skip to main content
Zuidasdok verwijdert dode bomen langs A10 Zuid

Langs de A10, tussen knooppunt De Nieuwe Meer en knooppunt Amstel, staan op verschillende plekken dode bomen. Deze bomen stonden al op de lijst van te kappen bomen voor Zuidasdok. Uit een van de regelmatig uitgevoerde boomveiligheidscontroles ten behoeve van het beheer van de snelweg bleek dat een aantal bomen dood is. Om veiligheidsredenen moeten ze daarom worden verwijderd.

Buiten kapseizoen

Juist het risico voor het verkeer maakt dat de bomen nu, en dus ook buiten het kapseizoen, weggehaald mogen worden. Eerst heeft een ecoloog ter plaatse gecontroleerd of er broedende vogels of andere dieren in de bomen zitten. Dat bleek niet het geval en daarna is toestemming verleend. Het verwijderen van de bomen is onderdeel van de kapvergunning van Zuidasdok. Dit betekent ook dat we ter compensatie elders groen gaan aanplanten.

Bocht A10 West

Het gaat om een boom aan de zuidzijde van de A10 Zuid (ter hoogte van de toerit S108) en drie aan de noordzijde (in het talud ter hoogte van het Beatrixpark, en bij de toe- en afrit S109). ZuidPlus verwijdert daarnaast nog 150 bomen in de bocht van de A10 West naar de A4. Verder wordt er één boom gesnoeid: langs het fietspad ter hoogte van het Amstelpark richting de Rozenoordbrug.

Beperkte hinder

De vier losse dode bomen worden op dinsdag 2 juni geveld. Waar nodig zijn er verkeersregelaars aanwezig. Verder leeft de kap geen hinder op.

Dode boom bij de afrit S109

Geef uw mening

Hans van Gielen

Wat jammer dat camera 2 zaterdagmiddag uit viel kom er nog een sammenvating bad werkzaamheden? vraag: toendertijd dat buizen worden ingeheid, waarom zijn toe niet wapenings korfen en betongestort, Klamath is klaar.

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Hans, dat is inderdaad ontzettend jammer. De stroom ging eraf en in het Pinksterweekend bleek het onmogelijk iemand te vinden om het dak op te kunnen van het gebouw waar de camera op staat. Iets om beter te regelen bij volgende werkzaamheden. Direct de palen voorzien van wapening en beton was inderdaad sneller geweest maar daar was de tijd toen niet voor.

Tim

Uit intresse, gaan er werkzaamheden uitgevoerd worden bij de bocht A10-west --> A4 dat deze bomen nu weg moeten?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Tim, het verwijderen van die bomen heeft puur te maken met de staat waarin ze verkeren. Ze zijn dood en staan dicht op de weg. Met een beetje wind heb je het risico dat ze op de weg vallen.