skip to main content
Meer hotels voor insecten in Zuidas

Het gezin Wagemans woont inmiddels drie jaar in de Prinses Irenebuurt, tegen Zuidas aan. Hoewel ze van hun eigen tuin een groene oase hebben gemaakt, missen ze nog wel wat groen in de omgeving. Bovendien vinden ze Zuidas veel te clean. Julie: ‘Vandaar ons eerste idee om overal takkenbossen op straat neer te leggen, voor muisjes en egels. Maar de mensen van Zuidas dachten dat dit idee waarschijnlijk niet zo populair zou zijn.’

Rottend vlees

De achterliggende gedachte bleef wel intact: een kleine habitat creëren voor meerdere beestjes. ‘Het leuke aan een minihotel met nectar en houtsnippers is dat het allerlei dieren aantrekt’, zegt Julie Wagemans. ‘Dus torretjes, mieren en bijen die weer goed zijn voor het bestuiven van bloemen, zodat Zuidas ook op andere plekken meer kleur krijgt.’ Vader Ton mengt zich in het gesprek: ‘Vertel ook nog even over de toevoeging van vlees in de hotels.’ Julie: ‘O ja. Het best kun je ook rottend vlees in de hotels leggen. Daar komen maden uit en dat is super lekker eten voor de vogeltjes.’ Vader Wagemans op droge toon: ‘Maar het zou kunnen dat Zuidassers ook hier nog niet aan toe zijn.’

Ton en Julie Wagemans

Bioloog
Vlees of geen vlees, er komen 5 extra insectenhotels in Zuidas (er zijn er al meerdere). ‘Wij zouden het erg leuk vinden om bij de uitwerking betrokken te worden’, zegt Ton Wagemans. ‘Het liefst zouden we ook hulp krijgen van een bioloog. Ons streven is dat de hotels het thuis worden van zoveel mogelijk verschillende dieren en we denken dat een bioloog het best kan vertellen hoe we dit kunnen bereiken. Maar dat de hotels er komen, dat is sowieso al winst voor Zuidas.’

Drie winnaars

Omdat de vergroening van Zuidas prioriteit heeft, organiseerden we een bijeenkomst om groene initiatieven te verzamelen. Zowel offline als online kwamen geïnteresseerden met 33 ideeën om Zuidas groener te maken. Uiteindelijk kon op 7 initiatieven worden gestemd. De winnaars: groen rondom Amsterdam UMC, groene wandelroutes mét bewegwijzering en het plaatsen van vijf insectenhotels. De komende periode werken we deze ideeën verder uit.

Geef uw mening

Bewoner Zuidas

Vraag: is het bijenhotel op het binnenplein van The Gustav (naast Gebouw van NautaDutilh) op de Zuidas van jullie? (Die is namelijk niet meer in goede staat…)

Annick | Zuidas Amsterdam

Beste bewoner Zuidas, Het binnenplein van The Gustav is geen openbare ruimte. Dit hoort bij het gebouw. Het insectenhotel hoort dus ook bij The Gustav.

R C Musaph-Andriesse

Leuk idee, maar kunnen jullie iets doen om gewone mensen op twee benen te laten oversteken naar de tramhalte Pr Irenestraat. Is het bekend hoe lang deze volledige afsluiting gaat duren. ?Het is echt een ramp. Dank ,

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste RC, De afsluiting waar u op doelt is gevolg van werkzaamheden van Waternet, die hier een nieuw riool aanlegt. Deze werkzaamheden duren tot en met augustus 2020. Hier vindt u alle informatie: https://www.waternet.nl/werkzaamheden/nieuwe-riolering-in-beethovenstraat/ .