skip to main content
Japanse Duizendknoop wordt geëlimineerd

‘Hoe de plant vanuit Japan precies hier is gekomen, weten we niet. Wel dat hij het erg fijn heeft in Europa,’ vertelt projectleider Laurence Koetsier. Koetsier zal er vanaf 3 augustus 2020, gedurende drie weken, op toezien dat de ‘knoop’ verwijderd wordt. ‘De reden dat we even gewacht hebben met de verwijdering, is omdat de plant zich bevindt aan het einde van de Christian Neefestraat tegen de A10, waar niemand woont en er dus last van heeft. Maar aangezien we de grond nu bouwrijp willen maken, is het tijd om de Japanse Duizendknoop te elimineren.’

Hardnekkig en sterk

In de toekomst zullen op deze plek appartementen komen. Het voorlopig ontwerp zal dit najaar gereed zijn, de bouw start eind 2021. Koetsier: ‘Dat duurt dus nog even. De aandacht gaat nu vooral uit naar  de Japanse Duizendknoop die we op een dusdanige manier moeten verwijderen, zodat deze later geen schade meer kan berokkenen.’ Het grote probleem is dat de plant ontzettend snel groeit, heel hardnekkig en sterk is. ‘De Duizendknoop groeit overal doorheen en kan zodoende schade toebrengen aan straattegels, fundering, huizen, kabel, leidingen en riolen.’

De te bebouwen kavels bij het Beatrixpark vanuit de lucht

Niet zomaar

Daarnaast haal je de plant niet zomaar weg. ‘Als er maar een millimeter wortel achterblijft, vermenigvuldigt de plant zich weer net zo snel,’ legt Koetsier uit. ‘Daarom graven we dit stuk gebied van zo’n 300 m2 nu af tot 1,5 meter, tot waar het grondwater begint en de plant niet kan wortelen. We houden trouwens een ruime marge in acht, zodat we zeker weten dat er hier straks geen stukje Duizendknoop meer te vinden is.’ Met de verwijderde grond wordt zorgvuldig omgegaan. ‘Normaal gaat weggegraven grond naar een grondbank waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Deze grond niet. Deze wordt, voordat het hier naartoe gebracht wordt, eerst zorgvuldig gereinigd.’

De Japanse Duizendknoop is nogal hardnekkig

Speciaal team

Dat de Japanse Duizendknoop echt geen populaire buurtgenoot is bewijst het feit dat er bij de gemeente zelfs een speciaal team is, om de Duizendknoop te ontmantelen en te signaleren. Koetsier: ‘Nu klinkt het wel heel spannend; er zijn ook plekken waar de plant niet zoveel last kan veroorzaken. Maar als dat wel het geval is, dan moet de plant gewoon heel zorgvuldig verwijderd worden.’ Hier is in kaart gebracht waar de Japanse Duizendknoop zich nog meer in Amsterdam bevindt.

Geef uw mening

arthur goulooze

Super dat de gemeente dit zo 'grondig' en afdoend aanpakt in de persoon van Laurence Koetsier en ondertussen de superieure bouwer Breevast door kan gaan met voorbereidingen in de vorm van voorlopig ontwerp dit najaar.Top project!

Aron

Bizar dat dit ding tot voorkort nog in tuincentra te koop was!