skip to main content
1 juni ontvangt Zuidoever eerste bewoners

Zuidoever bestaat uit 54 huurappartementen, voor mensen met een relatief zware zorgvraag. Voermans: ‘Deze appartementen zijn specifiek bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie 4 of hoger.’ Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zoals de 3 partnerappartementen op de derde etage. ‘Deze zijn groter dan de andere appartementen en zijn bedoeld voor een stel, waarvan één partner een zorgindicatie heeft. Zodoende kunnen ze samen blijven wonen.’

Buiten maar toch binnen in de wintertuin

Goede zorg

Nog niet alle appartementen zijn verhuurd. Voermans: ‘Dat hebben we bewust gedaan. Juist omdat we zorg op maat willen bieden, hebben we besloten om nu langzaam op te starten om daarna gestaag uit te groeien tot voltallige bezetting. Zowel qua bewoners als qua team. Dan kunnen we goed op elkaar ingespeeld raken.’ Dat betekent overigens niet dat de appartementen lang leeg blijven staan. ‘Nee hoor, nieuwe bewoners die interesse hebben zijn van harte welkom voor een individuele rondleiding.’

De gemeenschappelijke ruimtes zijn licht en toegankelijk

24/7

Wat kunnen mensen eigenlijk verwachten van Zuidoever? Voermans: ‘24/7 staat er een team klaar voor de bewoners. Zij zijn opgeleid om eventuele gezondheidsrisico’s te herkennen en hebben ruime ervaring met mensen met dementie en/of somatische klachten.’ Daarbij worden alle maaltijden verzorgd die zowel in het eigen appartement als in de gemeenschappelijke ruimtes genuttigd kunnen worden. ‘We willen dat mensen zich hier echt thuis gaan voelen en daar hoort ook de vrijheid bij om veel, of juist niet veel, op te trekken met de andere bewoners. Er is bijvoorbeeld een bibliotheek waar de bewoners rustig kunnen zitten, maar er zijn ook ruimtes waar je een spelletje kunt spelen of waar je familieleden en vrienden kunt ontvangen.’ Het wonen en de services bij Zuidoever brengen uiteraard kosten met zich mee: een toekomstige bewoner betaalt ongeveer 3000 euro per maand.

Over het interieur en afwerking is goed nagedacht

Samenstellen team

In deze laatste periode voor de opening, wordt er voornamelijk gewerkt aan de details van de omgeving en de inrichting. Daarnaast is Voermans druk met het inwerken van het team. ‘Het is belangrijk dat we op 1 juni helemaal gereed zijn en niet nog het wiel moeten uitvinden. Zo’n proces heeft tijd nodig en het is belangrijk om hier voldoende aandacht aan te schenken.’ Voermans is opgetogen. ‘Je werkt hier naartoe. Ik heb het overigens wel heel bijzonder gevonden om zo nauw betrokken te zijn geweest bij de bouw van Zuidoever. Het was een leerzaam proces waar heel wat knopen moesten worden doorgehakt. Omdat het een beetje als ‘mijn kindje’ voelt ben ik blij dat ik hier blijf, maar nu als locatiemanager.’

Als je omhoog kijkt bij de hoofdentree...

Trots

Waar is Voermans trots op ten aanzien van Zuidoever? ‘We wilden een gebouw neerzetten dat hedendaags, warm en licht is. Het moest echt een fijne plek worden om te verblijven met mooie materialen. Het is natuurlijk altijd spannend of de sfeer zo uitpakt als bedacht is, maar dat is wat mij betreft helemaal gelukt. Met name de wintertuin vind ik prachtig. Het is vooral ook heel fijn voor bewoners dat ze dat buitengevoel kunnen ervaren, maar dan zonder wind en de regen. Natuurlijk vindt de echte test pas vanaf juni plaats, maar ik heb er een goed gevoel over en verheug me erop.’

Voor meer informatie: www.deoevers.amsterdam

Geef uw mening

fred

het zal zeker mooi worden, maar de bewoners weten nog niet dat er vuilnis bakken voor deur staan en deze zijn nl veel te klein voor de gebruikers er om , het zal zeker tot ongedierte en veel er naast , dan komt er een welzijns CIe om er 3-4mnd over na ter denken ??

Fred

Ben buurt bewoner maar vraag mij af of 01juni wel Haalbaar is voor de nwe bewoners? De weg er naar toe is nog geheel niet klaar ? Succes Fred