skip to main content
Cabaret tussen de cactussen

Het festival programmeert normaal gesproken acts in woonkamers door de hele stad. Dit jaar moest de organisatie op zoek naar grotere locaties om coronaproof te kunnen programmeren. Die vond ze tussen exotische struiken, in de groene oase naast het Amsterdam UMC Imaging Center aan de Van der Boechorststraat.

Huiselijke sfeer

Zo kan het dat vrijdagavond om 19.00 uur 33 mensen, verspreid door de botanische tuin klaar zitten voor een uitverkochte avond cabaret. Verdeeld in setjes van twee stoelen kijken ze naar een podium waar tapijten, gekke beeldjes en een kamerplant met dode punten zorgen voor wat een bezoeker omschrijft als ‘toch best een huiselijke sfeer’. Dat je een enorme salieplant aan je linkervoet hebt staan en rechts uitkijkt op de achterkant van een ziekenhuis maakt die huiskamer alleen maar extra sfeervol. Het is zo’n leuke, verstopte plek dat je bijna vergeet dat je hier zit omdat het elders niet kan.

Kirsten van Teijn op het festival

Try-out

Voor de meeste bezoekers en artiesten zijn het de eerste optredens in maanden. Zowel Kirsten van Teijn als Pieter Jouke geven daarom een try-out van een show waarmee ze later in het culturele seizoen de theaters in willen. Dat betekent soms wat onwennig materiaal en aftasten welke grappen aanslaan, maar soms ook heel tevreden constateren dat iets werkt. Allebei hun optredens worden verstoord door een overvliegende traumahelikopter . Dat breekt het ijs en creëert een open band tussen artiest en publiek.

Duo n00b

Het duo n00b kan ongestoord spelen. Laura Bakker en Isabelle Kafando zitten in het vierde jaar van de kleinkunstacademie, maar geven een erg overtuigende openingsshow. Een half uur dat niet voller had kunnen zitten met zang, dans en humor die de spiegel oppoetsen waarin je als bezoeker je eigen zorgen en onzekerheden ziet.

Eruit op 1,5 meter afstand

Pieter Jouke

Waar Van Teijn haar verhaal afwisselt met zang, leunt de show van Pieter Jouke op stand-up comedy en poëzie. Grappig is het bij vlagen zeker, maar een uitdaging blijkt het ook. Een show vol punch lines werkt misschien beter in een vol en opgewarmd comedycafé dan in een zo ruim mogelijk opgezette Botanische Tuin op de vroege vrijdagavond.

Afstand houden

Toch voelt die vroege avond als geheel erg geslaagd. Het is heerlijk om weer optredens te kunnen zien, alles is met aandacht en enthousiasme georganiseerd en het festival blijkt voor velen een mooie kennismaking met deze groene locatie in Zuidas. Je zou er eigenlijk over na willen praten met een glaasje aan een bar, maar helaas volgt vrijwel aansluitend een tweede ronde optredens voor een nieuw publiek. Alle ruimte is weer nodig om afstand te houden.

De Botanische Tuin Zuidas leende zich uitstekend voor het festival

Workshops en rondleidingen

Na deze openingsavond trekt het Huiskamerfestival de stad door met andere artiesten in andere stadsdelen. Zaterdag stond het in de Q-Factory in Oost, zondag in de Tolhuistuin in Noord, aan het eind van de week zijn de afsluitende voorstellingen in West. Het zaterdagprogramma in De Krakeling is al uitverkocht, maar voor de show in de Hallen op vrijdag zijn nog kaartjes beschikbaar. Of er volgend jaar weer een tent tussen de camelia’s en cactussen staat, is maar zeer de vraag. Gelukkig kunt u in de Botanische Tuin Zuidas ook terecht voor workshops en rondleidingen.

Geef uw mening

Oetze westra

Waarom zo laat abs iets op 4-9-2020 algeweest is 7-9-2020 pas berichten jammer ??

Bert Bus

Daar heeft Westra volkomen gelijk in!!! Dit is aardig "onder de pet" gehouden!

Kim | Amsterdam Zuidas

@Oetze, Ik begrijp je reactie, maar het festival was bijzonder snel uitverkocht.