skip to main content
Fietsen in de winter en kamperen in Zuidas

De fietsmogelijkheden zijn tegenwoordig veel uitgebreider dan je zou denken. De elektrische fiets is al lang niet meer louter voor senioren, maar kan juist dé oplossing zijn als je tot zo’n 15 kilometer van het werk woont en niet altijd met de auto of het openbaar vervoer wilt reizen. Daarbij vind je e-bikes tegenwoordig in alle soorten en maten. Doppio biedt bijvoorbeeld een tweepersoons fiets, terwijl Roetz stijlvolle circulaire e-bikes maakt. Bovendien bieden Swapfiets en e-bike-to-go tegenwoordig ook e-bike abonnementen aan en zijn er met Urbee elektrische deelfietsen beschikbaar.

Fietslab

Tot en met vrijdag 1 november staat op het Gershwinplein een zilverkleurige caravan die dient als fietslab. Je kunt er heen wanneer het je uitkomt en krijgt een (deel)fiets-advies op maat. Donderdagochtend 31 oktober 2019 zelfs onder het genot van een kop koffie en een croissant. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere campagne, met als doel om meer Zuidassers op de fiets te krijgen.

Het fietslab van BYCS op het Gershwinplein

Winst

Is er nog wel winst te behalen? Max Lugtenborg van Bycstowork: ‘Zeker! Meer dan 30 procent van de mensen die in Zuidas werkt en binnen een straal van 7,5 kilometer woont, pakt nu nog vaak de auto. Dat kan anders. Cycling is more than transportation, it is transformation.’

Advies

Lugtenborg: ‘Door het grote aanbod van verschillende (deel)fietsen, zien veel Zuidassers door de bomen het bos niet meer. Wij kunnen daarin adviseren, bijvoorbeeld over de nieuwe regelgeving en kosten. Na deze week zitten we elke dinsdagochtend in het informatiecentrum van Zuidas, in de hal van het WTC, om werkgevers en medewerkers te adviseren over de fiets als mobiliteitsoplossing. In opdracht van Zuidas en Zuidasdok en in samenwerking met partners als Hello Zuidas, de Green Business Club Zuidas, Breikers en Van A tot Zuidas willen we groen, slim en duurzaam gedrag stimuleren. Dat gaat over keuzes die ongelooflijk veel invloed hebben op de langere termijn.’ Aan ambitie ontbreekt het de mensen achter de Bycstowork-campagne niet: ‘Het is ons doel om van Zuidas het meest groene en vitale zakelijke district ter wereld te maken.’

Helemaal droog

Heb je nog twijfels over de fiets vanwege het Hollandse weer? Bedenk dan dat het zo’n 240 dagen per jaar helemaal droog is. En ook fietsen met wisselvallig weer wordt steeds makkelijker, bijvoorbeeld met een weerapp. Op Schiphol loopt overigens al een succesvolle pilot waarin een app de agenda en locatie van werknemers combineert met de weersvoorspellingen en op basis daarvan een route op maat voorstelt waarin zelfs kledingadvies wordt gegeven. Lugtenborg: ‘Eigenlijk bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding.’

Geef uw mening