Zuidas Business District Nhow Amsterdam RAI

Hotel Nhow Amsterdam RAI in het teken van ‘diversiteit’

‘Een plek waar hedendaagse kunst, design, gastronomie en culturele expressies perfect samengaan.’ Zo’n plek wil het nu al iconische Nhow Amsterdam RAI hotel zijn. Op 26 september 2018 maakte de NH Hotel Group dit bekend.

Het moet gezegd: de NH Hotel Group weet wat uitpakken is. De onthulling van het thema van het nu al iconische Nhow Amsterdam RAI hotel – ‘diversiteit’ – gaat gepaard met vijfsterren catering (verzorgd door Krasnapolsky, eveneens van de NH-keten). Terwijl bouwvakkers gewoon doorgaan met hun werk, staan op de zevende verdieping hosts en hostesses klaar met artistieke hapjes, schalt er bij de videopresentatie een opzwepende beat uit de geluidsinstallatie en wordt een glas geheven op deze nieuwe blikvanger in Zuidas. ‘Dit hotel maakt RAI compleet’, zegt een trotse Maurits van de Sluis, chief operational officer van RAI. ‘Het wordt de slaapkamer en de huiskamer van RAI.’

Ervaringen met een twist

Maarten Markus, managing director Noord-Europa van de NH Hotel Group, bezingt het onconventionele van het hotel, zowel qua architectuur als qua interieurdesign. ‘Dit hotel is gericht op reizigers die willen overnachten in een hotel dat anders is dan alle andere. We leggen de lat hoog om gasten ervaringen met een twist te bieden. De stad Amsterdam ademt diversiteit, met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Ik kijk ernaar uit dat Nhow Amsterdam RAI ook een smeltkroes van verschillende culturen wordt.’

De proefkamer, met Japanse motieven...
...en bijgehorende badkamer

Postzegel

Zo ver is het nog niet. Nhow Amsterdam RAI is nu nog het mekka van bouwvakkers. ‘We maken wat we wilden maken en ook nog eens binnen de planning’, zegt Gert-Wim Bos, directeur van ontwikkelaar COD. ‘Uitvoerders, bouwvakkers, ingenieurs, iedereen is trots om hieraan te mogen werken.’ Hij vertelt hoe lastig het is om op een ‘postzegel’ zo’n imposant bouwwerk neer te zetten. RAI mag geen hinder ondervinden van de werkzaamheden, de bouwlogistiek is complex, en op anderhalve meter van de tweelaagse parkeerkelder – met een ‘zwevende wokkel’ als inrit – loopt de Noord/Zuidlijn. En dan is ook nog eens gekozen voor een driehoekig ontwerp, waarbij de punten ver over de ronde binnenkern uitsteken.

Een toekomstige driehoekige kamer met uitzicht op Zuidas Foto: Marcel Steinbach
'Het Signaal' voor RAI, de inspiratiebron voor het hotel Foto: Marcel Steinbach

Zes windrichtingen

Om een indruk te krijgen van de kamers, in totaal 650, is bovenop een bouwkeet een zogeheten ‘mock up room’ – een proefkamer – ingericht. Die laat een van de zes kamertypen zien. De ontwerpers van het interieur (NEXT Architects en GLG/MVSA Architects) hebben zich laten inspireren door de zes windrichtingen waarnaar de hoeken van het gebouw wijzen: zuid, oost, noord, zuidwest, zuidoost en noordwest. De Amsterdamse Gouden Eeuw komt herkenbaar terug in de kamers, maar ook mandala’s uit India, Mexicaanse doodshoofden en Japanse kersenbloesem. Helemaal bovenin het hotel, op de 25ste verdieping, komt een rooftopbar, niet alleen bedoeld voor de hotelgasten, maar voor alle Amsterdammers.

Lunch

Terwijl Krasnapolsky een copieuze lunch uitserveert, eten bouwvakkers buiten hun broodje. Als het goed is, zit hun werk er over een kleine anderhalf jaar op. In het eerste kwartaal van 2020 staan de eerste gasten aan de receptie.

Werken op hoogte, met uitzicht op station RAI Foto: Marcel Steinbach

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

4 oktober 2018 | 08:19

Andres WieCheRink MfA

graag meer visuele architectonische en design info, dit is wel heel globaal

Schrijf een reactie
+1
1 oktober 2018 | 10:27

Huib de Vet

Bijzonder om te lezen: ”Terwijl Krasnapolsky een copieuze lunch uitserveert, eten bouwvakkers buiten hun broodje”. Over diversiteit gesproken, was het niet een idee geweest om de bouwvakkers mee te laten smullen van de copieuze lunch?

Schrijf een reactie
3
+1
4 oktober 2018 | 22:40

josefine Scheepmaker

ja, dit is wel wat zuur voor de bouwvakkers

Schrijf een reactie
+1
1 oktober 2018 | 09:13

ed wagemaker

Goed om geïnformeerd te worden. Zo nu en dan wat extra informatie waardeer ik zeer.

Schrijf een reactie
+1
28 september 2018 | 16:31

Mari

Zojuist is er vergunning verleend om o.a een toren van 75 meter hoog op lokatie Buitenveldertselaan 78-84 / hoek van Nijenrodeweg te kunnen laten verrijzen. U kunt nu bezwaar maken hier tegen.

Schrijf een reactie
1
+1
28 september 2018 | 20:49

Victor Smit

Ik vind dit een uitermate positief project, dat het relatief suffe Buitenveldert weer een stuk aantrekkelijker maakt als deel van Amsterdam.

Schrijf een reactie
+1
29 september 2018 | 14:54

Aron

Maar waarom zou je? Veel schaduwoverlast zal het niet bezorgen en het brengt weer leven in de brouwerij op een kruispunt van grote wegen waar het nu doods en lelijk is, dicht bij OV en voorzieningen. En op de locatie stond een aftandse keukenwinkel, nu parkeerplaats. Tel daarbij op de schaarse woningmarkt. De enige reden die ik kan bedenken om tegen die toren te zijn is dat je 25 jaar lang in het azijn moet hebben gezeten om zo zuur te zijn dat je andere mensen niks meer gunt, zelfs als het jezelf maar weinig overlast zou bezorgen.

Schrijf een reactie
+1
4 oktober 2018 | 08:41

Aicha

Waarom zou je bezwaar maken? Supermooi project dat Buitenveldert een nodige lift kan geven.

Schrijf een reactie
+1