skip to main content
Beton voor tunnel tussen Vivaldistraat en Beatrixpark

De Vivaldi-tunnel komt net iets ten westen van station Amsterdam RAI te liggen, in het verlengde van de Antonio Vivaldistraat die aan de zuidkant van de A10 langs het kantoor van EY loopt. De tunnel gaat een fiets- en voetgangersverbinding vormen van en naar het Beatrixpark en maakt deel uit van het project Zuidasdok.

825 kuub beton

In de afgelopen maanden is op een bouwterrein tussen de zuidelijke A10 en de treinsporen van ProRail het eerste deel van het tunneldek voorgebouwd. Voor dit dek van 1 meter dik is 100 ton wapening aangebracht en op 23 april 825m3 beton gestort. Zodra het beton zijn eindsterkte heeft bereikt wordt het dek met 96 zogenaamde voorspanbuizen, die in het dek zijn meegenomen, op voorspanning gezet.

Schuiven

In het weekend van 8 en 9 juni wordt het dek over twee rijen funderingspalen naar zijn definitieve positie geschoven: onder de vier treinsporen.

Geef uw mening

J Visser

Wat is eigenlijk het doel van de te bouwen tunnel? Er zijn toch al passage's onder de snelweg door links en rechts van Station Amsterdam Zuid?

Saskia Blaas | Amsterdam Zuidas

Ja dat klopt. Deze tunnel wordt echt een stationspassage, dus bedoeld voor gebruikers van het station of mensen die van de ene zijde naar de andere zijde willen lopen. Station Zuid heeft één zo'n passage maar gaat uitgroeien tot het tweede station van Amsterdam. Eén smalle passage is dan ontoereikend.

Emily Grace

Wat is de tijdslijn voor dit project, ongeveer waneer zal het af zijn?

Kim

@Emily Grace, Dat is een logische vraag, maar daar hebben we geen concreet antwoord op. Hoe dat komt, lees je onder andere in <a href="https://zuidas.nl/blog/2019/meer-tijd-nodig-voor-zuidasdok/">dit artikel</a>.

Marten de Vries

Wanneer wordt het nu op zijn plats geschoven? 1, 2 juni of het weekend van 8 juni?

Saskia Blaas I Zuidas

Oeps, ik zie de fout nu, bedankt voor de tip Marten. Op 8 juni schuiven we de plaat op zijn plek.

Peter Wessels

ja, ik ben behoorlijk onder de indruk van al die techniek,