ‘We werken goed samen met onze collega’s’, zegt Somers terwijl we richting parkeerkelder lopen, ‘maar het is allemaal erg krap. Als er een wagen staat te lossen, moet een volgende wachten. Logistiek is het een hele puzzel.’

Ondergrondse garages

Onder Xavier bevinden zich een parkeergarage in twee lagen, goed voor 122 plaatsen. De ingang van de garage vormt straks ook de ingang naar de ondergrondse garages van The George en The Gustav – eveneens een handigheidje dat erop wijst dat er vooraf goed is afgestemd. In de kelder zelf lijkt iemand een paar honderd schoteltjes op stokjes draaiende te houden. Het is een bouwvakker, die isolatieplaten (de ‘schoteltjes) aan het plafond van de garage lijmt en die met houten latten vastklemt. ‘Op die manier kan hij het in zijn eentje, dat scheelt weer personeel’, zegt Somers.

Exclusieve uitstraling

Xavier, gebouwd in opdracht van AM en BPD, bestaat eigenlijk uit drie woningcomplexen: twee lage torens met ieder zes woonlagen aan de kant van de George Gershwinlaan; en de beeldbepalende, 21 verdiepingen tellende toren aan de Gustav Mahlerlaan. Beeldbepalend zijn de doorlopende balkonbanden, op de tweede, negende, veertiende en achttiende verdieping van de toren. Ze geven het gebouw een exclusieve uitstraling. Bij elkaar komen er in de drie complexen 159 appartementen. Er wordt gasloos opgeleverd maar het gebouw wordt niet verwarmd door Warmte/koude opslag middels bronnen (WKO Bronnen) maar is aangesloten op het warmte- en koudenetwerk van NUON.

In de laagbouw en in de onderste negen lagen van de hoogbouw komen huurappartementen, van ieder 65 m2 groot. Op de verdiepingen daarboven worden de appartementen steeds groter. Vanaf verdieping 11 niet acht, maar zes appartementen per verdieping, vanaf daar tot de veertiende tot en met de zeventiende nog vier appartementen, en op de lagen achttien, negentien en twintig nog maar twee. En de 21ste verdieping bestaat uit één groot penthouse van ruim 340 m2, exclusief drie reusachtige terrassen. Het uitzicht is fenomenaal, in alle windrichtingen. ‘Dat mag ik niet zeggen’, antwoordt Somers op de vraag wie de gelukkige koper is.

Glazenwasinstallatie

Alle koopappartementen zijn al geruime tijd verkocht. Syntrus, onderdeel van Achmea, verzorgt de verhuur. Voor de oplevering die staat gepland voor het tweede kwartaal 2019 moet aannemer Waal onder meer ook nog zorgen dat er een binnentuin komt tussen het hoge en de twee lage wooncomplexen. En op het dak moet nog een ingenieuze glazenwasinstallatie op het dak komt. Die moet kunnen uitschuiven, om voorbij de balkonbanden te komen. Gaat dat allemaal op tijd lukken? Somers lacht. ‘Dat gaat allemaal op tijd lukken.’

Xavier, begin november 2018

Geef uw mening

duchhart

het is niet anders maar die russen??? toch geen familie van Poetin?