skip to main content
Van slootje tot luxe Van der Valk hotel

Eerder lag er niet meer dan een slootje, nu verrijst er een Van der Valk hotel, van het label ‘Valk Exclusief’. Adriaan van der Valk vertelt hoe het hotel in Zuidas tot stand komt. En ook: of er al proefslapers welkom zijn.

Voor 2013 zag niemand iets in deze kavel, dat tegenover het Europaplein ligt, pal naast de A10. Er lag een sloot, waar afwatering van Zuidas op uitkwam. Meer niet. Een noodzakelijk watertje, dat je niet zomaar kon dempen. Niettemin zagen Freek van der Valk en architect Wiel Arets wel brood in dit logistiek gunstig liggende stukje grond. Adriaan van der Valk is de zoon van Freek: ‘Mijn vader en Arets hebben in 2013 hun ideeën voorgelegd aan de gemeente Amsterdam. Die was meteen enthousiast.’

Nadenken

Nadat de sloot is verlegd, gaan in november 2017 de eerste damwanden voor het hotel, goed voor 238 kamers, de grond in. Vanaf dat moment laat vader Van der Valk het bouwproject over aan zoon Adriaan. ‘Voordat ik dit project op me nam, moest ik wel even nadenken. Sinds mijn 25ste leid ik samen met mijn vrouw het Van der Valk hotel in Düsseldorf. Hier wonen we ook met onze drie kinderen. Het was voor mij geen optie om Duitsland en het hotel te verlaten, dus ik heb de afgelopen jaren prioriteiten moeten stellen. Het is namelijk wel 2,5 uur rijden van Düsseldorf naar Amsterdam.’ Daarnaast had Van der Valk niet eerder een bouwproject geleid. ‘Maar dat was meteen ook de uitdaging. We zijn een familie van aanpakken en de bouw van ons eerste hotel in Amsterdam – en dan ook nog in Zuidas – wilde ik per se op me nemen.’

Januari 2020, het hotel aan de buitenkant

Stempel

Van der Valk: ‘Deze locatie vonden we meteen geweldig. We zijn wellicht het meest bekend van onze hotels in de regio, maar dat betekent niet dat onze ambities niet verder reiken. Ook wij willen een kleine stempel drukken op Amsterdam.’ Niettemin kende deze locatie in Zuidas wel uitdagingen. ‘De sloot moest verlegd worden en de grond zit hier vol met kabels en leidingen. We konden daardoor niet een ondergrondse parkeergarage aanleggen. Zo komt het dat de eerste vier lagen van ons hotel uit zichtbare parkeergelegenheid bestaan. De keerzijde is dat hierdoor alle hotelkamers boven de A10 uittorenen. We hebben alle kamers ook heel bewust ingericht; vanuit iedere ruimte heb je uitzicht op de stad.’

Geen beddenfabriek

De Van der Valk-hotels staan bekend als familie-georiënteerd, met ruimte voor ontspanning en restaurants met een uitgebreide menukaart. Gaat dit concept ook op voor dit hotel? Van der Valk: ‘Net als bij onze andere hotels is iedereen welkom. Tegelijkertijd dit is natuurlijk wel een hotel dat gesitueerd is in Zuidas, met de RAI en EMA om de hoek. Onze uitgangspunten zijn ook hier hetzelfde: gastvrijheid, lekker eten en comfort. Maar de gasten zullen hier eerder bestaan uit zakenmensen en toeristen dan uit families.’ Om die reden heeft Van der Valk er bijvoorbeeld voor gekozen om hier geen zwembad aan te leggen. ‘We verwachten dat gasten dit niet als verblijfshotel zullen gebruiken en meestal snel de stad ingaan. Maar we zijn geen beddenfabriek. Onze kamers zijn doorgaans groter dan bij andere hotels, er is een wellness met uitzicht over de stad, we bieden een spectaculaire daktuin en er komen twee restaurants.’

Artist Impression van kamer

Snel

Het hotel zelf is al volop in afbouw. Van der Valk: ‘Het gaat nu snel: de eerste lagen van de parkeergarage zijn door de bouwers ter plekke van beton gemaakt, de bovenste lagen werden prefab geproduceerd. De hotelkamers zijn bijna klaar en we zijn nu voornamelijk nog bezig met de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de restaurants en de receptie.’ Van der Valk is blij met het resultaat. ‘Ik ben trots als ik hier loop. Voor mijzelf was het natuurlijk ook een leerschool. Gelukkig werd ik in dit proces geweldig ondersteund door Pleijsier Bouw en Linthorst Techniek, waarmee we als Van der Valk al meer hotels hebben neergezet. En, wat natuurlijk scheelt: ik leid al ruim 10 jaar het hotel in Düsseldorf dus ik wist natuurlijk wel waar ik op moest letten. En dat ik nu meer weet over de daadwerkelijke bouwprocessen, dat vind ik een verrijking.’

Kamer 732, op 7e etage aan de zuidoostelijk kant van het pand

Proefslapers

In het voorjaar van 2020 gaat het hotel open. En, hoezeer deze nieuwe aanwinst ook zijn kindje is geworden, hierna gaat Van der Valk weer terug naar Düsseldorf en draagt hij het stokje over. ‘Dan gaan mijn broer Martijn en zus Kristien samen met hun team het hotel runnen.’ Niettemin kijkt hij uit naar de opening. ‘Het is dan natuurlijk mooi dat iedereen kan zien wat we hier hebben neergezet. We worden nu al overspoeld door mensen die willen weten wanneer ze kunnen boeken. We zullen in de nabije toekomst ook om proefslapers vragen. Belangstellenden moeten onze facebook-pagina in de gaten houden, daar verschijnt binnenkort meer informatie.’

Nog even en dan ziet het er zo uit

Liever 70 meter

Is er terugkijkend iets wat Van der Valk anders zou doen? ‘We zitten nu met het hotel op 55 meter hoogte, maar hadden graag de 70 meter aangetikt. Dat kon niet vanwege de nabijgelegen KPN-mast en mogelijke verstoring van hun signaal. Dat EMA wel dat privilege heeft gekregen, daar zijn we lichtelijk verbaasd over. Maar joh, kijk om je heen, we zijn als team vooral heel blij dat we een Van der Valk van deze standaard in Amsterdam, op deze plek in Zuidas, hebben kunnen neerzetten. Dat is geweldig genoeg.’

Geef uw mening

Erik Balk

We hebben heerlijk genoten van onze proefslaapuitnodiging en van het voortreffelijke ontbijt en vooral van de service in dit heel mooie hotel.

Pieter Smeekes

Prima plek met alle Valk faciliteiten. Alles in een mooi ontwerp.

Ted Schaepman.

Hoop snel jullie mooie hotel te bezoeken.Zal de Valken kennede weer top zijn.

Loes

Het is weer geweldig geworden. Echt een prachtig hotel.komsnel voor bakkie koffie.☕️?

Els en Rob kessels

Adriaan Freek Kridtien en de rest van de familie Het resultaat van jullie hard werken en goede inzicht is geweldig

Sheila Oroschin

Wat een meesterlijk ontwerp, een prachtige locatie , een gepassioneerde en deskundige bouwproject begeleider....en een topteam dat het gaat runnen..succes verzekerd!???

Lieve

Om trots op te zijn ?

Mirjam Dingelstad

Mooie presentatie, kom graag een x logeren, aanrader voor buitenlandse gasten ? Succes gewenst

Sarah Veenhof

GOUD! Kijk er enorm naar uit!

Annie van Der Valk van Dijk

Top interview!

Jaap Walvisch Architect BNA

Ziet er heel spannend uit. Vooral met het zicht op de KPN (PTT) toren/centrale waar ik als jong stagiair in 1963/64 aan mee mocht tekenen op de bouwplaats in de 'directiekeet' in dienst bij De Vlaming & Salm architecten.

Ted Schaepman

Top locatie, altijd goed om bij een van der Valk te overnachten.Neem me petje af voor de kunde,het ondernemerschap van de familie v.d.Valk.