skip to main content
Bewoner Lonieke: ‘Ik hou juist van de stilte in Zuidas’ 

Lonieke Ultee woont sinds eind 2017 in gebouw Ella, een complex huurwoningen hartje Zuidas. ‘Ik was eigenlijk niet eens op zoek naar een nieuwe woning, maar opende per toeval een mail van Woningnet. De rest is geschiedenis.’

Hoe kwam je terecht in Zuidas?

‘In 2013 ben ik voor mezelf begonnen als Nederlandse lerares en eigenaresse van Talencentrum Holland. Zodoende kwam ik in contact met bedrijven als ABN AMRO en het Russische VEON in Zuidas. Zij huurden mij in om aan hun buitenlandse werknemers, op deze locatie, les te geven. Hierdoor kwam ik weer vaker in Zuidas. Ik zeg vaker, omdat ik in het verleden mijn dochter naar de schoolwerktuinen van Anton Meester bracht. Maar dat was in 2006, toen er hier nog niets was. Door mijn nieuwe werk maakte ik opnieuw kennis met Zuidas en werd ik gegrepen door de combinatie van enerzijds de grootstedelijkheid en anderzijds de rust. Dus toen een appartement in ‘Ella’ voorbijkwam, besloot ik ervoor te gaan.’

Zomaar ineens?

‘Dat nou ook weer niet; ik woonde heel prettig in de Sportstraat. Bijzonder aan Ella is dat dit het enige complex sociale huurwoningen is in hartje Zuidas, aan de George Gershwinlaan. Ik ging van 55 naar 75 vierkante meter. Ook fijn: ik ben erg gecharmeerd van oude gebouwen, maar deze woning uit 2017 biedt veel comfort en een goed doordachte indeling. Eerder had ik ook wel eens gedacht over wonen in Zuidas, maar een koopwoning was me te duur. Dit was dus een gouden kans, die toevallig voorbijkwam.’

Wat maakt Zuidas tot een bijzondere plek?

‘Grappig genoeg de stilte. Ik heb het interview met bewoner Frank Krajenbrink gelezen en ik vond het wel geestig dat hij pleit voor meer reuring. Voor mij hoeft dat juist niet. Bovendien, wat ik heel leuk vind, worden er door bewoners van Ella en overbuurman Summertime regelmatig borrels of barbecues georganiseerd. Aan sociale contacten en evenementen dus geen gebrek. Verder kan ik hier juist op zondag nog echt dat ouderwetse rustgevoel ervaren, omdat er niet veel winkels zijn en de forensen lekker thuiszitten. Ook doordeweeks is het in mijn straat relatief rustig, omdat veel mensen hier komen om vanuit station Amsterdam Zuid naar hun kantoor te gaan. Daarbij moet ik ook zeggen dat mijn buurt in Oud-Zuid steeds drukker werd. Mijn goed geïsoleerde woning in Ella draagt ook bij aan de rust.’

Lonieke Ultee op haar balkon

Wat mis je in Zuidas?

‘Niet veel. Ik hoor andere bewoners van Ella wel eens over het gebrek aan bijvoorbeeld een slager of andere kleine zaakjes. Die mis ik niet, omdat ik nog steeds op de fiets naar mijn oude zaakjes ga in Oud-Zuid. Daar ben je zo. Wat ik misschien wel prettig zou vinden is de komst van nog meer sociale huurwoningen en meer betaalbare parkeerplaatsen. Ik weet dat dit laatste tegen het beleid van de gemeente ingaat, maar het is wel tegenstrijdig dat het voor bewoners van sociale huurwoningen onbetaalbaar is om je auto te parkeren. Nu zet ik ‘m bij de RAI. Geen halszaak hoor, maar ik vind in het algemeen dat er wel iets meer aan de minder kapitaalkrachtige Zuidasser gedacht mag worden.’

Zijn al je vrienden enthousiast over je woonplek?

‘Zeker. Ik heb natuurlijk ook een prachtige woning, haha. Wel zijn ze vaak verbaasd dat in Zuidas zoveel mensen wonen. Er komen weliswaar steeds meer woongebouwen bij, zoals de The Gustav, The George en Xavier, maar dat is toch een vrij recente ontwikkeling. Zeker vanwege het zakelijke imago zijn vrienden verrast dat je hier zo prettig kunt wonen. En verrast dat Zuidas zo dicht bij het centrum ligt. Hoe vaak ik het ook tegenspreek, ze geloven het pas als ze het zelf ervaren.’

Wat is voor jou de geheime parel van Zuidas?

‘Misschien niet helemaal het antwoord dat je verwacht, maar voor mij is de ligging van Zuidas de geheime parel. Ik woon rustig, maar ben in no time middenin de stad. Of juist aan de Nieuwe Meer of in het Amsterdamse Bos. Verder ga ik vaak met de hond naar het Beatrixpark. Voor dit moment komt al dit goede samen in Zuidas. Maar nu het ene na het andere (woon)gebouw wordt opgeleverd, denk ik dat ook Zuidas steeds drukker wordt. En dan lijkt me een huisje in de polder ook wel heel aanlokkelijk.’

Geef uw mening

Lex van Marion

Aardig artikel!