skip to main content
Dat balkon levert ware geluksmomentjes op

‘We zaten wel goed in West,’ zegt Marcel. ‘Een eengezinswoning met een tuintje in een doodlopende straat bij het Vondelpark. Dan denk je, waarom verlaat je dat?’

Skylines

Een van de redenen daarvoor wordt duidelijk zodra je de lift uitstapt op de negentiende verdieping van het gebouw waar Marcel met zijn vrouw en twee zoons woont. Het uitzicht op de gang is al bijzonder, het uitzicht vanaf hun balkon is ronduit spectaculair. In de verte zien we de skylines van Utrecht en Den Haag, de staalfabriek van Tata Steel bij IJmuiden en de zendmast bij Lopik. En dan is het niet eens kraakhelder weer.

Grootstedelijk

Dit is een bijzonder huis. Maar het plezier waarmee de familie hier woont, komt voort uit meer dan alleen dat uitzicht. ‘De kwaliteit van wonen is hier gewoon hoog. We waren al bekend met de buurt. Vanuit het werk van mijn vrouw, de school van onze zoons en van vrienden die in Miles, aan het Gershwinplein, woonden. Wonen in Zuidas moet bij je passen. Ik denk dat je van urban moet houden, van grootstedelijk. Ons trekt dat. Er zijn natuurlijk veel kantoren hier. Als je gesteld bent op landelijk groen, dan moet je hier gewoon niet zijn. Maar wij wonen hier heel graag.’

Net vakantie

Het valt Marcel op dat er weinig gezinnen in Zuidas wonen. ‘Voor ons is dat niet erg. Onze kinderen zijn al wat ouder en gaan binnenkort studeren. Wat betreft de andere bewoners valt het me op dat gepensioneerden een vrij grote groep vormen. Verder zijn er heel veel tweeverdieners en jongeren. Dan heb ik het over mensen van een jaar of 30, 35. Dat is wat je hier veel op straat ziet.’ Met aarden in Zuidas hadden Marcel en zijn familie geen probleem. ‘Het voelde als een handschoen. Ik vind het hier soms net vakantie, dat klinkt misschien een beetje raar. Het is comfortabel, fijn wonen en je hebt veel voorzieningen. We zitten boven de Albert Heijn, er is veel horeca, goede restaurants, het openbaar vervoer. En inderdaad een balkon met dat uitzicht. Dat levert ware geluksmomentjes op.’

Dameskleding en viswinkel

Maar Marcel geniet niet alleen van Zuidas: de rest van de stad ligt op steenworp afstand. ‘Vijf, tien minuten fietsen en je bent in de Pijp, bij het Gelderlandplein, de Beethovenstraat, de Van Baerlestraat. Alles is zo dichtbij. En dan kun je jezelf ook afvragen: hoeveel leven wil je in je eigen straat hebben? Zuidas zal nooit dezelfde sfeer hebben als de Pijp, maar binnen 10 minuten zit je er.’ Maar hij mist ook wel een paar dingen. ‘Mijn vrouw zou graag een dameskledingzaak in de buurt willen. Voor heren zijn er diverse zaken, maar voor vrouwen is er vrijwel niks. En een viswinkel, dat zou ze ook toejuichen. Ik zou het leuk vinden als het hier iets meer een winkelstraat zou worden.’

Wind

Samen pakken we de lift naar beneden. Marcel groet een van zijn buren voor we de deur uit gaan. We kijken naar de buurtgenoten en buurtbezoekers terwijl de wind even opsteekt tussen de gebouwen. Vindt hij dat niet een beetje vervelend? ‘Ach, soms waait het, maar vaak genoeg ook helemaal niet.’ Op het Gustav Mahlerplein kijkt hij met blije verwondering om zich heen. ‘Mijn zoons zouden hier uiteindelijk ook graag op zichzelf willen wonen. Het moet bij je passen, maar het is een ontzettend fijne plek en een mooi deel van de stad.’

Geef uw mening

Aron

Waarom zoud€n er g€€n g€zinn€tjes wonen maar all€€n pensionados en yupp€n? G€€n id€€. Ben niet tegen luxe woontorens hoor. Zou alleen liever meer massa zien zodat er schaalvoordelen behaald zouden kunnen worden die terugvertaald zouden moeten worden in de huurprijzen. Vooral het doorzetten van 'laagbouw' aan de De Boelegracht in Ravel is op alle fronten dom te noemen. Gewoon meer torens ertussen waar het kan.

Ella

Er is inderdaad genoeg horeca maar in het weekend is alles dicht. Dan is de Zuidas óók uitgestorven. En je mist daar de 'gewone' winkels zoals de bakker, de slager, se groenteman.

Marleen Munniksma

Mevrouw kan naar kledingzaken op gelderlandplein. En anders met tram naar Amstelveen. Keus genoeg. Beethoven straat ook vlakbij. En met nz lijn ben je zo in centrum

Bert Bus

Inderdaad,mooi uitzicht.Vanaf de 23e verdieping van ABNAMRO was bij helder weer de Domtoren in Utrecht te ontwaren.Den Haag lijkt mij sterk,maar oké. Ik was mooi bij het Vondelpark blijven wonen. Die buurt kent een veel grotere cohesiteit. De Zuidas,en met name die Gustav Mahlerlaan is in de spits een snel racecircuit van Tesla's en BMW's waarbij fietsers en voetgangers een goed heenkomen dienen te zoeken. Ik gun Marcel uiteraard zijn woongenot maar eenmaal op de begane grond is het onpersoonlijk en op de stille uren zelfs "unheimisch". Qua woning een aanrader maar qua buurt dus niet.

G.D.J. Moerenhout

Besef dat elk nieuw woongebied ingeleefd moet worden. Als je pionier wilt zijn heb je ook het geluk alle verdere ontwikkelingen van dichtbij te mogen volgen. Woon zelf in de wijk Belcrum in Breda, waar de komende jaren niet enkel veel mooie nieuwboew gaat verrijzen masr ook theater- muziek- en kunstlocaties ontstaan.

Anoniem

Mee eens een kille bedoening