skip to main content
Eerste bewoners betrekken SUD

Dat de afbouw heel snel kan gaan, bewijst het artikel dat we schreven in december 2019. Gewapend met een helm en bouwlaarzen gaf De Groot toen een rondleiding die gekenmerkt werd door veel beton en steigers, waardoor er veel van het gebouw verborgen bleef. Ondanks het enthousiaste verhaal van De Groot, was er wat fantasie voor nodig om in de grote ruimtes de appartementen te zien die het nu zijn. De Groot: ‘Het is altijd weer bijzonder hoe in een relatief korte tijd, er zoveel kan gebeuren.’

Voorschouw doorlopen

Ondanks corona kon er goed doorgewerkt worden en zijn de appartementen op tijd opgeleverd. ‘We hadden wel een beetje geluk dat veel materialen al binnen waren, zoals bijvoorbeeld de terrazzo tegels uit Italië’, vertelt De Groot. ‘En uiteraard zorgde onze aannemer Slokker ervoor dat de bouwers zich aan de 1,5 meter afstand konden houden. Dit ging goed, maar was niet altijd makkelijk omdat je met meerdere mensen in een ruimte aan de laatste details werkt.’ Inmiddels is de voorschouw met alle toekomstige bewoners doorlopen. ‘De toekomstige bewoners hebben zin om de appartementen te betrekken en het is fijn te zien dat ze enthousiast zijn over het eindresultaat.’

Mooi

Wat vindt De Groot zelf mooi aan SUD, dat ontworpen werd door architectenbureau Office Winhov? ‘De erkers en balkons die onderdeel zijn geworden van de gevel. Dit in combinatie met de ronde vormen van de bakstenen en het natuursteen maakt het tot een bijzonder geheel.’ Daarnaast is De Groot te spreken over de mix van bewoners. ‘Doordat de grootte van de appartementen verschilt van 60m2 tot 200m2, trekt het mensen aan van verschillende leeftijden.’ Alle appartementen zijn inmiddels verkocht, net als de commerciële ruimte die zich op de begane grond in de plint bevindt. Voor deze ruimte wordt nu gezocht naar een mooie invulling.

Geef uw mening

Aron

Prachtige afwerking en detaillering. Daar kan de stad niet genoeg van hebben.

Maarten

Ik vroeg me ook af, of er al duidelijkheid is over de geplande tijdelijke inrichting van het Hogelandplein. Mijn hoop is dat dit nu niet helemaal dicht bestraat wordt, maar dat groen een kans krijgt - ook in de tijdelijke situatie. Specifiek wil ik verzoeken om de huidige bloeiende berm op het plein (tegenover Happy Italy) niet weg te schoffelen/maaien. Er groeit en bloeit heel wat moois vanzelf in Amsterdam, als het de kans krijgt, zoals op tijdelijk lege terreinen. Het hoeft zeker niet altijd als onkruid beschouwd te worden. Het ziet er vaak fraaier en kleurrijker uit dan wat de gemeente aanplant, vind ik zelf. Er komen ook meer vlinders en bijen e.d. op af. Ik wijs u graag op dit artikel in dat verband: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26440

Kim | Amsterdam Zuidas

@Maarten, Het Hogelandplein wordt tijdelijk netjes gemaakt, vooruitlopend op de definitieve inrichting van het plein. Eerst moeten de keten van SuitSupply weg, we verwachten dat deze voor het eind van het jaar weg zijn. Goede suggestie over de berm, ik geef het door aan de mannen van de inrichting/uitvoering. En inderdaad: Zuidelijke Wandelweg is nog niet helemaal klaar. Uiteraard planten we daar nog bomen, gras en maken we de wadi netjes. Wat betreft de straatnamenborden, dat ligt bij onze Omgevingsmanager. Het zijn puntjes op de i, maar vaak wat hardnekkig …

Maarten

De openbare ruimte rond het pand is enkele weken geleden ingericht en de stratenmakers zijn vertrokken. Het ziet er fraai uit allemaal! Wel zijn er enkele restpunten. Er moet nog gras ingezaaid worden en bomen geplant langs Zuidelijke Wandelweg, evenals het groen in de nieuwe 'wadi'. Verder ontbreken straatnaamborden en vuilnisbakken. Kunt u zeggen wanneer deze puntjes op de i gezet worden?

F. Stienstra

Ronde hoeken bestaan niet.

Renske van Bers

U heeft helemaal gelijk, ik pas het aan! Groet, Renske, Zuidas.nl