skip to main content
Hourglass bijna klaar

Platje had zich deze laatste loodjes anders voorgesteld. In plaats van de beoogde 250 man is het team nu 225 man sterk. ‘Een aantal van onze buitenlandse bouwers is naar huis gegaan, wat heel begrijpelijk is.’ Toch is er nog steeds een aanzienlijk aantal bouwers aan het werk, waarbij uiteraard de 1,5 meter afstand streng bewaakt wordt.

Andere opgaves

‘Het werk gaat door en onlangs hebben we het kantoorgedeelte van hoofdhuurder Loyens & Loeff opgeleverd,’ vertelt Platje. Voor Loyens & Loeff bouwde Hurks in opdracht van SAX Vastgoed aan de eerste 11 verdiepingen en de twee bovenste etages, de zeventiende en de achttiende. ‘Hier waren wij verantwoordelijk voor de oplevering van het casco, de afbouw en inrichting verzorgen ze zelf.’ Voor de andere huurder, het hotel, ligt er een andere opgave. ‘In opdracht van SAX Vastgoed, leveren we voor de Ierse hotelketen PREM Group niet alleen het casco op, maar verzorgen we ook de gehele afbouw.’

Binnenkort zal dit de vide zijn van Loyens & Loeff

Sneller klaar

Het gedeelte van Loyens & Loeff moest dus sneller klaar zijn, dan het hotelgedeelte. Platje: ‘Om de voortgang erin te houden hebben we vanaf oktober 2019 gefaseerd verdiepingen overgedragen, zodat de aannemer van Loyens & Loeff aan de slag kon gaan met de afbouw en aankleding.’ In deze laatste maanden werkte Hurks voor Loyens & Loeff alleen nog maar op de bovenste etage en de begane grond. ‘Dat is logisch omdat veel van de aanvoer van materialen via de begane grond plaatsvond en de bovenste etage uiteraard het laatst gereed was in de ruwbouw.’

Longstay appartementen

Voor de vijf verdiepingen voor PREM Group heeft Hurks nog iets meer tijd. Platje: ‘Vooralsnog zullen we volgens planning eind april ‘de sleutels’ overdragen.’ Het hotel verzorgt zelf de final touch van de longstay appartementen. ‘Dan moet je dus niet denken aan vloeren, sanitair en keukens, maar wel aan decoratie waarmee ze hun eigen sfeer neerzetten. Ik verwacht dat Premier Suites Amsterdam in de zomer van 2020 haar deuren opent.’ Dat betekent dat Hurks dus nog voor die tijd zijn biezen pakt. ‘Ergens in mei breken we de keet af.’

Nogmaals de hoofdvide

Bijzonder

Het werken aan een groot gebouw met twee verschillende ‘huurders’ had Platje niet eerder meegemaakt. ‘Dat maakte dit project ook bijzonder. Je kunt de wensen die Loyens & Loeff en de PREM Group hadden ook niet met elkaar vergelijken. Het zijn echt twee verschillende partijen, die elk een eigen opgang en etages krijgen met ieder zo hun eigen behoeften.’ Dit maakte de logistiek extra uitdagend. ‘Zeker op het eind; je wil dan niet dat wij de afbouwers van Loyens & Loeff voor de voeten lopen, en andersom. Gelukkig kom je met goede communicatie een heel eind.’

Ruimteschip

Smaken verschillen en of Hourglass het meest in het oog springende gebouw is in Zuidas, is aan de ‘eye of the beholder’. De binnenkant is niettemin indrukwekkend en een hoogstandje: op kwaliteit is niet beknibbeld. Vergelijkingen met het interieur van een ruimteschip zijn snel gemaakt. Platje: ‘Als bouwer voer je uit wat ontwikkelaars en architecten bedenken. Maar het maakt je werk natuurlijk wel extra leuk als er met zoveel zorg materiaal is uitgekozen en er zoveel oog voor detail is. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat het geen straf is om hier te werken of te verblijven in een van de appartementen.’

Hourglass is van ontwikkelaars Maarsen Groep en Zadelhoff, verenigd in SAX Vastgoed. Dam & Partners Architecten tekenden voor het ontwerp. Het gebouw is gekocht door Bouwinvest.

Geef uw mening