skip to main content
Minipark voor Amsterdam UMC, locatie VUmc

Jeroen Assen maakt deel uit van het team dat de groene initiatieven uitvoert. ‘Vergroening van Zuidas is een prioriteit. Er wonen straks duizenden mensen in Zuidas en ook voor bezoekers en forensen is een groenere omgeving fijn.’ Dat er nu voor Amsterdam UMC, in de groenstrook van de Amstelveenseweg, een minipark is aangelegd draagt hier aan bij. ‘Hiervoor lag er ook al groen, maar zonder vorm. Er waren bijvoorbeeld wel bomen en gras, maar het was geen uitnodigende plek. Nu we hier een pad hebben aangelegd, boomstammen om op te zitten en het groen opnieuw is ingericht, zullen hopelijk veel meer mensen gebruikmaken van deze plek.’

Zo was het eerst

Even tijd nodig

Hoewel het werk erop zit, is het nog niet zo kleurig als het groenteam voor ogen heeft. ‘Dat heeft even tijd nodig’, vertelt Assen. ‘De bollen en de kruiden die we hebben ingezaaid zijn nu nog niet direct zichtbaar. Pas in mei 2021 kun je echt zien wat we nu hebben gedaan.’ Voor het groen dat is toegevoegd, is bewust gekozen. ‘We wilden dat bezoekers van het pocketparkje hier niet alleen wandelen en zitten, maar ook daadwerkelijk iets met het groen kunnen doen. Van de zomer kun je bijvoorbeeld vlierbessen voor siroop oogsten, rode bessen verzamelen en de kruiden aan de oever plukken om mee te koken.’

Het nieuwe wandelpad

Groener gezicht

Even verderop, aan de Gustav Mahlerlaan richting Deloitte, zijn de boomspiegels aangepakt. Assen: ‘Rondom de bomen die je hier vindt, hebben we kruiden geplant en is het grind weggehaald.’ Het Amsterdam UMC is er blij mee. ‘Hoewel het openbare ruimte is, gaat het natuurlijk wel om een gebied dat aansluit op hun gebied. Daarom hebben we het Amsterdam UMC meegenomen in het ontwerp. En ook zij zien de meerwaarde van het miniparkje.’ Er zijn overigens nog meer plannen in de maak voor vergroening rondom locatie VUmc van het Amsterdam UMC. ‘In de toekomst willen we de brede stoepen rondom het gebouw versmallen en ook hier groen aanbrengen en bankjes plaatsen. Het gaat er vooral om dat de grijze uitstalling plaatsmaakt voor een groener en  vriendelijker gezicht.’

Groene wandeling

In mei 2019 konden bewoners ideeën aandragen voor meer groen in Zuidas. De drie initiatieven met de meeste stemmen worden gerealiseerd. Het winnende idee was afkomstig van Hinke Helder. Zij pleitte voor meer groen rondom het Amsterdam UMC, locatie VUmc, zodat bijvoorbeeld de medewerkers van het UMC – waar Helder zelf ook werkt – en patiënten gemotiveerd worden om even naar buiten te gaan. Inmiddels is dit idee gerealiseerd. Initiatief nummer twee, de bijenhotels, zijn al gebouwd. De groene wandeling komt er in 2021.

Geef uw mening

Bewoner Hogelandplein

Wandelpaden aanleggen door bestaand groen noem ik geen 'vergroening'.

Joke Jansen

Goed idee om de groenstrook wat beter in te richten. Maar dit vervangt niet de afbraak van de hoogwaardige Hortus. Wat een ergelijke, onbenullige tekst overigens: alsof je aan de drukke weg rustig op een bankje gaat zitten, bessen en kruiden gaat plukken vol met verontreiniging en is er over nagedacht over hoeveel bessen je nodig hebt voor een beetje siroop? is het de bedoeling dat in een parkje bessen plukt worden? Goede plannen om de omgeving van het ziekenhuis wat "bewoonbaarder" te maken, pas dan ook de tekst hierop aan.

Geoffrey Meijerman

Er wordt om meer groen gevraagd, en wat leggen ze aan, een wandelpad van grind????

Ingolf Smedicus

Niets mis met een mini parkje, helaas gaat de creativiteit van bewoners als hen gevraagd voor een plan in de buurt nooit verder dan ‘meer groen’! Het groen vervalt dan binnen een jaar weer tot een opvangplek voor plastic en blikjes. Iets regelen voor die idioot lange wachttijden voor fietsers zou ook fijn zijn geweest! Duur misschien, maar ondertunneling zoals bij Parnussesweg?? Kan daarboven weer een parkje want voetgangers zie je daar nooit.

Shameen

Hier word ik echt blij van!!

Maurice

Looks nice. Is there any plan for a "fietspad bridge" over the s108 (from the VU to the old ING building)? This would be very beneficial for crossing the busy road.

Lampe JanKees

Heel erg leuk!