skip to main content
#Zuidasstories op bouwschutting Mahlerplein

De historische fototentoonstelling ‘#zuidasstories’ vervangt de houten bouwschutting die zich naast de stationsin- en uitgang bevond en die wat karig afstak bij de omgeving. De schutting staat er om de bouwkeet van Zuidasdok af te schermen. Nu kunt u in het hart van Zuidas bijvoorbeeld zien en lezen dat Berlage al in 1914 een Zuiderstation voor ogen had en hoe de A10 Zuid vooraf is gegaan door de lieflijke Zuidelijke Wandelweg.

Weilanden

In de hectiek van Zuidas hopen we dat u even stilstaat bij waar het ooit begon. Nog niet zo heel lang geleden was dit een gebied dat hoofdzakelijk bestond uit weilanden – de stadsontwikkeling vond veel noordelijker plaats. De tentoonstelling laat chronologisch beelden zien van cruciale plekken en momenten in de ontstaansgeschiedenis van de huidige Zuidas, waarbij onder meer foto’s te zien zijn van de inpoldering, de bouw van VU, de RAI en de Floriade.

Op vrijdag 6 december werden de bouwborden gemonteerd

Geen megamasterplan

Er was aanvankelijk geen megamasterplan, er waren redenen en krachten die Zuidas tot ontwikkeling brachten. Later kwam er wel een visie op de ontwikkeling van Zuidas. Deze visie werken we tot op de dag van vandaag uit. De tentoonstelling bevindt zich op een plek waar iedereen voortdurend bezig is met nu en morgen. We hopen dat u een moment neemt om een blik te werpen op de historische beelden en daardoor voortaan misschien wel met een andere blik naar Zuidas kijkt.

Samenwerking

De voorheen houten wand vroeg om een goede invulling, aangezien deze er de komende jaren, tijdens de bouw van Zuidasdok, nog wel zal staan. De wand is tot stand gekomen in samenwerking met Hello Zuidas en bouwcombinatie ZuidPlus.

Heeft u historische beelden?

We hopen dat u in de reacties met ons deelt wat u van de wand vindt. Heeft u zelf nog interessante historische beelden uit dit gebied? We waarderen het zeer wanneer u deze met ons wilt delen. Stuur ze naar contact@zuidas.nl. Dan kunnen we ze delen via deze website.

Geef uw mening

Bas

Heel erg leuk die oude beelden! Zie er graag meer...

Roland

Waarom wordt er niet verder gebouwd aan het tweede betondek voor de Brittenpassage?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Roland, er wordt inderdaad nu niet verder gebouwd. We zoeken met de NS, ProRail en het GVB naar aaneengesloten dagen in 2020 waarin we weer een volgend dek kunnen gaan inschuiven. Hiervoor moeten zowel metro- als treinsporen uit dienst dus goede afstemming is nodig. Het bouwterrein aan de zuidkant van de A10 ligt er nu verlaten bij. Dat komt omdat de volgende dekken vanaf de noordkant worden ingeschoven.