skip to main content
Een stadsbiotoop in Zuidas, met woningen, kantoren en bioscoop

Het gebouw, The Pulse gedoopt, is door de gemeente Amsterdam geselecteerd als winnend concept in een selectieprocedure. Daarin stelden we hoge eisen aan de kwaliteit en de duurzaamheid van het gebouw met een minimaal 9.000m2 aan middensegmentwoningen. De vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam is immers enorm. Het grootste deel van de te bouwen woningen in The Pulse – ruim 150 – is middeldure huur. Daarnaast beschikt het gebouw over kantoorvloeren die worden verhuurd vanaf 800m2.

Oog voor de toekomst

The Pulse is een duurzame stadsbiotoop aan de Zuidas. Hoe hoger je binnen The Pulse komt hoe meer het accent verschuift van mens naar plant en dier. Op de begane grond aan de zuidzijde van het gebouw legt de gemeente een park aan en op het middendeel tussen de twee torens komt een groene daktuin. Om Zuidas bereikbaar te houden is vermindering van autoverkeer noodzakelijk. Het mobiliteitsplan plan van The Pulse zet daarom in op maximaal gebruik van openbaar vervoer, fiets- en voetverkeer en een parkeergarage die alleen toegankelijk is voor elektrische deelauto’s.

Artist impression The Pulse

Betaalbaar wonen, werken en leisure

Andere belangrijke eisen hadden betrekking op circulariteit, duurzaamheid, stadsnatuur, mobiliteit en openbare voorzieningen. Het winnende concept voldoet ruimschoots aan deze eisen. ‘In The Pulse komen diversiteit, betaalbaar wonen, werken en leisure bij elkaar’, zegt Hans van Meurs, algemeen directeur van VORM. ‘Dat is uniek voor Zuidas. We verbinden deze aspecten door het creëren van ‘common ground’, een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt.’ Alle voorzieningen die The Pulse te bieden heeft, zoals horecaconcepten, bowling en bioscoop, bevinden zich niet alleen binnen handbereik van de bewoners en gebruikers van The Pulse, maar zijn toegankelijk voor alle Amsterdammers. Zo draagt The Pulse bij aan een belangrijk doel van de ontwikkeling in Zuidas de komende tien jaar: toegroeien naar een levendige stadswijk waar het prettig wonen, werken en verblijven is.

The Pulse komt ongeveer op de plek van de parkeerplaats rechtsonder

Winnende partij

De winnende partij is DELVA Landscape Architecture / Urbanism, VORM Ontwikkeling, MVSA Architects en VMX Architects maakten het ontwerp. De komende tijd wordt gewerkt aan het voorlopig en definitief ontwerp. Na goedkeuring van het definitief ontwerpstart daarna de bouw van het complex. Oplevering is gepland in 2023.

Geef uw mening

Suzanne

Ik ben ook heel benieuwd of en wanneer het project Pulse van start gaat.

Redactie

Hoi Suzanne e.a., de bouw van The Pulse is gestart. Zie ons bericht hierover: https://zuidas.nl/blog/2021/09/16/bouw-multifunctioneel-gebouw-de-puls-gestart/

Fred van Ommeren

Gaat dit project nog door gezien de Corona-crisis? Ik lees hier niets meer over definitieve ontwerpen en dergelijke van PULS..

Redactie

Beste Fred, beste Marnix, Het is inderdaad al (te) lang stil. We hopen nog deze maand te komen met een update van de stand van zaken. Nog even geduld dus alsjeblieft.

Marnix

Sinds ongeveer een maand is er zichtbaar bedrijvigheid op de kavel en staan er borden die ververkeer voor "Vorm" de weg wijzen, het gaat dus door met een jaartje vertraging :)

R.Michels

Waarom komen er geen winkels aan het eind van de BOELELAAN zuid as os ook het begin van de BOELELAAN ??Begint bij de Tommaso Albinonistraat

van Knuffelen, Ko

Beste Lisa, zou er op die 'lange termijn' nog zoiets als een Turkse winkel aan kunnen schuiven denk je? Prijzig daar hè? Zeker op de 'lange termijn'. ;-) Als je niks aan planning doet komt er ook niks, op 'lange termijn'. Ja, natuurlijk komt er wat, daar zorgt de markt wel voor. Maar op iets leuks hoef je natuurlijk niet te rekenen, 21e eeuw hè, pseudo, nep, wansmaak, humbug, flauwe kul (geinig!), mogelijkheden te over. Wanneer kan er op de ZuidAs eens plaatsgemaakt worden voor de Stadsreiniging? Dan kan dat prachtige Museum voor Moderne Kunst in het Gijsbrecht van Aemstelpark waar het nu zit eens een écht Museum voor Moderne Kunst worden.

Lisa

Beste R. Michels, Dit deel van Zuidas is van oudsher een bedrijventerrein en kantoorgebied. Nu zijn er nog weinig woningen en andere voorzieningen te vinden zijn. Op de lange termijn zal dit wel veranderen. Er moet hier namelijk een woonwijk komen (met name achter de velden van AFC. En waar mensen wonen, is er ook voor middenstanders kans op een levensvatbare winkel. Maar het duurt nog wel even.

Tim

Staat realisatie van het nieuwe tramstation aan de Arnold Schönberglaan nog steeds gepland voor 2022? Anders is de ligging van de resterende tramhaltes van lijn 5 en 25 wel heel erg ongunstig.

Tim

Ondertussen wordt de opheffing van de haltes Parnassusweg en De Boelenlaan/VU gewoon doorgezet alsof er niks aan de hand is. Fantastisch.

Lisa

Nee, dit project is onderdeel van Zuidasdok en de planning van Zuidasdok is op dit moment onbekend. Zodra we meer weten, lees je dat op deze website.

peter

wederom gaat er een stukje parkeer/groen van de landkaart , waar is dit college mee bezig ??? er staat al bijna nergens meer een boom

Marn

Dit is geen "mooi groen", dit is een niet onderhouden stuk berm waar vanaf het begin al plannen waren voor nieuwbouw. Een mooie groenstrook zou in dit deel van de zuidas echter wel heel goed passen

Aron

De Zuidasplannen zijn niet door dit college bedacht. En dit gebied volbouwen met grote dichtheden is enorm voordelig voor de stad, het ligt namelijk bij een steeds belangrijker wordend OV-knooppunt. Als je hier bungalows in het groen neer wil zetten zullen die mensen ergens anders moeten wonen waar er geen station is en zullen de voorzieningen hier dus ook niet komen.

Central Command

Van Nijenrode weg? de grote park met 4km van roeibaan?

William

Finally there is a cinema in zuidas . We wait so long !!!

V de Bruijn

Hi William, A cinema will open in the new VU building at De Boelelaan as well, spring 2020!

Aron

?

Aron

@Nico Die zou op de onderste afbeelding links naast dit project komen, maar die is geannuleerd.

Nico

WAt gebeurd er met the Beacon op die plek?