Zuidas Business District

Een stadsbiotoop in Zuidas, met woningen, kantoren en bioscoop

Een gebouw dat wonen en werken combineert met openbare voorzieningen als een bioscoop, bowlingbaan en horeca. Dat is het concept van VORM Ontwikkeling voor een nieuw gebouw op het terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert.

Het gebouw, De Puls gedoopt, is door de gemeente Amsterdam geselecteerd als winnend concept in een selectieprocedure. Daarin stelden we hoge eisen aan de kwaliteit en de duurzaamheid van het gebouw met een minimaal 9.000m2 aan middensegmentwoningen. De vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam is immers enorm. Het grootste deel van de te bouwen woningen in De Puls – ruim 150 – is middeldure huur. Daarnaast beschikt het gebouw over kantoorvloeren die worden verhuurd vanaf 800m2.

Oog voor de toekomst

De Puls is een duurzame stadsbiotoop aan de Zuidas. Hoe hoger je binnen De Puls komt hoe meer het accent verschuift van mens naar plant en dier. Op de begane grond aan de zuidzijde van het gebouw legt de gemeente een park aan en op het middendeel tussen de twee torens komt een groene daktuin. Om Zuidas bereikbaar te houden is vermindering van autoverkeer noodzakelijk. Het mobiliteitsplan plan van De Puls zet daarom in op maximaal gebruik van openbaar vervoer, fiets- en voetverkeer en een parkeergarage die alleen toegankelijk is voor elektrische deelauto’s.

Artist impression De Puls
Artist impression De Puls Foto: Vorm Ontwikkeling

Betaalbaar wonen, werken en leisure

Andere belangrijke eisen hadden betrekking op circulariteit, duurzaamheid, stadsnatuur, mobiliteit en openbare voorzieningen. Het winnende concept voldoet ruimschoots aan deze eisen. ‘In De Puls komen diversiteit, betaalbaar wonen, werken en leisure bij elkaar’, zegt Hans van Meurs, algemeen directeur van VORM. ‘Dat is uniek voor Zuidas. We verbinden deze aspecten door het creëren van ‘common ground’, een plek waar iedereen zich welkom en thuis voelt.’ Alle voorzieningen die De Puls te bieden heeft, zoals horecaconcepten, bowling en bioscoop, bevinden zich niet alleen binnen handbereik van de bewoners en gebruikers van De Puls, maar zijn toegankelijk voor alle Amsterdammers. Zo draagt De Puls bij aan een belangrijk doel van de ontwikkeling in Zuidas de komende tien jaar: toegroeien naar een levendige stadswijk waar het prettig wonen, werken en verblijven is.

De Puls komt ongeveer op de plek van de parkeerplaats rechtsonder
De Puls komt ongeveer op de plek van de parkeerplaats rechtsonder

Winnende partij

De winnende partij is VORM Ontwikkeling, MVSA Architects en VMX Architects maakten het ontwerp. De komende tijd wordt gewerkt aan het voorlopig en definitief ontwerp. Na goedkeuring van het definitief ontwerpstart daarna de bouw van het complex. Oplevering is gepland in 2023.

Foto: Vorm Ontwikkeling

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

30 september 2019 | 15:50

R.Michels

Waarom komen er geen winkels aan het eind van de BOELELAAN zuid as os ook het begin van de BOELELAAN 🇾🇪Begint bij de Tommaso Albinonistraat

Schrijf een reactie
0
+1
4 oktober 2019 | 16:20

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste R. Michels,
Dit deel van Zuidas is van oudsher een bedrijventerrein en kantoorgebied. Nu zijn er nog weinig woningen en andere voorzieningen te vinden zijn. Op de lange termijn zal dit wel veranderen. Er moet hier namelijk een woonwijk komen (met name achter de velden van AFC. En waar mensen wonen, is er ook voor middenstanders kans op een levensvatbare winkel. Maar het duurt nog wel even.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
24 september 2019 | 14:57

Tim

Staat realisatie van het nieuwe tramstation aan de Arnold Schönberglaan nog steeds gepland voor 2022? Anders is de ligging van de resterende tramhaltes van lijn 5 en 25 wel heel erg ongunstig.

Schrijf een reactie
0
+1
24 september 2019 | 15:04

Lisa | Amsterdam Zuidas

Nee, dit project is onderdeel van Zuidasdok en de planning van Zuidasdok is op dit moment onbekend. Zodra we meer weten, lees je dat op deze website.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Lisa | Amsterdam Zuidas
24 september 2019 | 15:51

Tim

Ondertussen wordt de opheffing van de haltes Parnassusweg en De Boelenlaan/VU gewoon doorgezet alsof er niks aan de hand is. Fantastisch.

Schrijf een reactie
0
+1
24 september 2019 | 14:00

peter

wederom gaat er een stukje parkeer/groen van de landkaart ,
waar is dit college mee bezig ???
er staat al bijna nergens meer een boom

Schrijf een reactie
0
+1
9 oktober 2019 | 00:37

Central Command

Van Nijenrode weg? de grote park met 4km van roeibaan?

Schrijf een reactie
0
+1
9 oktober 2019 | 01:41

Aron

De Zuidasplannen zijn niet door dit college bedacht. En dit gebied volbouwen met grote dichtheden is enorm voordelig voor de stad, het ligt namelijk bij een steeds belangrijker wordend OV-knooppunt. Als je hier bungalows in het groen neer wil zetten zullen die mensen ergens anders moeten wonen waar er geen station is en zullen de voorzieningen hier dus ook niet komen.

Schrijf een reactie
0
+1
23 september 2019 | 20:35

William

Finally there is a cinema in zuidas . We wait so long !!!

Schrijf een reactie
2
+1
25 september 2019 | 16:19

V de Bruijn

Hi William,
A cinema will open in the new VU building at De Boelelaan as well, spring 2020!

Schrijf een reactie
0
+1
23 september 2019 | 16:40

Aron

👏

Schrijf een reactie
0
+1
24 september 2019 | 00:09

Nico

WAt gebeurd er met the Beacon op die plek?

Schrijf een reactie
0
+1
24 september 2019 | 02:14

Aron

@Nico Die zou op de onderste afbeelding links naast dit project komen, maar die is geannuleerd.

Schrijf een reactie
0
+1