skip to main content
Inrichting zijstraten Gershwinlaan van start

Onze ontwerper openbare ruimte Joost de Wit liet zich enerzijds leiden door het plan voor de openbare ruimte voor Gershwin (het gebied tussen de Mahlerlaan, de De Boelelaan, de Parnassusweg en de Beethovenstraat); en anderzijds door wat bewoners in de betreffende straten wilden. ‘Omdat de zijstraten grenzen aan wooncomplexen vonden we het belangrijk om de wensen van de buurtbewoners in kaart te brengen. We zijn in april 2018 gestart met een dialoog via een app (de OppApp). Deze manier zorgde ervoor dat alle bewoners gemakkelijk konden deelnemen en dat alle meningen en ideeën even zwaar telden. Daarna legden we de plannen in september 2018 nog voor tijdens een fysieke ontmoeting.’

Ruimte om te spelen in de Leonard Bernsteinstraat

Even wachten

De bewoners moesten alleen wel even wachten op de realisatie van hun wensen. De Wit: ‘Juist omdat we een ontwerp wilden maken waar bewoners blij mee waren, kostte dat meer tijd. Ook financieel moesten we puzzelen.’ Het sfeerplan van De Wit resulteerde in verschillende plannen voor iedere zijstraat, met – op verzoek van de buurt – telkens een ander thema. In de Benjamin Brittenstraat is dat sport en ontmoeten. In de Peter Schatstraat is het thema groen. En in de Leonard Bernsteinstraat is plek voor kinderen om te spelen.

Sport en ontmoeten in de Benjamin Brittenstraat

Spelen en sporten

Daarna duurde het even voordat de geschikte partijen waren gevonden om de plannen te realiseren. Uiteindelijk viel de keuze op Jos Scholman voor de zachte ondergrond, Schreuders Groen voor het aanbrengen en leveren van de beplanting en op Boerplay voor de speel- en sporttoestellen en het meubilair. Ronald de Bruin van Boerplay heeft de sport- en speeltoestellen klaarstaan. Al 60 jaar maakt zijn bedrijf sport- en speeltoestellen voor buiten. ‘Belangrijk is dat je daarbij de focus legt op de omgeving waar de toestellen komen. Het is niet wenselijk om een speelplek bijvoorbeeld helemaal vol te zetten. Je moet verder kijken dan alleen een schommel en een wipkip en goed kijken naar het ontwerp en de doelstelling van de opdrachtgever. Het zijn in dit geval niet alleen plekken om te spelen en sporten, het zijn ook straten die moeten uitnodigen om even te zitten en waar iedereen terecht kan, ook als je bijvoorbeeld aan een rolstoel gebonden bent.’ In totaal maakte Boerplay twee grote toestellen: één om mee te spelen en één grote om mee te sporten. De Bruin: ‘Er is gekozen voor calisthenics-toestellen. Dit zijn sportapparaten waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht.’ Voor de Peter Schatstraat maakte Boerplay het meubilair. ‘Hier kun je straks bijvoorbeeld een boek lezen of even met de buren bijkletsen.’

In de Peter Schatstraat is het thema groen en ontmoeten

Planning

Nu start de aanleg. Het installeren van toestellen en straatmeubilair duurt maar een paar dagen. Daarna legt aannemingsbedrijf Jos Scholman een veilige, zachte ondervloer aan en start ook Schreuders Groen. Zij zullen naar verwachting ergens begin juli klaar zijn. De Wit: ‘Daarna wordt er nog een laatste keer gekeurd – veiligheid staat voorop – en verwacht ik dat er vanaf het begin van de zomervakantie eindelijk gespeeld, gesport en gepicknickt kan worden.’

Geef uw mening

Sam

Ik vind het ook vrij jammer dat het toestel kapot is. Ik stuur nu pas een bericht echter is het toestel binnnen 1 dag al kapot. En ben ik het eens .et de onderstaande reactie. Hopelijk wordt het stukje waar de kindjes lopen gemaakt

Kim | Amsterdam Zuidas

@Sam, Ja wij vinden het ook erg jammer. De leverancier is op de hoogte, ze zullen het touw spoedig maken.

Jair

Wij zijn verheugd met de realisatie van de speeltuin. Helaas is het resultaat enigszins teleurstellend. Het verhaal lijkt logisch en het design ziet er goed uit, maar slecht één apparaat voor alle kinderen is erg minimalistisch. Daarnaast zijn de boompjes onlogische geplant en staan ze louter in de weg. Het ontbreekt aan praktische doordachtheid. Uiteraard is een “wipkip” niet de oplossing, maar het mist creativiteit en originaliteit. Helaas is het toestel nu al kapot bij de touwen. Jammer en een gemiste kans om voor de kinderen een leuke locatie te creëren en de Zuidas meer tot leven te laten komen.

Kim | Amsterdam Zuidas

@Jair, Jammer dat je niet blij bent met de inrichting. De leverancier van het toestel is op de hoogte en het touw zal spoedig weer worden gemaakt.

Margo Wijngaarde

Ik zie dat er hard gewerkt wordt en verheug me zeer. Mis toch nog een bordje (tegel valt echt niet op), om geen honden uit te laten. Zou fijn zijn. Peter Schatstraat was echt een uitlaatplek. Greetz.

Sam

Net als bij Leonard bernsteinstraat. Ik zie dat er ook groen of gras komt ik had gehoopt op een zachte tegel om het niet als nog als uitlaat plek te gebruiken.

Marietta

Nav de opmerking over de prullenbakken en zwerfvuil: onderstaand een aantal reacties op onze besloten Summertime FB pagina. (heb de reacties geanonimiseerd en A, B en C genoemd) Ook hieruit blijkt overduidelijk dat 1 prullenbak zéker niet voldoende is, en er meer schoongehouden dient te worden dan nu gebeurt. A: This is great news! What a lovely project for our little neighborhood ?? I’m just curious who will be responsible for keeping the area clean? I’m constantly picking up the random lunch trash left behind by people working on the zuidas and coming by to enjoy their lunch canalside. A bunch of the garbage inadvertently always winds up in my garden as well ... it’s disappointing Dit verbergen of rapporteren Leuk · Beantwoorden · 2 d B: Same, my hedges and terrace are full of plastic and paper thanks to the people that throw it on the ground. It's disgusting. 1 Dit verbergen of rapporteren Leuk · Beantwoorden · 21u C: Maybe time to invest into signs "You are welcome to have your lunch here, but please clean up after yourself. The residents of this place." or we shoo them away. Besides, their trash may attract rats, and I do have tons of food packages regularly on my terrace too.

Marietta

Misschien kan de gemeente ook een Dixie plaatsen voor de uitvoerders? Niet zo smakelijk dat ze tíjdens de klus in de heg van de benedenburen staan te pissen... Ik woon op 2 hoog dus had het genoegen... Ze kunnen ook naar een van de horecagelegenheden die nu weer open zijn!

Lisa | Amsterdam Zuidas

Helaas is hier geen plek meer voor de pingpong- en schaaktafel. Misschien komen ze (tijdelijk) terug op het Gershwinplein. We gaan kijken of dit kan, maar vanwege Corona, mag het niet te druk worden op het plein. Als het toch mogelijk is, plaats ik hier een berichtje.

Mira

Ik hoop dat er ook meer prullenbakken komen.

Marietta

Op warme dagen worden tijdens lunchpauzes deze postzegelparkjes door meer dan 60 mensen per parkje bezocht ( Peter Schatstraat: een keer geteld tussen 11.30 en 13.00 uur). 1 prullenbak mag dan voldoende worden geacht, maar zou dan wel 2 x per dag geleegd moeten gaan worden.. Omdat dit de meest zonnige strook is zitten er tot laat in de avond mensen die bij het water zitten. Ook die hebben afval. Suggestie: plaats er nog een bak bij aan de waterkant. Dat kan ook voorkomen dat er zwerfafval in de Boelegracht terecht komt, zoals ik nu constateer.

Lisa | Amsterdam Zuidas

Dag Mira, Er staat bij iedere bak 1 prullenbak. Dat zou genoeg moeten zijn.

Mi

I agree that the pinpong table was a big success, you only had to see the marks on the ground becuase of the use. You shoudn't discart the idea of adding it again. Regarding the tables, they were used on lunch time by people eating their sandwiches

Sterre De Jong Luneau

Wij genieten heel erg van de pingpong tafel en hij wordt ook door veel buurt bewoners gebruikt. Wij zouden het heel jammer vinden als de tafel voorgoed weg is! Zou deze geïncorporeerd kunnen worden bij het plan voor sport en ontmoeting?

Peter Wessels

Toppio ! Peter Wessels

Dhr. mr R.J. Taling

Sport en ontmoeten vindt nu reeds plaats in het parkje van de Benjamin Brittenstraat. Vanuit mijn appartement zie ik dagelijks dat mensen tafeltennis spelen op de tafeltennistafel en gezamenlijk eten en drinken aan de picknicktafels. Zonde van het geld dus om andere spullen te plaatsen om een effect te behalen dat nu al is behaald. Investeer dit geld elders.

redactie

Beste mr R.J. Taling, Omdat de definitieve inrichting zo lang op zich heeft laten wachten, hebben we voor de bewoners gezorgd voor tijdelijke voorzieningen. Zie ook https://zuidas.nl/blog/2019/definitieve-inrichting-gershwin-zijstraten-duurt-nog-even/. Nu gaan we doen wat we met heel veel betrokkenen hebben afgesproken. Wel fijn dat u tevreden bent met wat we er tot die tijd van hebben gemaakt.