skip to main content
Tripolis wordt iconische stadscampus

‘We willen ons richten op innovatie, hoge gebruikskwaliteit en gezondheid’, zegt Sjoerd Lycklama van ontwikkelaar Flow. Tripolis bestaat uit drie monumentale torens uit 1994, naar een ontwerp van architect Aldo van Eyck. In de herontwikkeling door Flow blijft de huidige constructie behouden. Winy Maas van architectenbureau MVRDV heeft ‘Tripolis-Park’ ontworpen. Leidraad was het beschermen en omarmen van de iconische bestaande torens, met als spectaculaire toevoeging ‘Het Venster’. Dit is een nieuw rechthoekig gebouw, dat twee van de torens als het ware overbrugt. Het Venster staat parallel aan de A10 en is bedacht als een gebouw dat ruimte biedt aan een mix van start-ups, scale-ups en grote bedrijven. Ook komt er horeca en krijgen alle gebouwen groene, openbare daken.

Later ook woningen

Inmiddels is bekend dat Uber hoofdhuurder wordt. Het hoofdkantoor van dit bedrijf zal zo’n 30.000 van de beschikbare 45.000 vierkante meter beslaan. Naast kantoren en voorzieningen komen er later ook woningen. Eén van de huidige Tripolis-torens wordt in een volgende fase getransformeerd tot een woongebouw met sociale huurappartementen. ‘Omdat Het Venster de torens afschermt van de A10, ontstaat een geluidsluw gebied dat zich goed leent voor wonen, maar ook voor sport en ontspanning’, zegt Lycklama. De (her)ontwikkeling van Het Venster en de renovatie van twee van de drie gebouwen van Tripolis en de ruimte eromheen start op 17 februari 2020 en zal zo’n tweeënhalf jaar duren. De ontwikkeling van de derde (woon)toren volgt later.

De nieuwe naam Tripolis-Park symboliseert een weelderig groen landschap

Plangebied Verdi Zuidas

Tripolis-Park maakt onderdeel uit van het grotere plangebied Verdi. Dit gebied ligt tussen de Amstelveenseweg, de Schinkel en de Nieuwe Meer. De komende jaren gaan wij dit gebied verbinden, verdichten en vergroenen. Met name in het oostelijke deel van Verdi willen we woningen, voorzieningen en kantoren bouwen. In het westelijke deel ligt de focus meer op groen, water, sport en recreatie. In november 2019 organiseerden we verschillende bijeenkomsten voor omwonenden en belangstellenden, om meningen, wensen en ideeën zo goed mogelijk in onze plannen te verwerken.

Geef uw mening

Kees de Ruiter

Met die lift en trappenhuistorens nu gereed (23/11/20) zie je pas goed hoe uit proporties die geluidswal gaat worden ten opzichte van de bestaande bebouwing. Hier is niet nagedacht, dan over de maximale hoeveelheid m2 die je op dat kleine plekje kan neerzetten. Wat dat betreft lijkt het wel geslaagd, want er is geen meter ruimte meer over. Ben gisteren over het terrein gelopen, je verbazing overmeestert je.

Emma

Hoe kunnen we ons aanmelden voor de woningen?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Emma, Zodra dat bekend wordt, komt daarover informatie op deze website.

John

Wow een nieuw geluidsscherm waarin je kan werken.. Gelukkig is er toch weer gekozen voor een betonnen blokkendoos. Echt een aanwinst (not)

Roland

Op de foto oogt het best mooi, maar die lijkt genomen te zijn op 21 juni als de zon het hoogst staat. Op 21 december staan al die gebouwtjes in de slagschaduw van de veel te breed uitgevallen uitbreiding. Koud en winderig. Dat ervaar je in de winter ook altijd op de Strawinski-laan aan de noordzijde van het WTC.

Bart

Klopt helemaal wat je zegt, leuke artist impressie maar in de praktijk komt her erop neer dat niemand daar gaat zitten.

Nico

Wie gaat dit bouwen?

Alex

G&S Bouw

Aron

Van mij hadden er nog wel twee torentjes er middenin en naast de tennisbaan neergeplant mogen worden. Die Van Eyck was vast een hele leuke man maar laten we niet doen alsof Tripolis een monument-waardig complex is dat eeuwig door de zon beschenen zou moeten worden. Verlepte goedkope zooi is het. 'Het Venster' dat nu neergezet gaat worden wordt dat ook hoor, maar daar zetten we gewoon een nieuwe gevel op in 30 jaar. De winst nu zit hem in de toevoeging van de functies en dichtheid die hard nodig zijn waar het ook maar kan (zeker hier pal naast de metro!). Dat Burgerweeshuis kan er nog net mee door maar is ook op het randje.

D.Ghering

Aldo van Eijck is een Nederlandse architect. Het Burgerweeshuis en Tripolis zijn gebouwen die als Nederlands Cultureel Erfgoed beschermd dienen te worden. Prachtige gebouwen met een geweldig mooie detailering in de structuele jaren 70 stijl. Het is geen kwestie van mooi of lelijk in dit geval. Herontwikkeling en een waardige toekomstige bestemming die recht doet aan de kwaliteit van deze gebouwen is van belang. Nederland gaat slordig om met het behoud en waardering voor zijn architectonisch cultureel erfgoed!

adri burgmeijer

Erg jammer is het echter dat een groot deel van de 'torentjes' van Aldo van Eyck voor eeuwig in de schaduw komen te liggen.

Yvonne

Idd, wat een foei-lelijk gebouw, zo zonde!!

Inge

Hoeveel woningen komen er in 1 toren?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Inge, het aantal woningen is nog niet bekend. Het ontwerp moet hiervoor nog gemaakt worden. De bouw van de woningen start na de oplevering van de kantoren, dus vanaf 2022. Het zal nog wel even duren voordat het precieze aantal woningen bekend is. Deze informatie komt t.z.t. op deze website.

Maurice Bruns

ik had gedacht dat deze ruimte zou worden gebruikt als de nieuwe A10 oprit, als onderdeel van het Zuidasdok-project. https://zuidas.nl/documenten-tracebesluit-en-bestemmingsplan/ Bestuur en Beleid Deel II Tracebesluit “tracebesluit_kaarten.pdf”

Bart

Ja en daarbij....geef ons als bewoners een keer wat duiedlijke kaarten of artist impressions. Nergens iets over te vinden helaas. De bewoners van Jachthavenweg en IJsbaanpad hebben daar echt behoefte aan.

Marco

Hallo Maurice, Tussen de A10 en het venster houden we de ruimte voor de toekomstige toerit vrij (Uitvoerder G&S Bouw)

J. Homan

Wauw, dit is wat de Zuidas aan deze kant nodig heeft: veel m2 kantoor, woningen (waar deze in verleden nooit zo dicht tegen de snelweg werden aangebouwd) en meteen met dit gebouw een schitterende muur tegen geluid ( en fijnstof) van de A 10: goed bezig projectbureau !