Zuidas Ontwikkelt

Fors investeren in een groene Zuidas

Een investering van ongeveer 10 miljoen euro in vergroening van Zuidas. Dat vraagt het Amsterdamse college B&W aan de gemeenteraad. Het 'Plan voor een groene Zuidas' draagt bij aan een groene kwaliteitsimpuls. De raad praat erover op 7 en 14 februari.

De investering geldt voor een periode van vijf jaar en is bedoeld om (waar mogelijk grote) bomen en ander groen te planten. Ook worden er maatregelen mee gefinancierd die zorgen voor een betere groei van groen.

Maximale vergroening

Het college van B&W stelt de investering voor naar aanleiding van een motie die de gemeenteraad aannam op 5 oktober 2016. De motie riep op tot maximale vergroening van Zuidas. Zoals in elk stedelijk gebied is groen essentieel voor de kwaliteit van wonen, werken en leven in Zuidas. Ondertussen verdwijnt er door alle bouwactiviteiten nogal wat groen in Zuidas. Tussen 2012 en 2021 gaat het ongeveer om 2.450 bomen. Daarvan zullen er ongeveer 1.700 terugkomen.

Moestuin op het dak van Ravel Residence
Moestuin op het dak van Ravel Residence Foto: Marcel Steinbach
Watercompensatie in het Beatrixpark
Watercompensatie in het Beatrixpark Foto: Kees Winkelman

Zuidasdok

Een nog grotere uitdaging voor vergroening van Zuidas vormt het infrastructuurproject Zuidasdok. Ergens de komende weken gaan de eerste ongeveer 630 bomen tegen de vlakte. In totaal moeten circa 14.400 bomen wijken. Na voltooiing van Zuidasdok komen er in het nieuwe landschap rondom Zuidasdok 2.500 tot 4.000 bomen terug.

Kwalitatief groen

Per saldo neemt het aantal bomen dus af. Het ‘Plan voor een groene Zuidas’ zoekt de vergroening niet zozeer in de hoeveelheid, maar de kwaliteit. We investeren in bomen en in ander waardevol groen. We gaan voor duurzaam groen (met een lange levensduur) met een hoge diversiteit in typen en verschijningsvormen. Niet alleen bomen, maar ook om heesters, klimplanten, oeverbeplanting, water, ruigte, kruidachtige en bloemrijke beplanting, grassen, vaste planten en bollen. 50m2 groen met een mix van bollen, vaste planten en heesters heeft bijvoorbeeld meer waarde (beleving en biodiversiteit) dan 100m2 gras.

Foto bij undefined

Dubbel ruimtegebruik

En we gaan dezelfde ruimte dubbel gebruiken. Op de daken van de snelweg en het station Amsterdam Zuid komt een rijk groen landschap, waardevol voor mensen, planten en dieren. Verder bespreekt de gemeenteraad op 14 februari nog een vergroeningsplan: het voorstel om te investeren in het DokDakpark. Het DokDakpark is een park op de daken van de voorzieningen aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid (tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg). Het park wordt verbonden met voetgangersbruggen richting het Beatrixpark en het plein bij de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg. Hierdoor ontstaat een groen hart in Zuidas. Al met al benutten we, ondanks de dichte bebouwing, alle mogelijkheden om Zuidas groener te maken.

Moestuin in de George Gershwinlaan
Moestuin in de George Gershwinlaan
Watervertragende groene strook in Kop Zuidas
Watervertragende groene strook in Kop Zuidas

Herplantfonds

Amsterdam wil het aantal bomen op peil te houden. In de gemeente gelden daarom regels voor het kappen van bomen: elke te kappen boom moet vervangen worden door een gelijkwaardige boom. Een boom van 35 jaar kan bijvoorbeeld worden vervangen door vier bomen met een stamomtrek van 18-20 cm of door 2 bomen met een stamomtrek van 21-35 cm. Waar mogelijk herplanten we gekapte bomen binnen Zuidas, maar dat zal gezien de beperkte ruimte dus niet met alle bomen lukken. Het vorig jaar ingestelde Herplantfonds (en het daarvan afgeleide Herplantfonds Zuidas) biedt een oplossing. De waarde van de bomen die verdwijnen wordt geschat en het totaalbedrag komt terecht in het Herplantfonds Zuidas. Daarmee kunnen we later de vergroening van Zuidas betalen. De waarde van het groen blijft dus binnen Zuidas.

200.000 euro voor initiatieven

Er komt een pot van 200.000 euro beschikbaar waaruit de komende vijf jaar groene ideeën en initiatieven van bedrijven en bewoners kunnen worden gefinancierd. Meer informatie hierover volgt nog voor de zomer.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

100%Nuttig
12 van de 12 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

'
15 februari 2018 | 12:18

kuiper

Groene gevelbekleding op de noordzijde van de nieuwe Schinkelbrug (over Jachthavenweg – Jaagpad) zou een mooi alternatief zijn voor het vervallen van alle bomen en groen aan deze zijde van de brug.

Schrijf een reactie
+1