Zuidas Leeft Zuidasdok

Streets of the World: Amsterdam, tussen Lhasa en Nassau

De Arnold Schönberglaan, naast het Mahlerplein, is de komende tijd dé plek waar alle mensen broeders en zusters (en iedereen daar tussenin natuurlijk) worden. Fotograaf Jeroen Swolfs fotografeerde alle hoofdsteden van de wereld. Kom kijken.

Vanaf 7 maart 2019 zijn straatbeelden te bewonderen van 195 hoofdsteden, over een lengte van 230 meter. Fotograaf Jeroen Swolfs bereisde zeven jaar lang alle hoofdsteden van de wereld, om het leven op straat te fotograferen. Het resultaat is een ontroerende en humoristische, verbijsterende en herkenbare, hartverwarmende en hartverscheurende collectie. Swolfs dwingt je te beseffen in wat voor prachtige en tegelijkertijd krankzinnige wereld we leven. Uiteraard legde hij ook Amsterdam vast. Aan de Arnold Schönberglaan hangt onze stad tussen de hoofdsteden Lhasa (Tibet) en Nassau (Bahama’s) in.

Amsterdam hangt, daarachter wordt gewerkt aan een dakdeel voor de Brittenpassage Foto: Marcel Steinbach

Meer dan compenseren

Terwijl wij bouwen aan de Brittenpassage, de extra onderdoorgang onder het straks geheel vernieuwde station Amsterdam Zuid, dient de schutting die het werkterrein afzet de komende anderhalf jaar als expositieruimte. Het project is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Amsterdam Zuidas, Hello Zuidas en bouwcombinatie ZuidPlus. We weten dat de bouw van de passage overlast geeft, maar denken dat we die meer dan compenseren met ‘Streets of the World’.

Panama City wordt aangebracht...
...Asunción hangt vlak bij de Benjamin Brittenstraat Foto: Marcel Steinbach

Straat aangepast

Om te zorgen dat u de expositie rustig kunt bekijken, hebben we de straat aangepast. Het hele gebied is tot woonerf verklaard. De afgelopen week is misschien wel het langste zebrapad ter wereld op het wegdek gekalkt. Auto’s mogen alleen stapvoets rijden. Verder hebben we een deel van de parkeervakken opgeheven. Op de plek van de opgeheven parkeervakken komen nog bankjes en plantenbakken. Na de officiële opening op 7 maart (die besloten is) gaan we ook nog fietsparkeerplekken verwijderen. Er is genoeg plek in de drie ondergrondse stallingen bij het station, zoals in de stalling onder het Mahlerplein, pal naast de tentoonstelling.

Werken aan 'het langste zebrapad ter wereld'
Foto: Marcel Steinbach

Informatie over Zuidasdok

Als u toch gaat kijken, loop dan ook even langs de informatie die we gaan aanbrengen op de bouwschutting direct als u het station uitkomt en langs de Parnassusweg.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

10 juli 2019 | 13:38

Menno Oost Indië

Leuk idee.
Het feit dat het een erf is wil niet zeggen dat voetgangers voorrang hebben op fietsers en auto’s. Ze hebben allemaal evenveel rechten.
Op het “zebrapad” zouden ze wel voorrang hebben, als dit een legaal zebrapad zou zijn. Een zebrapad dient om aan de overkant van de weg te komen. De oversteek dient daarbij zo kort mogelijk te zijn. Daar is hier niet echt sprake van.
Voor de liefhebbers: uitvoeringsvoorschriften BABW: op wegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h of 50 km/h.
Een zebra bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering.

Schrijf een reactie
0
+1
10 juli 2019 | 14:05

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Je hebt helemaal gelijk Menno, dit is geen officieel zebrapad volgens de uitvoeringsvoorschriften. We hebben op een bijzondere manier willen benadrukken dat het verkeer ruimte moet geven aan de wandelaars die de tentoonstelling van enige afstand willen bekijken.

Schrijf een reactie
0
+1
2 maart 2019 | 09:32

Peter Wessels

Zuidas-ART
PRIMA

Schrijf een reactie
0
+1
28 februari 2019 | 19:15

jeannetta

fantastisch

Schrijf een reactie
0
+1