skip to main content
Trillingsvrij gebouw in de maak voor VU

Op de plek van de voormalige Schoolwerktuinen aan de De Boelelaan en naast het O|2 Labgebouw zijn de voorbereidingen in volle gang. Bouwplaatsmanager bij J.P. van Eesteren Eric van Nes heeft er ‘zin an’. Bovendien is dit voor hem geen onbekend terrein. ‘Ik heb hiernaast gewerkt aan het O|2 Labgebouw, dus het is leuk om weer terug te zijn in een gebied dat ik goed ken. En daarbij is het mooi om aan een gebouw te werken waarvan de functionaliteit het belangrijkste is en er bijzondere technieken voorbijkomen die het gebouw trillingsvrij maken.’

Impressie van het interieur

Vervangende nieuwbouw

Samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het onderzoeksgebouw de vervangende nieuwbouw voor het verouderde Wiskunde & Natuurkunde-gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. Van Ast: ‘Het Onderzoeksgebouw VU, zoals de officiële naam luidt, wordt een bèta-medisch Labgebouw en is de volgende stap in de vernieuwing van de bètahuisvesting en praktijkonderzoeken.’ Veel van deze onderzoeken vinden plaats met behulp van zeer gevoelige microscopen met lasers. ‘Een minieme trilling kan dan al een ander resultaat geven. Vandaar dus dat er veel tijd is gestoken in een ontwerp, dat ervoor zorgt dat het gebouw – en dan met name de kelder – vrij is van trillingen.’

De toekomstige entree

Bouwkuip om de bouwkuip

Het gebouw zal bestaan uit een hogere toren van 13 verdiepingen en daarachter een lagere van 6 lagen. Om het gebouw trillingsvrij te maken krijgt het hele gebouw extra diepwanden, rondom de kelder die ook weer voorzien is van damwanden. Van Nes: ‘Eigenlijk bouwen we straks dus een soort bouwkuip om de bouwkuip heen, waarbij de ruimte ertussen opgevuld wordt zodat er een extra beschermende laag ontstaat.’ Waar het team van Van Nes nu vooral bezig is met het in gereedheid brengen van het bouwterrein, begint het ‘echte werk’ halverwege juli. ‘Tot het einde van het jaar werken we aan de fundering en maken we de bouwkuip met diepwanden en damwanden.’ Daarna volgt de ruwbouw van de hoog- en laagbouw. Naar verwachting is de bouw in de zomer van 2023 gereed. Daarna volgt de fase van het inhuizen van medewerkers uit onder andere het huidige Wiskunde & Natuurkunde-gebouw.

Rechts het bouwterrein van bouwcombinatie J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros

Duurzaam

Van Ast verheugt zich erop. ‘Het is mooi dat we tegen die tijd dan een onderzoeksgebouw hebben dat beschikt over alle nieuwste technieken en waarmee we jaren vooruit kunnen. Daarbij zal er in dit gebouw vanwege de omvang ook veel meer plek zijn voor samenwerking met bijvoorbeeld het Amsterdam UMC.’ Ook is er in het ontwerp ook goed nagedacht over duurzaamheid. ‘Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen. Er komt een warmte-koudeopslag in de bodem en het dak wordt uitgerust met zonnepanelen. Ook komen er bijvoorbeeld energiearme liften, ledverlichting en waterbesparend sanitair. Het wordt dus echt een gebouw van deze tijd.’

Geef uw mening

Roland

Trillingsvrij? Als de traumahelicopter landt op het VuMc trillen de tanden uit mijn mond, tig keer per dag, en vaak ook 's-ochtends heel vroeg of 's-avonds zeer laat.

Thomas van Staveren

wow... wat saai

Aron

Hopelijk worden bij de andere gebouwen de plinten wel verdeeld in kleinere ruimtes die verhuurd kunnen worden. Als je ergens géén leuke straat mee maakt is het wel grote gebouwen die allemaal maar 1 functie en ingang hebben.