Zuidas Leeft Zuidasdok

Trots bij opening Streets of the World

De expositie Streets of the World en pal daarachter het noeste werk aan de Brittenpassage. Het is vervreemdend. ‘Ik hoop dat de tentoonstelling een moment van reflectie biedt’, zei projectdirecteur Hans Versteegen bij de opening op 7 maart 2019.

Per Cadillac naar de foto van de Cubaanse hoofdstad Havana. Met fotograaf Jeroen Swolfs (links), Hello Zuidas-directeur Olivier Otten (midden), ZuidPlus-projectdirecteur Peter den Dekker (rechts) en Zuidasdok-projectdirecteur Hans Versteegen (zittend).

Je kunt opgaan in de straattaferelen die fotograaf Jeroen Swolfs vastlegde, stilstaan bij de diepere vragen die erin besloten liggen of je simpelweg verbazen over stadsnamen als Tegucigalpa en landen die je eigenlijk alleen kent van eenpersoonsteams bij de Olympische Spelen. Dat je hier naast één van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten van het land staat, ben je in elk geval zo vergeten.

Foto: Jan Vonk

Zeven jaar op reis

De foto’s zijn het resultaat van een zeven jaar durende reis rond de wereld die Swolfs, als zijn eigen eenpersoonsteam, ondernam. De missie: een foto maken in elke hoofdstad ter wereld. Het resultaat: een fotoboek, exposities in binnen- en buitenland en nu ook een unieke tentoonstelling langs de werkzaamheden aan de Brittenpassage, onderdeel van het project Zuidasdok. Want hoe zorg je dat zo’n groot infrastructuurproject niet al te zeer ten koste gaat van de leefbaarheid in de omgeving?

Contact tussen mensen

David van Traa, directeur Zuidas, merkte tijdens de opening in Circl op dat in een buurt waarin zo veel wordt gebouwd, de tijdelijkheid van overlast relatief wordt – er is immers altijd wat. Daarom, zei hij, ‘wil je zo veel mogelijk kwaliteit van leven en contact tussen mensen behouden. Het is te gek dat we gebruik mogen maken van het avontuur dat Jeroen Swolfs heeft beleefd. Het schept een beeld van de grote lijnen die ons verbinden.’

Druk bezochte openingsbijeenkomst in Circl Foto: Jan Vonk

Universele thema’s

Dit project gaat natuurlijk verder dan alleen maar een snel kiekje van elke hoofdstad. Swolfs wil met dit werk laten zien wat ons over de hele wereld verbindt. Hij ging op zoek naar universele thema’s: vriendschap, liefde, werk, hoop, broederschap en meer. Of, zoals hij het zelf stelt: ‘Ik wilde de mensheid fotograferen.’ Doordat hij dit consequent met dezelfde apparatuur en vanuit eenzelfde standpunt deed, is het resultaat een prachtig verbonden geheel. Bovendien: door het constante perspectief is de horizon altijd op dezelfde hoogte. Omdat alle steden nu voor het eerst naast elkaar te zien zijn, ontstaat één lange foto van de wereld. Een prachtige horizon van ruim 250 meter breed. Soms vind je herkenbare parken of pleinen, soms zie je onbekende taferelen die je aandacht volledig opeisen. Pas een passerende ambulance op de A10 brengt je terug waar je staat.

Jeroen Swolfs voor de expositie van zijn werk
Boven het fotoproject uit torent het bouwwerk voor de Brittenpassage Foto: Jan Vonk

Moment van reflectie

Een geslaagde expositie dus, waarvoor het zaadje enkele jaren geleden werd geplant, toen Olivier Otten van Hello Zuidas de foto’s van Swolfs in een kantoor tegenkwam. Hij kreeg Hans Versteegen, projectdirecteur Zuidasdok en reisliefhebber, gemakkelijk aan boord, samen met Peter den Dekker van bouwcombinatie ZuidPlus. De aannemer heeft niet alleen aandacht voor het grote bouwwerk achter de schutting, maar ook voor de uitstraling aan de voorkant. ‘Het is hier een druk punt’, zei Versteegen, ‘ik hoop dat de tentoonstelling aan voorbijgangers een moment van reflectie biedt’.

Kom samen

Wie even de tijd neemt op het speciaal ingerichte voetgangersgebied langs de expositie, zal merken dat dit zeker het geval is. Het is te hopen dat bewoners, ondernemers en kantoorgangers samenkomen op dit langste zebrapad van Nederland – zoals bewoners, ondernemers en betrokkenen op 7 maart samenkwamen voor de opening. Dat ze hun reisverhalen met elkaar delen, zoals ook meteen na de opening gebeurde. En dat ze zich openstellen voor de thema’s die Swolfs aankaart.

Jeroen Swolfs over zijn reis langs 195 hoofdsteden
V.l.n.r. Olivier Otten (Hello Zuidas), Hans Versteegen (Zuidasdok), Peter den Dekker (ZuidPlus) Foto: Jan Vonk

Trots

Ondanks de negatieve verhalen over een hoop landen en steden, hebben mensen vaak gewoon het beste met elkaar voor. Dat bleek ook uit de brede grijnzen en stevige omhelzingen bij de feestelijke onthulling. Trots is een sterke universele menselijke eigenschap. Bij de opening van Streets of the World was die volledig op zijn plaats.

De officiële openingshandeling: straatbeeld van Havana met Cadillac Foto: Jan Vonk

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel