Zuidas Leeft Nieuwe Rechtbank

Kunstwerk op het plein nieuwe rechtbank

Op het openbare plein voor de nieuwe rechtbank die nu in aanbouw is, komt een prominente sculptuur van de Amerikaanse kunstenares Nicole Eisenman. Het is op dit moment in de maak in Sankt Gallen, Zwitserland.

De nieuwe rechtbank, die momenteel verrijst aan de Parnassusweg, krijgt een groot openbaar voorplein. Bij het ontwerp en de inrichting daarvan is gekeken naar een goede inpassing in de omgeving. De nieuwe rechtbank grenst aan groene lijnen in het gebied: de bomenrijen uit het Plan Berlage die van noord naar zuid lopen, de bomenlijnen die als dwarsverbinding fungeren en de toekomstige groene inrichting van Zuidasdok. Doel is om op het voorplein van de rechtbank groene verblijfsplekken te realiseren.

Nicole Eisenman

Prominent op het plein komt een sculptuur van de Amerikaanse kunstenares Nicole Eisenman. Eisenman (1965) is vooral bekend als figuratieve schilderes, die serieuze onderwerpen speels benadert. Sinds vijf jaar maakt zij ook beelden. De vraag van de rechtbank was een kunstwerk te maken dat past in de formele omgeving en een herkenbaar ijkpunt gaat worden. Tegelijkertijd mag het kunstwerk een passende vorm van humor uitstralen, als tegenhanger van het strenge en formele van de rechtspraak.

Nicole Eisenman Foto: MacArthur Foundation

Eikel, uil en pijl

Het kunstwerk is een figuur van 5,5 meter hoog die naar voren buigt en de hand uitsteekt. De hand ligt op 1 meter 40 hoogte, waardoor je erin kunt kijken. In de hand liggen een eikel (beschermt tegen kwade invloeden), een uil (wijsheid) en een pijl (macht). Het hoofd en de torso zijn van brons, de broek is van roestvrijstaal en de schoenen zijn van natuursteen. Het beeld moet hoop en optimisme uitstralen.

Groene verbinding

Het plein voor de rechtbank is 90 centimeter verhoogd en ligt langs de ‘boulevard’ van Zuidasdok. Het krijgt een formele uitstraling, maar is wel ‘van de stad’. Het vormt een verbinding tussen de rechtbank, met haar werknemers en bezoekers, en de passanten en omwonenden. Het plein krijgt een bomenrij met wijde kruinen die als een ‘vitrage’ dienen voor de werkvloer met grote raampartijen. Tussen deze grote bomen komen plantvakken, kleinere bomen, een spiegelvijver en zitgelegenheden. Bij de inrichting wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten natuursteen.

Verrassing

Het beeld wordt in augustus/september 2020 geplaatst. Hoe het er precies uit gaat zien, blijft tot die tijd een verrassing.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel