Duurzaamheid Zuidas Ontwikkelt Goede Doelen Loterijen

Geen verspilling in nieuw Goede Doelen Loterijen-gebouw

Het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen in Zuidas behoort tot de meest duurzame gebouwen van Nederland. Een pand dat langdurig leegstond werd omgetoverd tot een gebouw dat past bij de idealen van de loterijorganisatie.

Het gebouw aan de Beethovenstraat opent officieel vandaag de deuren, maar al enige tijd bruist het er van de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij). Ze vergaderen tussen de palmbomen rond tafeltjes op het binnenplein of zitten naast enorme bananenplanten in diepe kuipstoelen met een laptop op hun schoot. Het is volgens interieur architect Edward van der Poll van D/DOCK met het oog op  duurzaamheid belangrijk dat medewerkers zich hier prettig voelen. ‘Dan maken ze zich hard voor de organisatie en blijven ze bij je.’

Vondelpark

De 600 medewerkers van de verschillende loterijen huisden tot nu toe in veertien verschillende panden in Houten, Eemnes en Amsterdam, ook aan de Van Eeghenstraat aan de rand van het Vondelpark. De architecten van Benthem Crouwel wilden die parkbeleving behouden. Daarom staan er op het buiten- en binnenplein van het gebouw nu abstracte bomen. Hun takken reiken tot aan een plafond dat bestaat uit metalen, moderne versies van bladeren. Het buitenlicht dwarrelt in talloze verschillende hoeken naar binnen door het bladerdak.

Midden op het binnenplein kronkelt een brede trap omhoog naar de balustrades van de volgende verdiepingen. Hier ontmoeten mensen elkaar nog makkelijker dan in de Van Eeghenstraat, vertelt interieur architect van der Poll. Halverwege de trap zitten mensen op zitplekken samen over hun laptop gebogen of ze leunen achterover in een rieten stoel. Interieurontwerper van de Goede Doelen Loterijen Yolanda Loudon-Leyen: ‘Misschien kennen nu nog niet alle medewerkers elkaar, maar dat zal hier snel veranderen.’

Atrium
Atrium Foto: Tessa Jol
Het iconische bladerdak
Het iconische bladerdak Foto: Michael van Oosten

Geen verspilling

De Goede Doelen Loterijen wilden een gebouw dat paste bij hun idealen. Een belangrijke pijler was: geen verspilling. Daarom verhuisden ze niet naar spiksplinternieuw gebouw, maar maakten ze liever een bestaand pand ultrazuinig met een Outstanding certificaat, het hoogst haalbare BREEAM-label. Alle energie die het gebouw verbruikt komt van 949 zonnepanelen op het dak en een warmte-koude opslag in de grond. Water voor planten en toiletten – zo’n 37 procent van al het waterverbruik – is opgevangen regen.

Nog bovenop de BREEAM-eisen kozen de loterijen ervoor om ook geen meubels te verspillen. De kantoren staan vol met mee verhuisde lichtgekleurde houten tafels zonder hoeken en dieprood- en oranje gestoffeerde stoelen. ‘Veel antroposofische vormen en kleuren’, knipoogt interieur architect Edward van der Poll van D/DOCK. Veel vergaderstoelen komen van Marktplaats.

Meedenken

De Goede Doelen Loterijen wilden ook graag medewerkers en buren betrekken bij hun nieuwe onderkomen. Toen in 2013 tijdens het Kerstontbijt voor het eerst werd verteld over de verhuisplannen meldden zich nog dezelfde dag honderd mensen om mee te praten. Hun invloed zie je bijvoorbeeld terug in de ‘gevels’ rondom het plein, doorzichtige wanden met zachte kleuren en grote, hoge ramen. De versieringen komen van schetsen die medewerkers maakten in een workshop.

Ook de nieuwe buren in Zuidas mochten meedenken. Een deel van het gebouw zou een openbare gelegenheid worden. ‘Een Italiaans restaurant, graag’, zeiden de bewoners. Die hadden ze nog niet in Zuidas. En dan het liefst niet zo chique, maar een beetje low key. ‘Ze zouden er bij wijze van spreken een kaartje moeten kunnen leggen’, zegt Loudon-Leyen. Binnenkort opent Osteria La Lotteria de deuren. Het restaurant wordt gerund door the Colour Kitchen, met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Op het terras kunnen buren straks altijd droog zitten onder het moderne bladerdak. Af en toe zoemt er misschien een bijtje voorbij of vliegt er een mees langs uit de bijenkorf of de nestkasten op het dak. Wie goed oplet in schemering spot misschien zelfs een vleermuis, want ook die krijgt een huisje tussen de moderne bladeren.

 

*De hoofdfoto gebruikt bij dit artikel is van fotograaf: Michael van Oosten

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

'
12 december 2018 | 16:10

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hi Adri, het gebouw staat op de hoek Beethovenstraat – Pr. Irenestraat. Het gebouw heeft enige tijd leeg gestaan omdat de verkoop van het pand even duurde nadat de vorige gebruiker eruit is gegaan.

Schrijf een reactie
1
+1
'
6 december 2018 | 16:28

adri burgmeijer

Waar staat dit gebouw in hemelsnaam? en waarom stond het eerder zo lang leeg?

Schrijf een reactie
13
+1
'
6 december 2018 | 18:57

Marie

Geldkwestie? Wellicht moesten er eerst nog wat loten verkocht worden 😉

Schrijf een reactie
+1