skip to main content
Bollenplan in uitvoering bij Vijfhoek

Wellicht heeft u ze gezien, de mannen die handmatig de inkepingen maakten voor de bloembollen. Hoewel het ontwerp van Vijfhoek in mei al tot leven kwam en het plein geopend werd, ontbrak er nog kleur. Omdat het nu pas de beste tijd is om de bollen te planten, moest dit puntje op de i nog even wachten.

Goed gebruikt

Een mooi moment? Van Gent: ‘Wel een beetje, want nu komen in het voorjaar van 2020 alle deelfacetten van het ontwerp bij elkaar. Daarnaast zijn we vooral blij dat het plein zo goed gebruikt wordt. We ontwerpen iets op papier, maar de praktijk moet uitwijzen of het ook zo uitpakt als onze bedoeling is. Dus als ik hier mensen tijdens de lunch met een broodje van de zon zie genieten, ben ik heel tevreden.’

De halfronde plekken waar de bollen straks bloeien

Verbinding

Solci: ‘De bedoeling van het nieuw ingerichte Vijfhoek was om een verbinding te vormen tussen enerzijds de zakelijke, rechthoekige Zuidas met zijn hoge gebouwen en anderzijds de vriendelijke Prinses Irenebuurt met woningen. Om tot een gebruiksvriendelijk ontwerp te komen waar iedereen zich in kon vinden, hebben we veel gesprekken gevoerd met de buurt. Ik heb echt het gevoel dat dit ontwerp van ons samen is en dat het daarom ook zo goed gebruikt wordt door zowel Zuidas-werknemers, kinderen, yoga-liefhebbers als bootcampers.’

Ronde hoeken

Terug naar de bollen. Van Gent: ‘De bollen zijn aan de zijkanten van het plein geplaatst, zodat er genoeg gras overblijft waar bezoekers in het voorjaar bijvoorbeeld kunnen picknicken. Eerst wilden we het gras en de bollen door elkaar plaatsen, maar dat bleek onderhoudstechnisch niet handig.’ Solci: ‘We hebben bewust voor die ronde hoeken gekozen, omdat ze goed aansluiten bij de vormen van het ontwerp dat al is uitgevoerd en dat de Vijfhoek die zachte en uitnodigende uitstraling geeft.’

Wisseltruc

Ook de keuze voor de verschillende bollen en de kleuren paars en wit is geen willekeur. Van Gent ‘We hebben voor een mix van krokussen, narcissen en scilla’s (een soort hyacinten) gekozen, omdat deze elkaar opvolgen in bloeitijd. Het idee is dat de Vijfhoek dan in het voorjaar eerst paars kleurt en dan langzaam verandert in een witte oase. De kleuren sluiten trouwens ook weer mooi aan bij de bollen die geplant zijn in de Minervalaan.’ En als de bollen uitgebloeid zijn? Solci: ‘Dan vindt er een grote wisseltruc plaatst en veranderen de bollen weer in gras.’

Geef uw mening

Lisa

Dag Frans, de kogel is door de kerk, zie https://zuidas.nl/blog/2019/vijfhoek-wordt-prinses-amaliaplein/

Frans Nieuwenhuis

Wanneer wordt de vijfhoek definitief Prinses Amaliaplein?