skip to main content
Act of Seeing: 19, 20, 26 en 27 september Mahlerplein

Van Vree is gefascineerd door thema’s als ‘tijd’, ‘ruimte’ en ‘aanwezigheid’. Ze kwam hierover in contact met filosoof Rob van Gerwen. ‘Hij hecht veel belang aan echte interactie tussen mensen en kan goed onderbouwen waarom dit zo belangrijk is. Het inspireerde mij om voorstellingen te maken, waarbij ik probeer om mensen naar zichzelf en naar elkaar te laten kijken’, zegt Van Vree.

Vergeten te verdwalen

Ze hoopt dat haar voorstelling mensen aan het denken zet. ‘Mensen zijn in deze tijd zo efficiënt geworden in hun levenswandel, dat ze vergeten te verdwalen. Terwijl in mijn ervaring juist dan de interessante en leerzame ontmoetingen plaatsvinden. Het zou mooi zijn als bezoekers daar na het bijwonen van mijn performance weer meer voor openstaan.’ Van Vree heeft het Gustav Mahlerplein gekozen als locatie voor haar performance vanwege de grootsheid. ‘Ik heb hier echt de ruimte om iets neer te zetten. Daarnaast is Zuidas een plek waar mensen vanwege het zakelijke karakter heel erg bezig zijn met deadlines, deals, hun telefoon en afspraken. Hierdoor is er minder ruimte voor een goed gesprek, voor contact waarbij werk geen rol speelt. Omdat je dit hier letterlijk op het plein ziet gebeuren, kan ik deze choreografie met mijn performance even subtiel ontregelen.’

‘Zien van de ander’

Van Vree heeft meer events op haar planning staan. ‘Op 19 september geeft filosoof Rob van Gerwen een lezing, waarin hij het belang van contact met de ander benadrukt. En op 26 september wordt mijn performance voorafgegaan door een rondleiding over kunst en architectuur in Zuidas, met het thema ‘zien van de ander’ als rode draad. De lezing en de rondleiding sluiten dus naadloos aan bij wat ik wil uitdragen.’

Waar en wanneer

De performances vinden plaats op 19, 20, 26 en 27 september, om 12.30 en 17.00 uur. Ze duren een half uur. De verzamelplek is de ingang van Circl, Gustav Mahlerplein 1B. De lezing op 19 september duurt 45 minuten en start om 15.45 uur op het Zuidplein voor café Ox & Bucks (naast het station, in het WTC). De rondleiding op 26 september start om 15.00 uur bij de AkzoNobel Essential Art Space, aan de Christian Neefestraat 2.

Aanmelden noodzakelijk

Act of Seeing is gratis toegankelijk, maar omdat er een maximum aantal deelnemers is, moet u vooraf reserveren. Tijdens de performance, lezing en/of tour zijn audiofoons beschikbaar (zowel in het Nederlands als in het Engels). Ook bij slecht weer gaat de performance door. Vergeet dan uw paraplu niet.

Geef uw mening