skip to main content
Dit wordt ‘m: de regenboogtrap van Zuidplein

‘Natuurlijk is het leuk dat mijn ontwerp gewonnen heeft’, vertelt Van Lochem, ‘maar ik vind het belangrijker dat er nu ook in Zuidas een plek komt die de zichtbaarheid, bewustwording en acceptatie van de LHBTIQ+-personen bevordert.’ De ontwerpen waar mensen uit konden kiezen leken overigens wel een beetje op elkaar. ‘Klopt. Er is vanuit de gemeente bewust voor gekozen om het simpel en herkenbaar te houden, dus dat hebben wij als ontwerpers meegenomen.’ De Progress Pride vlag in het winnende ontwerp bestaat uit de bekende regenboogvlag plus een driehoek met nog vijf kleuren. De kleuren lichtblauw, roze en wit zijn ontleend aan de transgendervlag, de kleuren bruin en zwart staan voor mensen van kleur en mensen die met AIDS leven of aan de ziekte zijn overleden.

Het winnende ontwerp

Regenboogpoort

In eerste instantie werd overigens niet gedacht aan een LHBTIQ+ ontwerp voor de overkapping van de trap, maar aan een regenboogzebrapad. Uiteindelijk is hier niet voor gekozen omdat het op veel plekken in Zuidas druk is, en het nemen van selfies op bijvoorbeeld de Strawinskylaan mogelijk tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. ‘Maar eigenlijk vind ik dit nog specialer’, zegt van Lochem. ’Nu krijgt Zuidas een kleine, kleurrijke verrassing op een in het oog springende plek. Als de zon schijnt, stralen de kleuren alle kanten uit en loop je straks als het ware onder een regenboogpoort.’

Situatie nu

Uitvoering

Het ontwerp wordt in hoogwaardig transparante folie aangebracht, te vergelijken met een supersticker, op de glazen overkapping van de trap tussen het Zuidplein en de Strawinskylaan. De plaatsing van de folie wordt nu voorbereid. Voor het aanbrengen van de folie is een buitentemperatuur van 10 graden Celsius of meer nodig. Daarnaast mag het ook niet heel hard regenen, omdat dit de plaklaag van de folie aantast. Waarschijnlijk wordt de regenboogtrap daarom pas in het voorjaar gerealiseerd, als de weersomstandigheden gunstiger zijn.

Geef uw mening

P. Brokx

correctie op de uitleg van de extra toegevoegde kleuren: De kleuren bruin en zwart staan voor mensen van kleur en mensen die leven met hiv of zijn overleden aan de gevolgen van aids. Hiv is het virus dat als het niet onderdrukt wordt door behandeling resulteert in aids, waar mensen aan overlijden. In Nederland leven ongeveer 23.700 mensen met hiv waarvan 93% hun status kent, 93% daarvan ontvangt een behandeling met hiv-remmers en daarvan onderdrukt maar liefst 96% het virus. Een persoon met hiv met een onderdrukt virus kan hiv niet overdragen. We hebben het dan over niet meetbaar = niet overdraagbaar oftewel n=n Er is dus een belangrijk onderscheid tussen hiv en aids.

B Nijmeijer

De trapformule is een uitdrukking die wordt gebruikt om een goed beloopbare trap te maken. Deze formule is een richtlijn of vuistregel en dient ter controle of de juiste maten zijn gebruikt: 2 optreden 1 aantrede = 570 - 630 mm De formule is gebaseerd op het feit dat de stapmodulus (de gemiddelde staplengte) 570 - 630 millimeter bedraagt. De verhouding tussen op- en aantrede moet goed zijn, anders is de trap moeilijk beloopbaar. Als bijvoorbeeld de optrede 180 mm (2 × 180 = 360 mm) bedraagt, ligt de grootte van de aantrede tussen 210 tot 270 mm (570 à 630 - 360 = 210 - 270 mm). De aantrede moet ook voldoende lang zijn, anders kunnen de voeten niet stevig worden neergezet. Voor woningen is het gebruikelijk steilere trappen toe te passen dan in openbare gebouwen.

B Nijmeijer

Nu maar nameten

Mevrouw T. De Ruiter

Het was beter geweest het geld uit te geven aan een minder steile trap. Dagelijks loop ik angstig deze rottrap af.

Aron

@JanKees, de trap en overkapping bestaan al. Staat zelfs een foto van in het artikel. Het gaat hier alleen om een kleurenfolietje dat ze erop gaan plakken om een vinkje achter diversiteitsbeleid te kunnen zetten.

JanKees

Dag Mevrouw De Ruiter, deze reactie ging over het ontwerp van de overkapping. Die is geweldig, toch!? En met de overkapping is de trap minder nat. En minder nat is minder glad. Minder steil gaat ie niet worden. Maar als u oversteekt naar de andere kant dan is daar ook nog een trap. Misschien loopt die prettiger. Kunt u daarna droog onder het viaduct door weer naar deze kant. Het geld is goed besteed wmb.

Margot van Egmond

Hoop alleen dat de treden duidelijk zichtbaar blijven, want ik wil niet voor de vierde keer de laatste treden missen en een lelijke val maken. Is aan de oudere mens gedacht? Margot