skip to main content
Amsterdam UMC krijgt meer groen

In 2014 kwam Helder met haar gezin wonen in Zuidas. Haar uitzicht toen: uitgestrekte, groene weilanden. ‘Het was destijds nog middenin de crisis waardoor het hele bouwproces stilstond. Noem het naïef, maar eigenlijk dachten we dat ‘ons’ groen nog wel wat langer intact zou blijven.’ Dat dit niet zo is blijkt wel als Helder een foto laat zien van haar huidige uitzicht, waarop louter woningen  prijken. ‘En dan te bedenken dat we hier juist voor het landelijke karakter gingen wonen. Als Friezin blijf ik ook heimwee houden naar die weidsheid en het groen. Door mee te doen aan het initiatief van de gemeente, hoopte ik een kleine bijdrage te kunnen leveren aan het terugbrengen van wat natuur op de Zuidas.’

Rondom UMC

Helder pleitte specifiek voor meer groen rondom het Amsterdam UMC, waar ze werkt. ‘Ik vind het juist hier belangrijk dat er meer groen komt, zodat bijvoorbeeld de medewerkers van het UMC en patiënten gemotiveerd worden om even naar buiten te gaan. Op dit moment vind ik de omgeving hier namelijk niet echt opbeurend of inspirerend. Gelukkig kun je daar met relatief simpele ingrepen snel verandering in brengen.’ Dit geldt ook voor haar initiatief waarbij tegels plaatsmaken voor groen. ‘Door tegels te verwijderen en hiervoor in de plaats bomen of ander groen te planten, krijgt de buurt meteen een vriendelijke uitstraling, plus wat schaduw voor verkoeling in de zomer. De Fred. Roeskestraat vind ik een mooi voorbeeld van een straat waar dit nu al goed gelukt is.’

Initiatiefneemster Hinke Helder

Nog meer ideeën

Het winnende idee was overigens niet het enige initiatief van Helder. ‘Ik geloof dat ik tijdens de bijeenkomst wel vier ideeën heb aangedragen, maar die zijn het dus – nog – niet geworden. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als er rondom bomen minituintjes worden aangelegd. Nu ligt er vaak grind, een gemiste kans wat mij betreft. Ook ben ik erg voor het planten van fruitbomen, omdat dit vogels aantrekt. Het gaat namelijk niet alleen om een tekort aan groen in Zuidas, het gaat ook om een tekort aan flora en fauna in bredere zin. Ik hoop dus van harte dat er alsnog wat met deze ideeën wordt gedaan en anders doe ik in een volgende ronde gewoon weer mee aan deze wedstrijd.’

Zeven initiatieven

Vergroening van Zuidas is een prioriteit. Er wonen straks duizenden mensen en ook voor bezoekers en werkenden is een groenere omgeving van belang. Om deze reden organiseerden we een bijeenkomst om samen te sparren over een groenere Zuidas. Ruim 60 belangstellenden deden inspiratie op en lieten hun fantasie de vrije loop. Daarna konden mensen hun ideeën en initiatieven ook nog kwijt via onze website en via een app. Dat leidde uiteindelijk tot 33 ingediende ideeën, die we toetsten op onder andere haalbaarheid, locatie en uitvoeringstermijn. Uiteindelijk bleven er 7 initiatieven over, waar deze zomer op gestemd kon worden. De winnende plannen zijn groen rondom Amsterdam UMC, groene wandelroutes mét bewegwijzering en het plaatsen van vijf insectenhotels. Volgende week  vertelt  Marian Heemskerk meer over de groene wandelroutes.

Geef uw mening

Monique Disselhoff Gribnau

Fruitbomen planten was ook mijn idee voor vitamine c = goede bescherming tegen roken en luchtvervuiling.

Fieke Konijn

Beste Hinke, Wat leuk dat je je hebt laten fotograferen in de Botanische Tuin Zuidas! Dat is namelijk het mooiste groene gebied bij de Zuidas, een oase tussen al het steen. Genezend groen voor iedereen, onder wie de patiënten van het UMC-VU en de VK. Laat de tuin alsjeblieft behouden blijven!

Monique Disselhoff Gribnau

Ja, behoud de plantencollecties van de Botanische Tuin op het nieuwe grondgebied even verderop, en niet alleen saai en goedkoop gras!

Anton Meester

Gefeliciteerd aardige Hinke! Juist jij verdient het met je ‘groene’ ambities voor de Zuidas en in het bijzonder de plek waar je werkt. Zoals je weet heb ik 30 jaar op de Zuidas gewoond en gewerkt, echter van dat groene uitzicht en weilanden klopt niet! Dan moeten we echt terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zal wel geschreven zijn door een ‘buitenpoorter’ die zich (nog) niet verdiept heeft in de historie van Amsterdam en haar urbanisatie. Tot ziens op de Zuidas. Warme groet Anton Meester

Renske | Amsterdam Zuidas

Beste Anton, Het zijn echt haar woorden. Misschien dat er zich geen weilanden direct naast haar flat bevonden, maar ze zag ze wel vanaf het balkon. En Zuidas was destijds natuurlijk wel groener.