skip to main content
Winnaars vergroening Zuidas bekend

Mai van der Heide, projectmanager Zuidas, is enthousiast: ‘Deze plannen maken Zuidas groener. Tegelijkertijd was dit een mooie manier om bewoners en betrokkenen mee te laten denken én beslissen over de vergroening van hun buurt of werkomgeving. En dat het mensen inderdaad bezighoudt, blijkt wel uit het aantal reacties.’

Winnaar

Vergroening van Zuidas is een prioriteit. Er wonen straks duizenden mensen in Zuidas en ook voor bezoekers en werkenden is een groenere omgeving van belang. Er kon gestemd worden op maximaal drie van de zeven ideeën. Die waren overgebleven uit 33 ingediende ideeën die we hebben getoetst op onder andere op haalbaarheid, of het plan in Zuidas ligt, een vaste plek heeft, niet commercieel is en op korte termijn uitgevoerd kan worden. De meeste stemmen kreeg het idee ‘Groen rondom Amsterdam UMC. ‘Door meer planten, struiken en bomen te planten, wordt de omgeving groener en aantrekkelijker en de stad regenbestendiger en koeler’, zegt Van der Heide. ‘Hier hebben studenten, bewoners, werknemers en patiënten straks allemaal plezier van.’

Groene wandelroute en insectenhotels

Het tweede plan dat op veel stemmen kon rekenen is een bewegwijzering van de bestaande groene wandelroute door Zuidas, zodat meer mensen deze route leren kennen. ‘Dit idee past goed in een gezonde stad waar inwoners en werknemers bewegen in een groene omgeving.’ Tot slot was er een duidelijke voorkeur voor het plaatsen van vijf insectenhotels, op diverse plekken in Zuidas, wat goed is voor de biodiversiteit.

Uitvoering

En hoe nu verder? Van der Heide: ‘De drie winnende plannen werken we uit tot een schetsontwerp. Dit doen we samen met de initiatiefnemers. Bij het definitieve ontwerp betrekken we waar nodig de direct belanghebbenden. De gemeente selecteert vervolgens de aannemer die de gekozen plannen uitvoert. En wellicht kunnen de initiatiefnemers en belangstellenden hier ook weer bij helpen.’

Nog een ton

Het blijft niet bij dit initiatief om Zuidas te vergroenen. ‘Na een evaluatie van deze aanpak zal ook tussen de tweede helft van 2020 en 2023 weer €100.000 beschikbaar zijn. Over de manier waarop we die gaan inzetten, besluiten we later.’

Binnenkort gaan we langs bij de drie winnaars om meer te horen over hun initiatieven. Bekijk de zeven initiatieven waarop kon worden gestemd.

Geef uw mening

Matthijs

Beste Zuidas, ik heb nog niets van de vergroening gezien rondom Amsterdam UMC locatie VUmc. Lukte het niet meer voor de winter?

Redactie

Beste Matthijs, en of het lukt voor de winter. Alleen heeft ons klimaat de neiging om bomen en planten 's winters in slaap te brengen. Komend voorjaar ga je het zien. Lees dit even https://zuidas.nl/blog/2019/vergroening-rond-umc-gestart-de-blauwe-druiven-zitten-erin/