skip to main content
Xavier volgens de architect

Köther: ‘Ons bureau staat bekend om het gebruik van baksteen en een robuuste stijl. Naar deze stijl waren de ontwikkelaar en de gemeente in 2014 op zoek. Soms moet je met heel veel andere bureaus pitchen, maar dat was nu niet het geval. We zijn samen met twee andere bureaus gericht benaderd om een visie te presenteren, waarbij de vraag was naar  een ‘stoer bakstenen woongebouw, binnen een stedenbouwkundig concept geïnspireerd op stadspaleizen met veel groen’. Tot onze vreugde viel ons ontwerp in de smaak en zijn we geselecteerd.’ Waarom sprong juist dit ontwerp eruit? ‘Ik denk vanwege het verbeelden van de stapeling van verschillende woningtypes door middel van markante, rondom lopende balkons. Dat leidt tot die combinatie van enerzijds chic en anderzijds stoer.’

Juni 2019, de eerste bewoners betrekken hun woning in Xavier

Usual suspects

‘Uiteraard hebben we ons ook laten inspireren door de usual suspects, zoals de stadspaleizen in Parijs, New York en Chicago. Dichter bij huis vind ik ook het chique woningbouw aan het Minervaplein mooi.’ Na deze research moet Köther denken aan tekeningen die hij maakte toen hij een jaar of 15 was. ‘Als jongetje was ik al gefascineerd door de architectuur in de stijl van bakstenen fabrieksgebouwen met strakke lijnen. Dat is nog steeds een stijl die me inspireert. Daarnaast hebben wij altijd veel aandacht voor de directe omgeving van een gebouw en vind ik het belangrijk dat er een mooie overgang is van het gebouw naar de straat, liefst door de toevoeging van groen.’

Zicht op de binnentuin

Vertaalslag

Köther: ‘Ik denk dat we een mooie vertaalslag hebben gemaakt, waarbij we de stadspaleizen uit de negentiende eeuw naar het nu hebben gehaald. Ook ben ik tevreden over de toevoeging van veel kleine details, die voor gelaagdheid in de gevel zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de balkonranden en aan de ramen, die naar boven toe steeds groter worden en die het gebouw zo steeds transparanter maken. Dat maakt het gebouw niet alleen herkenbaar, maar ook ‘leesbaar’, omdat je vanaf de straat meteen kunt zien waar je woont. Het geeft de toren van zeventig meter toch een menselijke maat.’ Ook door het gebruik van grijze bakstenen, vindt Köther dat de toren herkenbaar is als woongebouw, omdat ze een aardse uitstraling hebben. ‘Ik vind het een gebouw geworden dat de concurrentie aan kan met al die glazen flashy kantoren in Zuidas. En, kenmerkend voor een stadspaleis, is de aangelegde binnentuin, die Xavier ook van een eigen identiteit voorziet.’

Echt KENK-gebouw

Köther is tevreden over het eindresultaat. ‘Het is een humanistisch gebouw, dat ondanks zijn strengheid toch een subtiele, vriendelijke uitstraling heeft. De woontoren sluit mooi aan op de straat en heeft door de terugspringende terrassen een duidelijke beëindiging, maar het is nergens aanstellerig of protserig. Kortom een voor ‘de mens’ begrijpelijk en leesbaar gebouw. Daarmee vind ik het een echt KENK-gebouw, daar ben ik best trots op.’

Divers publiek

Wat hij ook mooi vindt is dat de appartementen, die vlak voor de zomer van 2019 betrokken werden, een heel divers publiek trekken. Köther: ‘Inmiddels weet ik bijvoorbeeld dat zowel een bekende landschapsarchitect als een beroemde voetballer hier zijn komen wonen. Uiteraard geven ze aan het interieur ieder hun eigen draai met de flexibele plattegronden, maar dat is ook de bedoeling. We zijn geen architecten die alleen voor collega’s bouwen, we bouwen voor de bewoners. Of ik hier zelf zou willen wonen? Zeker, ik woon heel graag stedelijk, maar ik woon al 25 jaar heel tevreden in De Pijp. Daarnaast heb ik kortgeleden een buitenhuis gekocht in de polder en heb ik dus ‘the best of both worlds’.’

Geef uw mening

Adri

Inwendig zal alles ongetwijfeld bouwkundig goed in elkaar zitten, maar het exterieur is te symmetrisch, bijna stalinistisch opgebouwd met bovendien de minst vrolijke baksteenkleuren. Door de omrandingen op straatniveau ontstaat de sfeer van een 'gated community', dat moet je toch juist niet willen op 'onze' Zuidas!

Amsterdammer

Wat probeer je nou te zeggen met 'onze' en 'bijna stalinistisch'?

David

Had voor de bouw hoge verwachtingen van Xavier, maar vind het uiteindelijk geen mooi gebouw geworden. Het straalt weinig uit... The Gustav daarentegen is door zijn lichte kleuren veel mooier!

Ad

Goed gebouw, prima passend op de Zuidas!

Tim

Ongelofelijk lelijk gebouw. Zonde dat deze inspiratieloze pre-fabarchitectuur nog steeds gebouwd mag worden. Het straalt goedkoop en afstandelijk uit. Verschrikkelijk!

Amsterdammer

Beste Tim, dat is jouw mening en dat mag. Alleen jammer dat jij je mening ventileert alsof het om feiten gaat en daar sla je de plank volledig mis ... dat is namelijk goedkoop en afstandelijk. Smaken verschillen, net als dat mensen verschillen. Probeer je mening zo te ventileren dat men leest dat het om jouw mening gaat en niet om feiten.

L. Parrel

Mooi hekwerk.

M. Overberg

Als “overbuurvrouw” vind ik het een prachtig gebouw. Enige dissonant is het hekwerk: maak dat even hoog als de plantenbakken, dan verdwijnt misschien een beetje de associatie met het hekwerk van 75 jaar geleden. Voor de veiligheid is die hoogte niet nodig; je springt zó over de plantenbak!

Amsterdammer

U hebt een enge gedachtegang! Aan wie ligt dat dan?