Duurzaamheid Sud Suitsupply Zuidoever

Kop Zuidas: bouwen aan een duurzame wijk

In Kop Zuidas, de noordoostelijke punt van Zuidas tussen de A10, RAI en begraafplaats Zorgvlied, wordt volop gebouwd. Er ontstaat een duurzame, groene en waterneutrale wijk, met een aantrekkelijke openbare ruimte, waaronder het nieuwe Hogelandplein.

Nu nog is Kop Zuidas een grote bouwplaats. Het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply langs de Europaboulevard begint vorm te krijgen. Het appartementengebouw SUD en de zorgwoningen van Cordaan zijn al verder in ontwikkeling. In het gebied is verder ruimte voor twee gemengde gebouwen langs de A10 en woningen op de driehoekige kavel daarachter.

Bestemmingsplan onherroepelijk

Het bestemmingplan, dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt, is inmiddels onherroepelijk. Bij het opstellen van dit plan is de omgeving betrokken. Het bestemmingsplan biedt vooral ruimte aan woningen en kantoren (langs de A10), aangevuld met (maatschappelijke) voorzieningen. Nu het plan onherroepelijk is, kunnen we verder met de planontwikkeling voor de bebouwing van de A10-kavels en de driehoek. Als voorbereiding op deze nieuwe bouwplannen is gestart met de sloop van het Orion College.

Suitsupply, SUD en Zuidoever

Grenzend aan de Gaasterlandstraat en de Zuidelijke Wandelweg realiseert ontwikkelaar COD het appartementengebouw SUD, met 43 koopappartementen. De bouw van de woningen is in volle gang. De oplevering is volgens de planning in de eerste helft van 2020. Naast SUD bouwt aannemer De Nijs in opdracht van zorginstelling Cordaan het woon-zorggebouw Zuidoever. Er komen 53 huurappartementen voor een nieuw woon-service-zorgconcept, waarin hoogwaardig wonen, welzijn en zorg voor ouderen met een zorgvraag centraal staan. Eind 2019 moet het gebouw klaar zijn. Het kantoor met winkel van Suitsupply zal in de tweede helft van 2020 in gebruik worden genomen.

Overzicht van Kop Zuidas. In aanbouw: op de voorgrond Suitsupply (naast Motel One), daarachter SUD en daarachter Zuidoever. Langs de afrit komt gebouw Crossover
Overzicht van Kop Zuidas. In aanbouw: op de voorgrond Suitsupply (naast Motel One), daarachter SUD en daarachter Zuidoever. Langs de afrit komt gebouw Crossover Foto: Marcel Steinbach

A10 kavels en driehoek

Langs de A10 bereidt ontwikkelaar AM de realisatie voor van het gebouw Crossover. Het plan combineert kantoren, woningen en voorzieningen. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting eind dit jaar. Om de bouw mogelijk te maken, gaan we eerst de bouwweg en het fietspad verleggen. Die bevinden zich nu op de kavel. Fietsers kunnen om het bouwterrein heen blijven fietsen. Naast Crossover staat de ontwikkeling van een gebouw gepland dat hoofdzakelijk zal bestaan uit kantoor. Voor de ontwikkeling van deze kavel is nog geen marktpartij geselecteerd. Op de meest westelijke punt van de woningbouwdriehoek ontwikkelt COD een gebouw met circa 100 woningen. De verwachting is dat de bouw van dit eerste deel start in 2020. Op het overige deel van de driehoek is plaats voor nog eens ongeveer 300 woningen, met een ruim groen binnengebied, in alle segmenten, waaronder sociale huur.  De bouw van deze woningen is het sluitstuk van de ontwikkeling van het gebied.

Duurzame wijk

Kop Zuidas wordt een duurzame wijk. Dit betekent een gezonde, schone, groene en energieneutrale leefomgeving. Energieneutraal bouwen en BREEAM Excellent – het hoogste keurmerk voor energieneutraal en duurzaam bouwen – zijn hierbij uitgangspunt. Verder maken we van Kop Zuidas een waterneutrale wijk: de openbare ruimte richten we regenbestendig in, met veel ruimte voor groen. Dit is nu al zichtbaar in de watevertragende groenstroken langs het gebouw RIV. Deze watervertragende groenstroken passen we ook op andere locaties in de wijk in.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

18 oktober 2019 | 14:05

LK

Is er inmiddels (eindelijk) meer bekend over het ontwerp voor het plein voor SUD en de planning daarvan? Volgens mij is de zomervakentie reeds een tijdje voorbij…

Schrijf een reactie
7
+1
9 juli 2019 | 18:09

Delilah

Ik heb begrepen via via dat het gebouw dat ontwikkelt gaat worden door het COD met circa 100 woningen ook geen sociale huurwoning zal realiseren. Heel jammer!

Schrijf een reactie
4
+1
17 juli 2019 | 11:09

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Dililah, in het bouwplan dat tegenover SUD en Zuidoever komt (de gele driehoek op het kaartje waar je via de link in het artikel komt), worden behalve de woningen die COD daar gaat realiseren ook sociale huurwoningen gebouwd. Over het aantal en de grootte van de woningen is nu nog geen informatie. We verwachten daarover (en over de planning) tegen het eind van dit jaar meer te weten.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
9 juli 2019 | 14:20

Delilah

Goedemiddag,
Ik was benieuwd of er ook iets grotere woningen komen voor gezinnen met twee/drie kinderen?Er wordt veel geadverteerd dat er veel sociale woningen gebouwd gaan worden voor gezinnen in de Kop Zuidas. De meeste appartementen die nu opgeleverd gaan worden zoals in het complex Crossover zijn voornamelijk voor starters en statushouders van ongeveer 50m of het zijn vrije sector woningen. Waar kan ik eventueel informatie vinden over de projecten die gerealiseerd gaan worden in de Kop Zuidas voor gezinnen en sociale huur?

Schrijf een reactie
3
+1
25 juni 2019 | 12:29

Vera

Wanneer wordt het plein voor de Happy Italy/SUD aangelegd? Is daar al een ontwerp voor?

Schrijf een reactie
0
+1
27 juni 2019 | 15:16

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Vera, het maken van het ontwerp voor het plein is helaas wat vertraagd. We verwachten na de zomervakantie meer duidelijkheid over de planning.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
14 juni 2019 | 17:28

fred

zijn er al tekeningen bekend over het a.s.ontwerp ??
en wat gebeurd er met pand OLD SCHOOL, men is daar zeer vaag over ?

Schrijf een reactie
0
+1
17 juni 2019 | 21:28

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred en Andres, Via de link in het artikel naar het eerdere artikel over het bestemmingsplan is de verkavelingskaart te zien. De ontwerpen van de verschillende bouwplannen worden gemaakt door de betreffende ontwikkelaars, en zijn nu nog niet bekend. Van het ontwerp van de A10 kavel die als eerste ontwikkeld zal worden door AM ontwikkelaars (Crossover) verwachten we na de zomer impressies te kunnen laten zien.
In maart hebben wij gecommuniceerd dat de sloop van het gebouw van Oldschool niet gelijktijdig met de sloop van het gebouw van Orion zou plaatsvinden, maar uitgesteld wordt tot eind 2019. De huidige gebruikers blijven nog tot eind dit jaar in het pand. Binnenkort verwachten wij hier meer informatie over te kunnen geven.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
13 juni 2019 | 15:24

Andres WieCheRink MfA

laat graag platte of 3D grond zien van stedenbouwkundige ontwerp

Schrijf een reactie
5
+1