skip to main content
‘Founding father’ ABN AMRO gaat en blijft

‘We verlaten Zuidas niet, we verkopen het kantoor en leasen het terug’, zegt senior persvoorlichter Jarco de Swart voor de zoveelste keer. Het hele land heeft al bij hem aan de telefoon gehangen. In 2021 gaat het hoofdkantoor in de verkoop. De komende jaren huurt ABN AMRO het gehele kantoor vervolgens van de nieuwe eigenaar. Maar 2025 vertrekt een groot deel van de medewerkers naar het dan geheel vernieuwde kantoor aan de Foppingadreef (bijgenaamd ‘de Fop’) in Amsterdam Zuidoost. Voor de herontwikkeling van dat kantoor uit 1980 tekent een bekende van Zuidas: vastgoedontwikkelaar EDGE, samen met de oorspronkelijke architect van het gebouw, BroekBakema.

De aanleg van het Mahlerplein, najaar 2015

Duurzaamheid en corona

ABN AMRO noemt meerdere redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste wil de bank kosten besparen, onder meer door het personeelsbestand met 15 procent in te krimpen, te beginnen vanaf 2020. Ten tweede formuleert ABN AMRO hoge duurzaamheidsambities. ‘De Fop’ in Zuidoost moet na de upgrade 75 procent minder energie verbruiken dan het huidige gebouw en komt qua CO2-uitstoot 50% onder de norm uit van het VN-Klimaatakkoord van Parijs. ‘Ook het deel van het kantoor in Zuidas dat ook na 2025 door ons in gebruik blijft, gaan we ingrijpend verduurzamen’, zegt De Swart. Ten derde trekt ABN AMRO als les uit de coronacrisis dat er blijvend meer thuisgewerkt zal worden. In Zuidoost komen 6.000 tot 7.000 werkplekken voor circa 11.000 medewerkers. Welke afdelingen en hoe veel medewerkers precies in Zuidas blijven, weet de bank nog niet. ‘In ieder geval de dealingroom. Ons bestuur zal op en neer pendelen tussen de twee locaties.’ Hoe dan ook wordt Zuidoost de ‘hoofdvestiging’ en blijft Zuidas het ‘hoofdkantoor’.

ABN AMRO tijdens de bouw

Masterplan Zuidas

ABN AMRO mag zich een van de founding fathers van Zuidas noemen. Begin jaren negentig besloot de bank om haar hoofdkantoor vanuit de binnenstad te verplaatsen naar toen nog een tamelijk onontgonnen strook tussen de Prinses Irenebuurt en Buitenveldert. De komst van ABN AMRO leidde in 1998 tot het gemeentelijk Masterplan Zuidas en vormde daarmee de katalysator van de enorme ontwikkeling die het gebied de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt. Met het 104 meter hoge en 90.000 vierkante meter grote kantoor van ABN AMRO als middelpunt, ontstond een wijk voor aanvankelijk vooral kantoren van financiële en juridische dienstverleners. Grofweg bouwde Zuidas in die periode 1 miljoen vierkante meter, waarvan driekwart kantoorruimte.

De circulaire daktuin van ABN AMRO

Volop kansen

Waar ABN AMRO niet stilstaat, doet Zuidas dat ook niet. Na 2025 krijgt een behoorlijk deel van het bankkantoor een nieuwe bestemming op letterlijk één minuut lopen van trein en metro. Dat betekent volop kansen voor grote ruimtezoekers. Daarnaast staan de komende twintig jaar voor Zuidas in het teken van het ontwikkelen van woningen en voorzieningen: nog eens circa 1 miljoen vierkante meter, maar dan driekwart woningen en voorzieningen. Zo bouwen we verder aan een bijzondere, en tegelijkertijd gewone stadswijk voor alle Amsterdammers. ABN AMRO zal ook daar onderdeel van zijn.

Geef uw mening

Gerard

Inderdaad B&W wil meer variaties , een bieb en een EROS centre , asiel zoekers en on- gedocumenteerde ,bewoners kunnen hun gaan tellen !

Mac TheKnife

ABN was ook een founding father van de Bijlmer. Bovendien zit het centrum van de handel in duurzame sos in duurzaam Zuid Osst en wordt er een nieuwe duurzame stripclub geopend.

Gerard

Ook de animo voor een nieuw trein station zal afnemen en langzaam zullen er asiel zoekers hun intrek gaan nemen ,dan zal de allure van de Zuidas afdwalen

David

ABN Amro weet zelf ook goed dat het na 2025 afgelopen is op de Zuidas. Ze zullen niet heen en weer pendelen tussen twee locaties en al snel tot een besluit komen vanuit één locatie te functioneren, vanuit de Fop. Nu grote bedrijven van de Zuidas vertrekken is dit het begin van het einde voor de Zuidas. Een gebied waar door de gemeente in al die jaren miljarden in is geïnvesteerd, maar helaas nog altijd zijn charme mist.

J. Homan

@Gerard; APG vertrekt inderdaad in 2021 naar een heel mooi nieuw onderkomen op het goedkopere Sloterdijk waar al een gedeelte van APG zit. Het zal inderdaad niet makkelijk worden om de m2 meters die vrij gaan komen op de Zuidas weer snel te vullen maar vooral bij een harde Brexit, waar het nu op aanstuurt , zullen er nog wat bedrijven ( vooral ook financiële dienstverleners) die nu in de London zitten definitief een dependance vestigen ( of uitbreiden) in Amsterdam en dan staat de Zuidas voor hun meestal bovenaan en vergeleken met de m2 kantoorprijzen in “the City” zeer betaalbaar !

Gerard

De Zuidas zal vanaf nu in het moeras van Amsterdam gaan wegzakken , let op APG verdwijnt begin 2021 van de Zuidas ,daarna de bank en er zullen advocaat kantoren verdwijnen ,ook appartementen komen leeg en onverkoopbaar B&W proberen buitenlanders te lokken met fiscale voordelen maar krijgen het lid op de neus Waarom nog een bibliotheek ? Verkwisting. van geld ! De buurt verliest glorie en Zuidoost gaat met de eer strijken Helaas , Gerard

William

I understand why ABN made this decision. It is logical. The same like before they leave amsterdam centrum to zuidas. Now they just leave zuidas centrum to zuid oost. Just new chapter for ABN. It’s also new chapter for zuidas . Here should build more houses for people live. Great decision for ABN.