skip to main content
Circl etaleert actuele kunstcollectie ABN AMRO

Het ging niet altijd goed met de collectie van de Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO. In het jaarverslag over 2017 lezen we dat 1.350 kunstwerken uit de collectie zijn verkocht. Ooit bestond de verzameling uit circa 16.000 werken. Dat was in de tijd dat ABN AMRO een van de grotere banken van Europa was. Tot de crisis toesloeg, in 2008. De bank werd opgesplitst en de collectie dreigde uiteen te vallen. Die dreiging was de directe aanleiding voor de oprichting van de stichting. Die beheert nu nog steeds zo’n 6.000 werken, veelal van actuele moderne kunstenaars.

‘Eleven Women’ in Circl.Art

We ontmoeten curator Danila Cahen in Circl, het spraakmakende gebouw dat symbool staat voor een nieuwe, duurzame circulaire economie. Het is ook de plek van Circl.Art en de plaats waar een deel van de vaste collectie tentoongesteld is in de zalen en vergaderruimtes. Op dit moment is er een kleine expositie van het werk van Helen Verhoeven in Circl.Art. Zij is de winnaar van de achtste editie van de ABN AMRO Kunstprijs. Daarom exposeert ze in Cirl.Art en als onderdeel van die prijs ook in de Hermitage. De tentoonstelling ‘Eleven Women’ (nog tot 23 mei 2019 te zien in Circl) bestaat uit elf schilderijen die elke keer ‘de vrouw’ als onderwerp hebben. Danila Cahen zegt erover: ‘Helen stelt vragen over de wisselende rollen van de vrouw in deze samenleving. Ze weet de klassieke iconografie naar deze tijd te brengen. Met dit werk geeft ze het klassieke en universele thema over het beeld van de vrouw opnieuw betekenis.’

Onderdeel nationaal erfgoed

Het is een onderdeel van het werk van Danila Cahen. Met haar team van medewerkers zorgt ze ervoor dat er kunst hangt in de 60 ABN AMRO-kantoren in het land en dat er vier keer per jaar een nieuwe expositie is in Circl. Verder zijn er regelmatig rondleidingen in het gebouw om de kunst die er te zien is onder de aandacht te brengen. ‘De collectie is onderdeel van ons nationale erfgoed. Dat willen we voor een breed publiek toegankelijk maken. Bijvoorbeeld door kunstwerken en historische voorwerpen in gebouwen van de bank te exposeren.’

Jong aanstormend talent

Dat is overal in Circl terug te zien. Honderd jaar oude vergadertafels gaan er hand in hand met moderne kunst. Het voegt een dimensie toe aan de ruimte, zoals een wand van kluisjes die nu als bar of balie fungeren dat ook doen. En het zijn niet de minste kunstenaars waarvan werk te zien valt. Zo werd recent nog een serie van de fotograaf Ed van der Elsken aangekocht. Sol LeWit, Anish Kapoor, Maria Rossen en Daan van Golden – ze zijn er allemaal. Het zijn de sterren binnen een collectie waarbij het accent vooral ligt op jong aanstormend Nederlands talent. Kunstwerken die elke dag te bekijken zijn.

Meer dan reclame

Maar wat voegt kunst toe aan een financiële instelling met een imago dat zeer recent nog onderwerp van gesprek was in het Torentje van premier Rutte? Danila Cahen is er helder over. ‘Kunst is niet hetzelfde als reclame. Jan Roelof van den Brink, toenmalig lid van de Raad van Bestuur en een groot liefhebber van kunst, was zelf een autodidactische schilder. Hij zag in dat kunst iets kan doen binnen een bedrijf. Hij wilde klanten én personeel uitdagen. We hebben het hier over een bank met wortels in de samenleving en die signatuur moet terug te zien zijn.’

Geweten van de samenleving

Op de vraag wát kunst dan doet zegt Cahen: ‘Kunst brengt vrijheid, maakt discussie los, kan inspireren en ook irriteren. Kunst ontregelt. Ik beschouw kunstenaars als het geweten van de samenleving, het zijn mensen die vooroplopen. De directe link naar de bank is dat het gaat om anders durven denken, om vernieuwing om bepaalde onderwerpen van verschillende kanten te kunnen bekijken. Een van de pijlers binnen de bank is het stimuleren van jong talent. Dan gaat het over thema’s als hergebruik, over spelen met materiaal of over het hergebruik van gedachtegoed. Dat is de reden dat we altijd in gesprek zijn met de gebruikers van gebouwen. We overleggen wat een object teweeg moet brengen in het gebouw en bij de mensen. Die dialoog is van waarde om zo onderwerpen te kunnen uitdiepen. Wat mij betreft is kunst helemaal niet elitair. Tegelijkertijd is kunst nooit eenduidig en niet iedereen hoeft er iets mee te hebben. Daarbij vind ik het een misvatting dat je veel moet weten om kunst te kunnen waarderen. Het gaat veel meer om je open durven stellen. Dat is wat we hier in Circl, in het hart van Zuidas, willen bereiken.’

In het souterrain van Circl: sculpturen van Thomas Schutte en Marijke van Warmerdam

Rondleidingen

Eens per maand zijn er gratis kunstrondleidingen in Circl. Hier kunt u zich daarvoor inschrijven.

Lees ook over de kunstcollectie van BPD in het voormalige Burgerweeshuis en over de AkzoNobel Art Space.

Geef uw mening

rm6

⬛️?◽️◼️⬜️▪️?◻️?