Zuidas Business District Imaging Center VUmc

Amsterdam UMC Imaging Center nadert voltooiing

Het is ronduit spectaculair om in het nieuwe gebouw aan de Van der Boechorststraat rond te lopen. Hier wordt een medisch onderzoeks- en behandelcentrum neergezet dat zijn weerga niet kent: het Amsterdam UMC Imaging Center.

In het Amsterdam UMC Imaging Center, op de locatie VUmc, komen de nieuwste beeldvormende technieken, faciliteiten voor tracerontwikkeling en experts vanuit verschillende disciplines samen. Dit levert grote winst op voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten. Artsen en onderzoekers kunnen met de beeldvorming zien hoe de organen van patiënten functioneren, vroegtijdig ziekten ontdekken, therapie plannen en de effecten daarvan vaststellen. Maar ook kunnen ze dankzij beeldvorming de werking van medicijnen in het lichaam volgen. Bijvoorbeeld door heel precies te lokaliseren waar zich in het lichaam kankercellen bevinden. En door nauwkeurig in beeld te brengen hoe de tumor en de medicijnen zich gedragen. Behandeling wordt zo veel doelgerichter en daarmee de kans op genezing groter.

De centrale hal in het Imaging Center, juni 2018
Foto: Marcel Steinbach

Zee van licht

Tijdens de rondleiding zijn specialisten van de ULC Installatiegroep bezig met het installeren van klimaatbeheersingsapparatuur en andere technische installaties. Daarmee is het bedrijf zelf, in 1923 opgericht als de Utrechtse Loodgieters Combinatie, een toonbeeld van innovatie. Ondertussen zijn ook andere bedrijven binnen aan de slag. Wat het meest opvalt aan het gebouw dat de aannemer heeft neergezet, is de lichtinval. Het is architectenbureau Wiegerinck gelukt om een gebouw te ontwerpen dat baadt in een zee van licht. En dat terwijl de beoordeling van de ‘scans’ bij voorkeur in het donker moet gebeuren. Ook interieurontwerper D/Dock is al druk bezig. Her en der staan meubelen als rustgevende eilanden gegroepeerd. Voor kinderen is er een speciale ruimte waar ze in een prettige sfeer kunnen verblijven. Het hele gebouw ademt rust, overzicht en controle.

100.000 scans

Het Imaging Center ligt tegen de locatie VUmc van Amsterdam UMC aan. Voor patiënten komt er een verbinding van het Imaging Center met het ziekenhuis op de eerste verdieping. Zo kunnen patiënten makkelijk terecht voor scans in allerlei vormen, van CT-scan, PET-scan, MRI-scan tot een mammografie. Naar schatting zullen er meer dan 100.000 scans per jaar gemaakt en beoordeeld gaan worden. In het Imaging Center krijgen ook het Tracer Center Amsterdam en het befaamde LaserLab Amsterdam van de VU onderdak.

De aanleg van technische installaties, maart 2018
Foto: Marcel Steinbach

Ondergrondse innovatie

Ook onder de grond speelt zich een wereld van innovatie af. Hier bevinden zich de zogeheten deeltjesversnellers of ‘cyclotrons’: zeer geavanceerde apparaten waarmee grootschalig medische isotopen gemaakt kunnen worden. Medische isotopen zijn elektrisch geladen deeltjes die onmisbaar zijn bij de behandeling van onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten. In september 2018 zijn de cyclotrons onder de grond gehesen, in bunkers met metersdikke muren. Het Imaging Center gaat de isotopen en de tracers niet alleen maken voor eigen gebruik, maar ook voor ziekenhuizen elders in het land en zelfs in het buitenland. Speciale auto’s rijden via een ingang aan de Van der Boechorststraat een logistieke kelder in, tot aan het Imaging Center gebouw.

Een cyclotron wordt per vrachtwagen aangevoerd...
...onder metersdik beton onder de grond gebracht...
...en precies op zijn plaats gezet, september 2018 Foto: Marcel Steinbach

Meer medische centra

Aan de buitenzijde anticipeert het Imaging Center op wat er in dit deel van de Zuidas nog meer te gebeuren staat. Amsterdam UMC heeft voor de langere termijn plannen om aan het Imaging Center andere medische centra toe te voegen. De hoge zuilen die het gebouw kenmerken, komen op termijn terug in onder meer een diagnostisch lab, dat via een atrium tegen het Imaging Center wordt aangebouwd. Zo zullen uiteindelijk meerdere nieuwe gebouwen gaan verrijzen, die samen met het bestaande ziekenhuisgebouw van Amsterdam UMC een carré gaan vormen. In het midden van het carré moet de Botanische Tuin Zuidas een plek krijgen. Bij de bouw van het Imaging Center is al rekening gehouden met het grote atrium, dat uiteindelijk via de Van de Boechorststraat de entree gaat vormen naar meerdere gebouwen.

Impuls

Maar dat is nog toekomstmuziek. Het Imaging Center is dat niet. In het najaar van 2019 gaat het Imaging Center officieel open. Het Imaging Center zal een belangrijke impuls geven aan de ontwikkeling van de regio Amsterdam en van de Zuidas in het bijzonder. Als internationaal centrum voor ‘business, science and health’ en als centrum voor optimale gezondheidszorg.

Foto: Marcel Steinbach

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

7 januari 2019 | 10:27

Peter Wessels

Veel hoogwaardige techniek!!!

Schrijf een reactie
3
+1
15 december 2018 | 10:59

Ilse Hopper

Hoop dat er niet teveel van onze BotanischeTuinZuidas wordt afgesnoept. Bezoekers hebben veel baat van de groene oase vooral patiënten en hun familie evenals gestresste artsen en verpleegkundigen van het UMC Amsterdam (VU) 🌸🌴🌻🌵🌺🌳💮🍀🍁

Schrijf een reactie
4
+1