skip to main content
'Meer groene wandelroutes in Zuidas'

Met veel energie komt Heemskerk binnen. Het is meteen duidelijk dat ze van aanpakken weet en graag het initiatief neemt. ‘Je kunt wel achterover leunen en zeuren, maar daar verander je helemaal niks mee.’ Dit was ook precies de reden waarom ze in mei naar een bijeenkomst van Zuidas kwam, om te brainstormen over meer groen. ‘Het is goed dat hier aandacht voor is, want hier valt echt nog winst te behalen. Ik woon nu een paar jaar op de De Boelelaan. Doordat ik veel met mijn honden wandel, weet ik precies waar alle groene stukjes van Zuidas en de directe omgeving zich bevinden. Dat zijn er trouwens nog best een aantal, maar je moet het wel even weten. Tijdens de bijeenkomst ontmoetten José en ik Edgar en kwamen we op het idee om het groen met elkaar te verbinden, middels een wandelroute.’

V.l.n.r. José Apeldoorn, Edgar van Aggelen en Marian Heemskerk

Aandacht op groen

Zuidas heeft onterecht het imago van grijze massa, vindt Heemskerk. ‘Er zijn hier mooie groene plekken, zoals bijvoorbeeld het Beatrixpark en de Botanische Tuin Zuidas. Hier kunnen we door middel van de wandelroutes de aandacht op vestigen, waardoor mensen ook op een andere manier kennismaken met Zuidas. We vinden dat de routes bij station Amsterdam Zuid moeten starten of er langs moeten lopen. Hoe leuk zou het zijn als mensen uit andere delen van de stad de Noord/Zuidlijn nemen om hier eens rond te kijken.’ Wat hierbij een cruciale rol speelt, is de bewegwijzering van de routes. Heemskerk: ‘Ik heb een aantal jaren bij Schiphol gewerkt en als iets daar goed is geregeld, dan is het de bewegwijzering. Zo vonden we dus het middel om het groen in Zuidas aan elkaar te rijgen.’

Groene, 'watervertragende' strook in de Prinses Irenestraat

Combi met kunst

Verbaasd dat hun initiatief tot de winnaars behoort, is Heemskerk niet. ‘Het is natuurlijk een vrij eenvoudige oplossing, omdat je gebruikmaakt van het groen dat al aanwezig is. Wel moeten de routes herkenbaar worden en goed toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of gezinnen met buggy’s. Als de bewegwijzering voltooid is, moet iedereen profijt van de routes hebben en bewoners letterlijk in beweging zetten. Wat helemaal fantastisch zou zijn is de routes verbinden met kantoren die over openbaar toegankelijke kunst beschikken. Stel je voor dat je de route even kunt verlaten om die kunst te bekijken, dat zou toch geweldig zijn? Een ander plan: laten we meteen de nabijgelegen 10 kilometer joggingroute verbinden met Zuidas, dan blazen we daar ook weer nieuw leven in. Je ziet, ideeën genoeg.’

Prioriteit

Vergroening van Zuidas is een prioriteit. Er wonen straks duizenden mensen in Zuidas en ook voor bezoekers en werkenden is een groenere omgeving van belang. Tijdens een bijeenkomst en online kwamen geïnteresseerden met 33 ideeën om Zuidas groener te maken. Uiteindelijk kon op 7 initiatieven worden gestemd. De winnaars: groen rondom Amsterdam UMC, groene wandelroutes mét bewegwijzering en het plaatsen van vijf insectenhotels. De komende periode werken we deze ideeën samen met de initiatiefnemers verder uit.

Geef uw mening

Jolan

Hai, zijn de routes al bewegwijzerd?

Renske | Amsterdam Zuidas

@Jolan Nog niet, dat staat nu op de planning.

Victor

When we Will have a cinema in Zuidas ????????

Hinke

The Filmhuis Griffioen is a five minute bikeride away, see https://griffioen.vu.nl/voorstellingen/film/

Renske | Amsterdam Zuidas

@Victor It's coming, but it takes some time: in 2023 the building 'The Pulse' should be ready with appartments, offices a bowling and... a cinema. And in the beginning of 2021 theater Rialto will offer movienights in de VU.

Monique Disselhoff Gribnau

Men is ook van harte welkom in het Rijksmonumentale Gijsbrecht van Aemstelpark tussen de Van Nijenrodeweg en de A.J. Ernststraat. Aan deze laatste straat liggen 4 originele speelplaatsen van Aldo van Eyck in het gedeelte tussen de Willem van Weldammelaan en de Buitenveldertselaan.

Monique Disselhoff Gribnau

Graag ontvang ik reacties op mijn bericht.

Gerdi Wind

Monique Disselhoff, dat is zeker al een groene route op zich! Verbonden met Amstelpark en Amsterdamse Bos, ook de Amstel is dichtbij. Heel veel groen in Buitenveldert!

Cisca Griffioen

Er is ook al een groene wandeling door Zuidas gemaakt met een app door het bewonersplatform Zuidas. Meer dan 100 personen hebben deelgenomen aan deze wandeling.

Sara

Ik hoop dat er ook meer speel gelegenheden komen voor kinderen.