skip to main content
Een festival van lunchconcerten in Zuidas

De serie goed bezochte lunchconcerten begon op dinsdag 13 augustus met een optreden van 3Violas op de 24ste verdieping van het nhow Amsterdam RAI hotel. Hoewel achter de gevel op dit moment nog hard wordt gewerkt, heeft het hotel de zuidelijke entree van Amsterdam nu al voorgoed veranderd. Het optreden was al voor aanvang een belevenis, omdat de liften nog niet allemaal goed functioneren. Eenmaal op 90 meter hoogte, waar zich straks een skybar bevindt, is het uitzicht fenomenaal.

Bekijk het filmpje

Ondertussen trakteerden de altviolisten Floris Faber, Geerten Feller en Hessel Moeselaar de bezoekers op uiteenlopende arrangementen, van klassiek tot minimal music.  Veelal zelf geschreven arrangementen die improviserend tot stand komen. Voor drie altviolen, het oudste lid van de vioolfamilie, is namelijk nauwelijks muziek geschreven. De 3Violas speelden gedreven, terwijl op de achtergrond kranen heen en weer zwaaiden, bouwvakkers schreeuwden en ijzeren leidingen op de grond kletterden. Tegelijkertijd schoven sommige bouwvakkers stilletjes aan om te luisteren naar het concert.

3Violas op de 24ste verdieping van het nhow

Eigen unieke sound

De dag erop, op woensdag 14 augustus, was het de beurt aan het in zwartwit geklede blazersensemble VIB Brass uit Veghel. Ze speelden in de Vijfhoek, het parkje vlak achter het Zuidplein dat de overgang vormt van Zuidas naar de Prinses Irenebuurt. Het ensemble bleek de Vijfhoek gemakkelijk te vullen. Geen bussen, snelweg of bouwvakkers meer te horen. Gaandeweg het concert zwol het aantal toeschouwers aan tot zo’n 150 mensen. VIB Brass speelt feestelijke jazz- en filmmuziek, onder leiding van dirigent Mark van Kessel. De band trad eerder op met Nederlands bekendste trompettist Eric Vloeimans. VIB Brass weet jazzklassiekers van bijvoorbeeld Herbie Hancock of Thelonious Monk in een eigen sausje te gieten, maar ook nummers van Adele gaat de band niet uit de weg. Sterker nog, van de hit Hello wisten ze een mooie vertolking te blazen. Deze dag was dat met een bezetting van veertien jonge muzikanten, met een instrumentenpalet bestaand uit een drums, sousafoon, trompetten, trombones, hoorns en een bugel.

Het blazersensemble VIB Brass in Vijfhoek

Lome wandeling

Er was een slechtweerscenario gemaakt voor het lunchconcert in de Botanische tuin Zuidas, maar dat hoefde op donderdag 15 augustus gelukkig niet uit de kast te worden gehaald. Zeker 150 mensen genoten er in de idyllische tuinomgeving van de mellow klanken van jazzgitarist Bob Hoving en zijn kwartet. Het was voor de derde keer dat de 50 jaar oude tuin ruimte bood aan een optreden in het kader van het Grachtenfestival. In de tuin zijn jaarlijks ongeveer 60 vrijwilligers actief om samen met een kleine vaste staf de unieke collectie in stand te houden. Er is alleen semi-akoestische livemuziek toegestaan en Hoving speelden dat met verve. De set was van grote muzikaliteit en het samenspel stond als een huis. De muziek klonk als een wandeling door het park op een lome hete dag. En dat ondanks de constant dreigende wolkenluchten. En ook hier maakte het buitengeluid, ditmaal van traumahelikopters en de Buitenveldertbaan van Schiphol, niet uit. Dat hoort nu eenmaal bij een openluchtlunchconcert. De serie lunchconcerten werd zo een feest dat Zuidas in cultureel opzicht weer een beetje rijker heeft gemaakt.

Jazzgitarist Bob Hoving en zijn kwartet in de Botanische tuin

Geef uw mening

Anton Wesselingh

Leuk idee, die concerten en mooie foto's. Maar: 'nauwelijks muziek geschreven voor altviolen'? En elk symfonie-orkest dan? En ook soloconcerten. Zie bijv. concerten voor altviool op Wikipedia.

Anton Wesselingh

Haha, cijfer drie over het hoofd gezien, je hebt gelijk.

Redactie

Bedankt Anton, Speciaal voor jou hebben we nog een filmpje toegevoegd dat RAI heeft laten maken van het 3Violas concert. De bewering in dit verhaal is dat er nauwelijks muziek is geschreven voor 3 altviolen. Als je dat kunt weerleggen: graag. Moet erg mooi zijn.

Frans Nieuwenhuis

Een leuk verslagje met leuke foto's maar.... de altviool is niet het oudste lid van de violenfamilie! misschien wordt hij hier verward met de viola da gamba?

redactie

Bedankt Frans, zo leren we nog eens wat. De viola da gamba, prachtig.