skip to main content
A10 Zuid richting Utrecht 5 weekenden dicht, geen treinverkeer

De werkzaamheden aan de A10 Zuid en het spoor vinden plaats in de volgende weekenden:

Download onderaan dit bericht de flyer

A10 Zuid

De A10 Zuid is gedurende vier weekenden aan de zuidzijde afgesloten van vrijdagavond 22:00 uur tot maandagochtend 05:00 uur. In het vijfde weekend is de weg ook op Pinkstermaandag 10 juni afgesloten. Komend van de A10 West is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer, richting de A2 en A10 Oost (knooppunt Amstel). Komend vanaf A4/Schiphol is de snelweg (A4 en A10 Zuid) afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp. Verkeer wordt omgeleid via de A5 en A9. Oprit S109 richting knooppunt Amstel blijft in alle weekenden te gebruiken, net als de A10 Zuid en de A4 richting Schiphol.

Bekijk de webcam van de bouw Brittenpassage

Extra reistijd

Weggebruikers moeten rekening houden met drukte en extra reistijd oplopend tot een uur. Check voor een actueel routeadvies kort voor vertrek de apps van Waze, Flitsmeister of TomTom of bekijk Google Maps en www.vananaarbeter.nl.

Treinverkeer

Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in deze weekenden niet mogelijk. Reizigers reizen om via Amsterdam Centraal. In de eerste vier weekenden rijden de treinen op maandag weer volgens dienstregeling. In het vijfde weekend is er op Pinkstermaandag 10 juni beperkt treinverkeer. Reizigers van en naar station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI kunnen gebruikmaken van de metro. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd.

In het Pinksterweekend schuiven we een dakdeel voor de Brittenpassage dwars door de A10 en de sporen

Werkzaamheden aan nieuwe stationspassage

De vijf weekenden zijn anderhalf jaar geleden al vastgelegd, zodat NS ze kon verwerken in de dienstregeling en andere projecten en evenementen er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. De weekenden zijn nodig voor de uitbreiding van station Amsterdam Zuid als onderdeel van het project Zuidasdok. Sinds november 2018 bouwen we naast de A10 Zuid een enorm betonnen dek van zo’n 70 meter lang, 12 meter breed en 2 meter dik. Dit vormt het dek waarover straks treinen rijden. Het dient tegelijkertijd als dak van de nieuwe reizigerstunnel, de Brittenpassage. In de vijf weekenden in mei en juni plaatsen we de fundering voor het dak van de toekomstige stationspassage. Door het werk te concentreren in vijf weekenden treffen we zo min mogelijk reizigers en voorkomen we een veel langere periode met hinder.

Andere weekenden met hinder

Naast de vijf weekenden in mei en juni, zijn er ook enkele weekenden waarin er bij station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI minder treinen of metro’s rijden. Het gaat om 15 en 16 juni en 22 en 23 juni. Reist u in deze weekenden met het openbaar vervoer, raadpleeg dan voor vertrek een reisplanner zoals 9292.nl.

Wegwerkzaamheden elders

Ook buiten Amsterdam wordt aan de snelwegen gewerkt. Zo werkt Rijkswaterstaat aan groot onderhoud op de A2 en zijn er afsluitingen bij de A6 richting Lelystad. Ook is tram 5 op zaterdag 18 en zondag 19 mei buiten gebruik tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart. Pendelbus 45 verzorgt dan de verbinding tussen station Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen.

Geef uw mening

Amina

De bus Leidseplein city center

Amina

Rijdt morgen bus 397 zonder omleiding

HansNH

Inschuiven is nu van donderdagavond 31 oktober 22.00 uur tot maandagochtend 4 november 05.00 uur. Zie ook https://zuidas.nl/blog/2019/vrijdag-1-t-m-zondag-3-november-a10-zuid-dicht-geen-treinverkeer-stations-zuid-en-rai/

Maurice

Nu dat het inschuiven van het dak kan niet doorgaat, wanneer is de volgende gelegenheid?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dat is nog even afwachten. We moeten dat afstemmen met andere werkzaamheden in de regio.

Bas

Kan bestemmingsverkeer Nieuw-Sloten / Schinkelterrein vanuit de richting Schiphol gewoon via de S107? En zo neen, waarom niet? De S107 ligt toch heel ver voor de werkzaamheden / knooppunt Nieuwe Meer? Het Schinkelterrein is anders nauwelijks nog bereikbaar.

Saskia | Amsterdam Zuidas

Hoi Bas, dank dat je nog weer even reageert en excuses. Dat hebben we niet best gedaan. Als het goed is heb je nu in ieder geval mailcontact met mijn collega.

Bas

Hoi Saskia, we zijn ondertussen vier weken verder, maar ik mocht nog geen telefoontje of bericht ontvangen van je collega. Hebben jullie mijn contactgegevens? Ik reageer dus nog maar een keer op deze plek. Hoi Amsterdammer, onze uitnodiging om bij ons op de koffie te komen staat nog steeds (biertje ligt ook koud). Graag gaan we met je in gesprek. Na het lezen van je laatste reactie lijkt het alsof we het over andere zaken hebben. Wij spreken graag inhoudelijk met je over de zaak, maar het wordt lastig als jij dat per definitie kwalificeert als "gezeur". ZuidasDok/Rijkswaterstaat wil grond van ons hebben (liefst voor niets), wil de bomen c.q. de groenstrook op ons terrein kappen (liefst zonder overleg), wil een weg tegen/over ons pand bouwen waardoor meer dan 100 Amsterdammers die hier werken (en natuurlijk alle dagelijkse bezoekers/klanten die langskomen) in een gevaarlijke en ongezonde situatie terechtkomen. Dat moeten we samen oplossen en daarvoor gelden in Nederland spelregels. En er zijn zeker oplossingen mogelijk. Meer inhoudelijk, wij zijn niet tegen het ZuidasDok project en zijn in overleg over voorgaande kwesties. De grond is nodig voor het aanleggen van de fly-over voor doorgaand snelverkeer richting Schiphol, maar het lijkt alsof jij vindt dat wij die grond moeten weggeven en geen compensatie daarvoor mogen vragen of voor het feit dat bestaande wegvlakken heel dicht op ons pand komen te liggen en een nieuw wegvlak tegen/over ons pand komt te liggen. En nee, toen wij in 2007 ons pand kochten gingen wij er niet vanuit dat er een snelweg door ons pand zou komen. Sterker nog, nergens in Nederland ligt er een snelweg op 5 meter van een pand! Anders gezegd, als jij of ik vandaag een bouwvergunning zouden vragen om een pand te bouwen op onze huidige locatie, dan zouden we deze niet krijgen omdat dit straks met het nieuwe wegvlak onmogelijk zou zijn. Beste Amsterdammer, ik stel voor dat wij ons gesprek voortzetten buiten dit platform.

Amsterdammer

Dat het vervelend is dat je een alternatieve route moet zoeken begrijpt iedereen, er zijn meer mensen die dat ervaren. Mij gaat het meer om het zeuren ja ... het leven bestaat nou eenmaal uit o.a. tegenvallers, leer daar mee leven. Je vindt jezelf nogal belangrijk dat je zo denkt te moeten reageren, voor mij ben je niets meer en niets minder dan een ander. Mijn advies ... accepteer tegenvallers (hebben we allemaal), maak je niet druk (blijf ademen) en doe niet moeilijk (je bent toch volwassen)! Succes en sterkte!

Saskia | Amsterdam Zuidas

Ha Bas, ik heb gevraagd of mijn collega even direct contact met je opneemt.

Bas

Hoi Amsterdammer. Ik nodig je van harte uit voor een kop koffie bij ons, een groep Amsterdamse ondernemers. Graag laten we je zien hoe wij sinds 2015 ( ! ) allerlei redelijk oplossingen hebben bedacht en voorgedragen aan gemeente en Rijkswaterstaat. En we zijn natuurlijk benieuwd wat jij daarvan vindt. Ook kun je dan bij ons kijken hoe ons pand ligt t.o.v. het wegvlak en waarom het destijds (2007) al dan niet verstandig was om hier ons bedrijf te vestigen. We hebben een artist impression gemaakt van hoe het nieuwe wegvlak wordt (in eerste instantie was dit door ZuidasDok zelfs door ons pand heen getekend!). We zijn benieuwd naar je mening en je advies hoe jij dit zou aanpakken. Wij "zeuren" niet over innovatie, vernieuwing, verbeterde bereikbaarheid, verstedelijking en al het goede wat stadsvernieuwing en -uitbreiding ons allen brengt. Wij maken wel een punt van de weg daar naartoe en de keuzes die RwS/de gemeente maken als gaat om huizen, bedrijven, terrein dat "in de weg ligt". Dat kan gebeuren in een stad, maar daarbij hoort dan wel een volwassen oplossing voor diegene die "in de weg ligt". Soms lijkt het wel alsof RwS/de gemeente de "kleuter" is die haar zin moet krijgen zonder daar iets tegenover te stellen. Ook daar praten we je graag over bij en zijn we benieuwd naar je advies. We zitten in gebouw De Zuidcirkel aan het einde van de Pilotenstraat en hopen je snel te mogen begroeten.

Amsterdammer

Bas, dram niet zo man. Dit soort zaken valt ook onder bedrijfsrisico (leefbaarheid omgeving van jouw bedrijf, onderhoud omgeving, geld apart leggen om dit soort zaken op te vangen etc. en zeker in een stad als Amsterdam), als je dat niet wilt heb je zelf een keuze ... of misschien wel de verkeerde keuze gemaakt. Wat een gezeur altijd ... tegenwoordig heeft iedereen de eigenschap om altijd naar anderen te wijzen (je zit toch niet in een kleuterklas?) ... waar komt dat toch vandaan?

Bas

Dank voor je uitgebreide reactie Saskia. Alle overwegingen die je geeft zijn bekend en logisch. Helaas echter voor de ondernemers op het Schinkelterrein (alweer) een klein drama. Ons bedrijf is op zaterdag open en afhankelijk van een goede bereikbaarheid voor klanten. Het kan niet als 'ondernemersrisico' worden geclassificeerd dat de overheid een reeks weekenden toegangswegen afsluit. En dit is natuurlijk nog maar het begin van minimaal vijf jaar werkzaamheden ZuidasDok. De gemeente en Rijkswaterstaat hebben er in ons geval ('ons', dat zijn de ondernemers in gebouw De Zuidcirkel dat tegen de ring A10 aanligt in de bocht S107 op het Schinkelterrein) voor gekozen om jarenlang te procederen tot de Hoge Raad (zijn we vier jaar zoet mee geweest) in plaats van de dialoog aan te gaan op zoek naar werkbare oplossingen voor alle ( ! ) partijen. Staat ons hetzelfde lot te wachten als ondernemers die moesten wijken voor een volledig uit de begroting en planning gelopen Noord-Zuidlijn project?

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Bas, nee helaas. Vanuit Schiphol is het dit weekend en volgend weekend omrijden om Nieuw-Sloten / Schinkelterrein te bereiken. Ofwel via de A9/A2/A10Zuid of via de A5/S102. Hier is toe besloten in overleg met de gemeente, Rijkswaterstaat en de nood- en hulpdiensten. We kunnen op de snelweg niet scheiden in bestemmingsverkeer en ander verkeer. En we weten uit ervaring dat het verkeer zover mogelijk door blijft rijden tot aan bijvoorbeeld knooppunt De Nieuwe Meer en dat dan de wegen aan de westkant van Amsterdam vastlopen. Ambulance, politie en brandweer moeten vrij baan hebben. Door de afsluiting van de A4 bij knooppunt Badhoevedorp richting Amsterdam dwingen we het verkeer een keuze te maken tussen de omleidingsroutes via de A9 en A5/A10 Noord. Leuk is het niet maar zo spreiden we het verkeer.

Frans

kan ik morgen wel of niet via de oprit bij rai de a10 op richting Amersfoort?

Saskia | Amsterdam Zuidas

Ja dat kan, de oprit bij RAI blijft alle weekenden open. Het kan er wel flink drukker zijn.

Simone

Ik heb gelezen dat het inschuiven van het dak niet doorgaat ..... rijden er nu dan wèl treinen naar station Rai op maandag 10 juni?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Het hele Pinksterweekend zijn we wel aan het werk ook al schuiven we de plaat nog niet in. Op zaterdag en zondag rijden er geen treinen en op maandag is er beperkt treinverkeer. Via de ns-reisplanner zie je wat er wel rijdt die maandag. Alvast goede reis!

Bo

Rijdt de trein op deze maandagochtenden om 05.37 richting Schiphol? Is dit vorige keren goed gegaan?

Saskia | Amsterdam Zuidas

Ben je nog op tijd op Schiphol gekomen Bo?

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Bo, dat is de planning en de afgelopen 2 weekenden is dat ook gebeurd.

Cor van Wageningen

Op mijn iPad 2018 verdwijnt het overzichtskaartje achter het filmscherm eronder. Waardoor de deze kaart voor 50% niet te zien is. Graag de software aanpassen!

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Bedankt voor de tip Cor, we gaan ermee aan de slag.

bpz

komend weekend 24 mei tot 27 mei afsluiting ingang station Zuid vanaf Mahlerplein is nu ook al vermeldenswaardig want van en naar Zuidas en Buitenveldert omlopen naar de ingang via Zuidplein vanaf de Strawinskylaan

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Klopt bpz, om dat wat beter uit leggen en meer aandacht te geven, volgt deze week een apart artikel hierover.

J.de Jong

Hoe rijd ik vanuit de Jan van Galenstraat via de A4 naar Amstelveen?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dat is de weekenden dat wij aan het werk zijn geen probleem. Houd wel rekening met extra drukte. En terug kan niet via de A4. Dus heen kun je rijden over de A10 West en A4 richting Schiphol en daar de A9 nemen. Google Maps geeft die route goed weer. Maar let op, Google Maps geeft ook aan dat je die route terug kunt nemen en dat is dus niet zo. Dan kun je het beste de S108 nemen.

Richard

Hallo, Volgens het plattegrond kan je vauit Haarlem via A9 naar rechtsaf de A4 op richting Schiphol, maar in de paktijk niet! De volledige afslag is afgesloten, waarom?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Richard, de plattegrond is daarin niet secuur genoeg. De afslag naar Schiphol is gecombineerd met Amsterdam en die laatste is dicht. Om verkeer vanaf Haarlem goed te sturen staan voor knooppunt Raasdorp gele borden en tekstwagens om via de A5 naar Schiphol te rijden.

michael

is afslag naar olympische stadion wel gewoon te bereiken vanaf a10 watergraafsmeer

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Michael, bedoel je dat je van de A10 Oost via de A10 Zuid naar het Olympisch Stadion wilt rijden? Dat kan gewoon in alle weekenden maar is misschien wel wat drukker dan normaal. Terug kun je het beste via de A10 West en Noord naar Watergraafsmeer.

Michel Knol

Waarom is de A10 west niet gewoon bereikbaar vanaf A4?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Michel, we willen voorkomen dat de wegen aan de westkant van Amsterdam vastlopen doordat het verkeer zover mogelijk door blijft rijden tot aan bijvoorbeeld knooppunt De Nieuwe Meer. De mensen die daar moeten zijn, moeten hun bestemming kunnen bereiken en ambulance, politie en brandweer moeten vrij baan hebben. Door de afsluiting van de A4 bij knooppunt Badhoevedorp richting Amsterdam dwingen we het verkeer een keuze te maken tussen de omleidingsroutes via de A9 en A5/A10 Noord. Zo spreiden we het verkeer.

Pieter van Groenewoud

Vraagje: zaterdag 1 juni moeten wij naar Schiphol en ik kan niet zo goed zien of de a10 richting Schiphol vanuit Zuid wel open is?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Pieter, vanuit Zuid kun je gewoon naar Schiphol maar houd wel rekening met extra drukte en reistijd. Bijvoorbeeld als je via de S109 of S108 de snelweg op rijdt en ook op de snelweg zelf. Check voor vertrek even goed Google Maps of een van de genoemde apps. Je wilt niet te laat op Schiphol aankomen denk ik. Goede reis!

Wendy

Ik heb een vraagje ik moet morgen vanuit Leiden centraal naar de ziggodome wat is het snelste om te reizen alvast bedankt voor je advies.

Saskia Blaas I Zuidas

Dag Wendy, je kunt het beste op 9292.nl kijken. Ik heb net even gekeken voor je. Het snelst lijkt de trein naar Schiphol en dan overstappen op de bus. Dat is ruim een uur reizen. Veel plezier bij Lil Kleine!

van Putten

Eens met Van Puffelen, vooral erbij zetten wat WEL kan

Saskia Blaas I Zuidas

Dank je voor de tip Van Putten. Het blijft toch altijd lastig om zoiets helder uit te leggen. Wat in ieder geval wel: - reizen met bus of metro; - over de A10 Zuid richting Schiphol; - via de S109 (RAI) naar de A10 Zuid (westelijke richting) of A2 (oostelijke richting); - reizen via de A5, A9 en A10 West.

Van Puffelen

dit moet gedaan worden..... ok...... maar de uitleg waar en hoe kan wel eenvoudiger