skip to main content
The Gustav is chic, The George heeft de 'wow'-factor

Bijna af, maar nog niet klaar: The Gustav en The George in Zuidas. Hoofuitvoerder Michel Zondag van BAM vertelt wat deze gebouwen, goed voor 191 appartementen en studio’s, zo bijzonder maakt. ‘Ieder project heeft weer zijn eigen charme’.

Aan de Gustav Mahlerlaan en aan de George Gershwinlaan – vandaar de namen – staan drie gebouwen. Het gebouw direct aan de De Boelegracht is The George, de twee vlak daarachter – tussen de Gustav Mahlerlaan en de George Gershwinlaan – vormen samen The Gustav. The George beschikt over 47 ruime, luxe woningen en is halverwege 2020 klaar. Het gebouw in het midden, de zuidelijke Gustav, onderscheidt zich door grote terrassen en hier bevinden zich straks 29 middelgrote appartementen en 19 studio’s. In de noordelijke Gustav tot slot, worden 96 luxe studio’s gerealiseerd, geschikt voor bijvoorbeeld young professionals of expats. The Gustav wordt begin 2020 opgeleverd.

Zo gaan ze eruitzien: links The George, rechts The Gustav

Gigantische parkeergarage

In november was het precies twee jaar geleden dat de bouw begon, waarbij na de fundering eerst een gigantische parkeergarage werd aangelegd. Hoofduitvoerder Michel Zondag: ‘Dat is meteen een van de zaken die deze gebouwen voor mij als hoofduitvoerder interessant maakt.’ Met 34 jaar ervaring, waarin Zondag aan zo’n 25 projecten werkte, heeft hij heel wat technieken en trends voorbij zien komen. ‘Het leuke is dat ieder project uniek is, waarbij verschillende technieken samenkomen. Zo blijft het interessant en leerzaam.’

Bijzonder

En wat maakt deze gebouwen zo bijzonder? Zondag: ‘Ik noemde net dus die parkeergarage. Die is met 7.500 m2 enorm en bevindt zich niet alleen onder The George en The Gustav, maar ook onder het gebouw Xavier dat er naast ligt. Daarbij moesten we het werkterrein delen met de bouwers van Xavier, wat natuurlijk zorgt voor logistieke uitdagingen.’ Ook de bouwmarge was krap: de funderingen van The Gustav en The George zijn aan beide kanten maar 30 cm verwijderd van de gebouwen aan weerszijden. ‘En, anders dan anders: we werken nu aan drie projecten tegelijkertijd, waarbij ieder gebouw zijn eigen stijl heeft. The George is ontworpen door Liesbeth van der Pol van Dok Architecten en The Gustav komt uit de koker van Han van den Born – KCAP Architecten. Dat heb ik niet eerder meegemaakt.’

Bouwen aan een gemeenschappelijke ruimte in The George

Chic en ‘wow’

Het gebouw The George beschikt volgens Zondag het meest over de wow-factor. ‘Dit gebouw ligt heel mooi aan de De Boelegracht en heeft een bijzondere vorm. Het gebouw is gemetseld met geglazuurd baksteen in verschillende tinten en vormen. Maar ik moet wel zeggen dat ik The Gustav steeds meer ben gaan waarderen. Ook hier is de afwerking hoog en is er goed nagedacht over bijvoorbeeld de lichtinval. En ondanks dat de appartementen in The Gustav kleiner zijn, doen ze door de afwerking chic aan. Daarbij richten de gebouwen zich natuurlijk ook op verschillende doelgroepen. In de studio’s ga je niet met een gezin wonen en daardoor zijn ze ook heel anders ingericht en vormgegeven.’

Gezamenlijk groen

Een ding dat de drie gebouwen met elkaar gemeen hebben, is de aandacht voor gemeenschappelijke ruimtes. Zondag: ‘Er is in de drie gebouwen veel ruimte voor gezamenlijkheid gereserveerd, ruimte die ook verkocht had kunnen worden als appartementen.’ En groen speelt een grote rol in de ontwerpen. ‘Het gezamenlijke dakterras van de noordelijke Gustav is een mooi voorbeeld: hier zorgen groen en ruimte voor een plek om bijvoorbeeld voor een borrel samen te komen. Daarbij worden de terrassen van The George allemaal voorzien van een groenplan: een speciaal ontwerp voor de planten op en rondom de buitenruimtes.’

De houten terrassen van de zuidelijke Gustav

Detailwerk

Het duurt niet lang meer, voordat de gebouwen klaar zijn. Zondag: ‘Er staat nu nog vooral veel binnenwerk te gebeuren. Denk aan de aanleg van de nutsvoorzieningen, maar ook aan de aanleg van de binnentuinen en de afwerking van de appartementen zelf. We gaan dus van het grove werk naar detailwerk. Dat vergt een omslag qua denken, maar dat is alleen maar leuk. Sowieso is het mooi om een project van A tot Z tot leven te zien komen en een eindproduct op te leveren waarbij  je tijdens het proces de bewoners ontmoet en tevredenstelt.’

Alle appartementen in The Gustav en The George zijn overigens al geruime tijd geleden verkocht.

Geef uw mening

henk dilweg

Mooi artikel, geschreven vanuit de makers zelf!! Spreekt van respect voor ontwerp en bestemming. Michel spreekt namens vele bij de bouw betrokkenen.

Renske van Bers

@Henk, dank! Groet, Renske

Rob de graaf

Geweldig om met Michel zondag te werken. goede samenwerking

Renske van Bers

@Rob de Graaf, ik geef het door aan Michel. Groet, Renske