skip to main content
Kunstenaars aan de slag in nhow Amsterdam RAI hotel

De drie reusachtige driehoeken van het nhow Amsterdam RAI hotel vormen inmiddels een baken van Zuidas. Binnen zijn kunstenaars en bouwers nu bezig met de afwerking. Wij keken even mee. ‘Het beschilderen van beton is vakwerk.’

Blij dat we de regen achter ons kunnen laten, lopen we de toekomstige lobby in. Stoïcijns werken de kunstenaars aan de schilderingen op de kolommen en wanden, die het hotel straks een ‘culture’s hub’-gevoel geven. Dat is namelijk het hotelthema. Voor Barre Verkerke, die leiding geeft aan de kunstschilders, is dit een prachtige klus. ‘Het schilderen van beton is vakwerk hoor. Daarbij kregen we natuurlijk een supermooi design aangereikt om uit te voeren, dat draagt wel bij aan een goed arbeidsethos. Dat het niet om een eigen ontwerp gaat vind ik niet erg, juist omdat het om zulke speciale schilderingen gaat.’

Vrolijke doodshoofden

Nhow Amsterdam RAI maakt onderdeel uit van de NH Hotel Group en behoort tot de meer exclusieve tak. Ieder nhow hotel heeft weer zijn eigen thema. In Milaan is dat bijvoorbeeld mode, in Berlijn muziek en hier in Amsterdam staat dus multiculturaliteit centraal. Zodoende worden we omringd door Japanse Koi’s, Afrikaanse maskers en Mexicaanse doodshoofden. Ze geven het hotel een bijzondere sfeer. Nieuwsgierig of dat culture’s hub-gevoel ook in de hotelkamers overeind blijft, gaan we naar de tweede verdieping. Stijlvast prijkt in de noordelijke vleugel een excentrieke Schot aan de wand. Niet intimiderend, maar op een vreemde manier gezellig en warm. Hetzelfde geldt voor de Japanse vrouw die de oostelijke hotelkamer smoel geeft en de Afrikaanse schone die een stempel drukt op de zuidelijke kamer.

Verspreid

Tijd om de hoogte in te gaan: we vertrekken naar de ontbijtzaal op de zeventiende verdieping. Wat opvalt is dat alle publieke ruimtes – de ontbijtzaal, het restaurant en bijvoorbeeld de check-in en uit – verspreid liggen over de verschillende verdiepingen. Elise van Pieterson, als projectontwikkelaar bij COD verantwoordelijk voor dit project: ‘Hier is bewust voor gekozen door het architectenbureau OMA. Het leuke aan deze constructie is, dat het publiek hierdoor toegang heeft tot het hele gebouw. In de meeste hotels bevinden deze algemene ruimtes zich alleen op de onderste etage. Daarbij hadden we beneden ook geen plek voor al deze functies, omdat het kavel waar we op bouwen vrij klein is. Een voordeel is wel dat het gebouw op deze manier minder ruimte op straat inneemt, hoewel we dat onder de grond weer ruimschoots goedmaken. Daar bevindt zich namelijk nog een enorme parkeergarage. Daarnaast is het bijzondere van dit hotel natuurlijk het uitzicht en het zou zonde zijn om dat niet optimaal te gebruiken.’

Restaurant

Want het uitzicht is werkelijk adembenemend, zeker als we na een kleine hick-up – de lift bleef even hangen, maar we werden snel gered – aankomen op de 24ste verdieping. Hier zal straks het restaurant- en bargedeelte komen, waar je zelfs op een grijze dag als vandaag de cruiseschepen bij de Passengersterminal ziet liggen. Van Pieterson: ‘Hoewel ik hier vaker kom, ben ik iedere keer weer onder de indruk. Het restaurant op deze verdieping is overigens aan The Entourage Group verhuurd. Wat voor restaurant het wordt kunnen we nog niet vertellen, maar we kunnen er wel vanuit gaan dat het er waanzinnig uit zal zien.’

De drie reusachtige driehoeken van het nhow Amsterdam RAI hotel

Veel gebeuren

Na nog een kleine sneak peak op de congresetage, waar we weer overdonderd worden door de kunst en het uitzicht, vragen we ons af of ze het gaan halen, die opening begin volgend jaar. Want er moet nog veel gebeuren. Directeur Gert-Wim Bos van COD: ‘Dat klopt, maar het lijkt ook meer dan het is. De meeste tijd gaat zitten in de bouw en alle techniek die achter de wanden en plafonds zit. Begrijp me niet verkeerd hoor, we zullen er zeker nog even hard aan moeten trekken maar we gaan het zeker halen.’

Het hotel opent begin 2020 haar deuren voor het grote publiek.

Geef uw mening

Ton, Buitenveldert

Enkele jaren geleden leek het mij onmogelijk om op die vrije 'postzegel' iets neer te zetten. Maar kijk nu, een indrukwekkende landmark. Hopelijk krijgen de buurtbewoners vóór de opening een uitnodiging tot bezichtiging net als tijdens de Dag van de Bouw. Ik zal vooraan staan bij het reserveren van een kamer met uitzicht op de A10.

Fred

Het schijnt wat moois te worden , de buurt bewoners zitten te wachten op de uitnodiging begin 2020, maar het zal wel weer selectief gebeuren,helaas

Marlies | Amsterdam Zuidas

Leuk idee! Ik zal deze vraag aan nhow doorgeven. Als er iets voor de buurt georganiseerd wordt, zal daar begin volgend jaar waarschijnlijk meer informatie over komen.

M de Jong-Greu

Ziet er prachtig uit wij als bewoners van de zuidas willen graag worden uitgenodigd voor bezichtiging als het hotel klaar is zou dat mogelijk zijn?

Johannes

Ja, inderdaad. Dit zou mij ook ook leuk lijken!

A.D.

Erg mooi die muurschilderingen , ziet er nu al indrukwekkend uit!