skip to main content
Nhow Amsterdam RAI hotel is open

‘Toen ik de tekeningen zag, leek het me eerst ook wat riskant,’ zegt general manager Herman Spatt. ‘Maar toen ik het eenmaal in het echt zag, vond ik het heel cool.’ Op vrijdag 10 januari 2020 opende het grootste hotel van de Benelux zijn deuren voor gasten. Hoewel de eerste check-in al om half 9 open gaat, blijft het de rest van de dag rustig voor zo’n megahotel. Je ziet er meer gereedschapskisten dan rolkoffers en meer statieven dan weekendtassen. Er is media-aandacht genoeg, maar voor de allereerste nacht in dit spectaculaire hotel zijn niet meer dan 45 van de 650 kamers geboekt.

Beursgangers

Dat is geen teleurstelling, maar een bewuste keuze, legt Spatt uit. ‘Alles is beschikbaar: de kamers, het eten, het drinken – we zijn echt open. Als het nodig is, kunnen we nog veel meer beschikbaar maken, maar we willen op kleinere schaal beginnen. Als alles goed gaat, breiden we het aantal beschikbare kamers heel snel uit.’ Dat zal nodig zijn, want het hotel kwam tot stand in samenwerking met de RAI. Het komende jaar zijn veel kamers al vergeven aan beursgangers. Die komen in groten getale, dus er wachten drukke tijden voor Spatt en de zijnen. ‘Maart wordt al ontzettend druk. De congressen bij de RAI worden ver van tevoren gepland, dus zijn er al veel verblijfsafspraken gemaakt. We moeten snel gaan uitbouwen qua bezettingsgraad en qua personeel. Als we op volle sterkte draaien, hebben we hier inclusief housekeeping zo’n 150 tot 160 mensen werken.’

General manager Herman Spatt

Nieuwsgierige mensen

Maar vooralsnog valt het met de drukte dus wel mee. Verspreid door de lobby zit een aantal hotelmedewerkers achter een laptop. Verder lijken er vooral nieuwsgierige mensen uit de buurt binnen te lopen. Zoals Bart, een medewerker van de RAI, die het uitschreeuwt als hij met de roltrap op de eerste verdieping komt. ‘Zo hé!’ Hij heeft het gebouw van buitenaf geleidelijk zien groeien, maar is aangenaam verrast door het kleurrijke interieur. ‘Echt heel mooi!’ Een buurtbewoner is voor de gelegenheid even de Europaboulevard overgestoken: ‘Ik vind het mooi en goed voor de buurt. Het was hier eerst een rommeltje, nu ziet het er een stuk verzorgder uit.’

Lokale dj’s

Of het hotel voor de omwonenden meer wordt dan alleen een mooi baken, is nog wel even de vraag. De website heeft het over een plek voor ‘travellers and locals alike’. Zo moeten er concerten en workshops komen en een restaurant op de bovenste verdieping. Toch lijken deze details nog niet helemaal ingevuld. Spatt: ‘We hebben al een samenwerking gehad met wat lokale kunstenaars voor de inrichting en we willen ruimte vrijmaken voor exposities. Er ligt een verzoek van een beroemde fotograaf die hier iets wil doen. Verder gaan we lokale dj’s uitnodigen voor onze feesten.’ Heel concreet is het allemaal nog niet. Dus hoewel de deuren wagenwijd voor ze openstaan, is er voor omwonenden op dit moment vooral plek voor een drankje bij de bar. ‘Die is open voor iedereen. We hebben ook een ontbijtzaal op de zeventiende verdieping, maar die is eerst alleen voor gasten. We willen in een testperiode kijken wat werkt en hoeveel interesse er is van buitenaf. We houden het expres rustig, zodat we kwaliteit kunnen garanderen. Zodra we opengaan voor andere bezoekers zullen we dat uiteraard communiceren.’

‘Culture hub’

Het restaurant op de bovenste verdieping is vooralsnog een casco ruimte met misschien wel het mooiste uitzicht van de stad. De invulling ervan ligt bij de Entourage Group, verantwoordelijk voor Momo, Izakaya, The Butcher en andere horeca-concepten. Wat ze precies op de 24ste etage gaan doen, is nog niet duidelijk. Hoewel we het geen ‘soft opening’ mogen noemen, lijken deze eerste dagen toch vooral de opstartfase voor het nhow Amsterdam RAI hotel. Van kennismaken met gasten en buren, van invullen van de precieze details en langzaam toewerken naar de drukte van het voorjaar. Dan zal blijken in hoeverre deze plek de ‘culture hub’ is, die ze zichzelf noemt. Het design is ontwikkeld rond beelden en invloeden uit de windstreken waar de driehoekige blokken van het pand naartoe wijzen. En hoewel de gasten daar ongetwijfeld vandaan zullen komen, is er vermoedelijk één factor die ze toch wat uniform maakt: ‘We richten ons wel echt op zakenmensen. Dat is uiteindelijk de reden dat het hotel is gebouwd.’

Het terras wacht op het voorjaar

Geef uw mening

Loes munter

Geweldig hotel gefeliciteerd. Wonen in Ilpendam maar ook al komende van verre, zijn we al komen kijken.

Peter Wessels

Zeer de moeite waard

arthur

Schitterend Hotel, indrukwekkend!

Cees Buitendijk

was er de eerste nacht. Een belevenis

Rvd Paverd

In een woord: Prachtig !

Fred

Kom zeker binnenkort eens een kijkje nemen en van koffie Genieten , daarna afwachten wat er komt voor buurt genoten ? Succes

Wim Vd linden

In een woord geweldig kom as week een drankje halen aan de bar ik woon in noord flat hoog en zie dat geweldige hotel succes