skip to main content
Clubgebouw AFC is klaar

Bevooroordeeld

‘Ik ben inmiddels misschien een beetje bevooroordeeld, maar ik vind dit het mooiste clubgebouw van Nederland geworden’, lacht projectmanager Anne-Greet de Vries. Sinds 2015 is zij betrokken bij de ‘transitie’ van gemeentelijk sportpark Goed Genoeg, waarvan voetbalclub AFC hoofdhuurder is. Na jarenlang puzzelen kregen de aannemers Sallandse Wegenbouw en HSB Bouw op 4 juli 2019 groen licht om aan de slag te gaan. Vlak daarna begon de ‘verhuizing’ van de voetbalvelden richting de A10, om ruimte te maken voor de nieuwe woonbuurt Ravel die tussen eind 2022 en 2035 wordt gerealiseerd.

Nu nog even inrichten

Verbinding

Waar Sallandse Wegenbouw tekende voor het verwijderen van oude velden en de aanleg van vijf nieuwe kunstgrasvelden, nam HSB Bouw het nieuwe clubhuis voor zijn rekening. Ruim een jaar later liggen er nu 4 nieuwe velden en is het clubgebouw zo goed als klaar. Het ontwerp voor het clubhuis is van architect Paul de Ruiter, in samenspraak met de ontwerpers van de gemeente Joost de Wit en Martijn de Wit. De Wit en De Wit waren samen met M3H architecten ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het sportpark zelf en voor de toegangen rondom het sportpark.

Vanuit de sociëteit prachtig uitzicht op de velden

Toegankelijk en uitnodigend

Terug naar het clubgebouw. ‘Buiten de geijkte kaders als plek, omvang en functionaliteit, vonden wij het heel belangrijk dat het clubgebouw van alle kanten een heel toegankelijk en uitnodigend gebouw zou worden’, zegt De Vries. Dat is bereikt door heel veel glas te gebruiken en royale terrassen aan te leggen. Tegelijkertijd zijn alle kleedkamers, installaties en de fietsenstalling volledig aan het zicht onttrokken. ‘Het devies “wegstoppen waar het moet en uitnodigen waar het kan” is goed uitgevoerd. En – heel belangrijk – AFC is erg blij met zijn clubgebouw. Het gebouw is dan ook een mooie vertaling van de AFC tradities.’

Een mooi terras voor warmere dagen

Mijlpaal

‘Juist omdat er zolang aan is gewerkt, is dit voor zowel ons als AFC een heel bijzondere mijlpaal’, benadrukt De Vries. ‘Onze ontwerpers, AFC en daarna de architecten van het sportpark en het clubhuis zaten er met hun hart in. Dat is goed, maar tegelijkertijd ontstonden daardoor ook verhitte discussies en duurde het soms even totdat we tot overeenstemming kwamen. Dat we elkaar altijd weer wisten te vinden, vind ik mooi.’ Na al die jaren voelt AFC voor De Vries inmiddels bijna eigen. ‘En dat terwijl ik totaal niet kan voetballen.’

Kleedkamers met de kleuren van AFC

En nu?

Nu AFC de sleutels heeft gaat ze de ruimtes inrichten. Beneden bevinden zich de kleedkamers en douches, een verdieping hoger komen het clubgebouw en de sociëteit waar de leden samen kunnen komen, een broodje eten en natuurlijk een prachtig uitzicht hebben op de velden. Voor het einde van dit jaar zal AFC dan echt verhuizen en wordt het oude clubgebouw, aan de andere kant van het sportpark, gesloopt. Rondom het nieuwe clubgebouw gaan we nu ook verder met de directe omgeving van het clubgebouw. Met het laatste veld wordt gestart als buurman Valley gereed is, halverwege 2021. Daarna is sportpark Goed Genoeg af.

Geef uw mening

Peter Wessels

Ik kan niet wachten het te zien. Wanneer is de buurtborrel?

fred

inderdaad zeer benieuwd om het binnenkort van binnen te mogen bezoeken en afronden met een drankje succes!

Tom

Leuk om de voortgang te zien. Kom als buurtbewoner graag een keertje kijken als het in gebruik is!