skip to main content

Nu de meeste steigers aan de binnenkant van de nieuwe rechtbank zijn weggehaald, zie je wat bouwcombinatie NACH en de rechtbank voor ogen hadden: een zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel geheel, mét verrassende elementen.

Proces- en omgevingsmanager bij NACH (New Amsterdam Court House) Bauke van der Goot is net terug van vakantie. Ook voor hem is het dus een tijdje terug dat hij een rondje binnenin en rondom de nieuwe rechtbank maakte. Tevreden en met gepaste trots laat hij zien hoever ze zijn. ‘Nu de steigers weg zijn, kun je eindelijk zien hoe ruim het is en hoeveel licht er naar binnen komt.’ Ook komt het materiaalgebruik nu mooi tot zijn recht. ‘Het natuursteen geeft de uitstraling waar we naar op zoek waren: solide en rustig.’ Van der Goot vindt het mooi om te zien hoe alles nu op zijn plek valt. Dat moet ook wel, want over 5 maanden – 1 februari 2021 – vinden de eerste zittingen plaats in de nieuwe rechtbank.

Een zittingszaal
Marcel Steinbach

Meubels staan klaar

Terwijl we beneden langs de zes ruime, lichte grote zittingszalen lopen, valt op dat zelfs alle meubels al klaar staan. Overigens nog wel ingepakt, waardoor bouwers af en toe even moeten passen en meten om er langs te komen. Van der Goot: ‘Aan de ene kant is het fijn dat we al zo veel binnen hebben, aan de andere kant is het een logistieke uitdaging. Je moet de meubels toch ergens neerzetten en nu we zo druk zijn, staan ze eigenlijk altijd een beetje in de weg. Gelukkig is het wel werkbaar en lopen we op schema.’ Heeft corona dan helemaal geen invloed gehad op de planning? ‘Ja, toch wel, maar niet enorm. Er is veel energie en tijd gestoken in het creëren van een veilige werkplek voor onze bouwers en planningen werden continu aangepast als gevolg van tragere leveringen. Maar het is te overzien.’

Bijzondere vormen
Marcel Steinbach

Eerstvolgende mijlpaal

De eerstvolgende mijlpaal waarnaar nu wordt uitgekeken is 16 november 2020. ‘Op deze datum staat het beschikbaarheidscertificaat gepland en is het gebouw van de rechtbank. Daarna gaat de rechtbank proefdraaien en hebben wij nog even tijd voor de resterende klusjes, maar moeten we eigenlijk zo goed als klaar zijn.’ Op dit moment gaat naast de fijne afbouw de meeste tijd zitten in het testen van systemen, die voor een rechtbank nog iets specifieker zijn dan voor andere openbare gebouwen. ‘Denk bijvoorbeeld aan het veiligheidssysteem. Dat moet natuurlijk 100 procent goedgekeurd zijn, voordat er zittingen plaatsvinden.’ Ook klimaatbeheersing, licht, telecom en geluidsinstallaties voor in de zittingszalen moeten helemaal op orde zijn.

Open en licht
Marcel Steinbach

Openbaar plein

Rondom de rechtbank gaat het ook goed met de werkzaamheden. Zo zijn de natuurstenen contouren van de hellingbaan, die vanaf de Parnassusweg toegang geeft tot de nieuwe rechtbank, duidelijk te zien. En ook het grote openbare plein, dat straks een verbinding vormt tussen de Parnassusweg en de entree van de rechtbank, krijgt vorm. De plantenbakken zijn zo goed als af, evenals de lichtkoepels die de ruimtes onder het plein van daglicht voorzien. En de natuurstenen ondergrond van de vijver ligt klaar. En het kunstwerk dat op het voorplein komt? Van der Goot: ‘Dat wordt de komende maanden geplaatst. Hoe het eruit komt te zien is nog een verrassing.’ Mooi is dat je vanaf het plein goed zicht heb op de nieuwe rechtbank zelf. ‘De stalen gevelconstructies geven aan tot waar de openbare ruimtes zich bevinden. Daarna zie je duidelijk een andere structuur waarachter bijvoorbeeld het restaurant en vergaderruimtes komen en de bovenste vier verdiepingen bieden volgend jaar ruimte aan de medewerkers.’

Het openbare plein voor de entree
Marcel Steinbach

BIM Award

Onlangs won NACH overigens de Construsoft BIM award, in de categorie ‘Publieke Projecten’. BIM (Building Information Modelling) is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw, die als leidraad dient tijdens de bouw. Van der Goot: ‘We hebben deze award voornamelijk ontvangen voor de stalen constructie die zo kenmerkend is voor het gebouw. Een mooie opsteker in deze allerlaatste, hectische periode.’ Meer foto’s vindt u hier.

Van buitenaf zie je duidelijk drie lagen
Marcel Steinbach

Geef uw mening

Nico

Prachtig die trappen, maar natuurlijk niet voor een rechtbank! Daar moet voorop staan wat praktisch en veilig is. Wie hoogtevrees heeft gaat beslist niet over zo’n trap. Zo te zien zijn de treden open. Dat geeft nog minder gevoel van veiligheid. Voorts valt “loopvuil” (stof, zand etc) makkelijk en van best grote hoogte naar beneden op de onderliggende trappen en de begane grondvloer. Dat krijgen de mensen daar dus op hun hoofd. Wat te denken als iemand iets per ongeluk laat vallen, een dossier of zo?Dat gebeurt af en toe. Of erger nog niet per ongeluk! Veel mensen zijn behoorlijk geagiteerd als ze op de rechtbank moeten verschijnen! Gewone mensen die een keer in hun leven bij de rechtbank komen voor een scheiding bijvoorbeeld of een ontslagkwestie? Jammer dat daar niet aan is gedacht. Dat blijkt overigens ook uit de impressie van een rechtszaal. De daarop afgebeelde mensen zijn totaal niet representatief. Witte mannen in pakken? Mwah ga eens in een gemiddelde rechtbank kijken zou ik zeggen. Daar zie je een heel ander publiek. En overigens is op de impressie geen advocaat of rechter of officier of griffier te zien. Die dragen in Nederland allemaal een (zwarte) toga tijdens de zitting! Dat valt wel op in de werkelijkheid. Jammer, gemiste kans.

Angelique

Op de tweede foto lijken het zeer enge trappen, maar op de derde foto is de diepte van de trappen meer zichtbaar..hahaha. Erg mooi al allemaal!

David

Prachtig natuursteen!

G. Schreiner

Ziet er heel goed uit

Paul van Ruitenbeek

Ik denk dat er heel veel animo voor is om binnen te kijken en fotograen

G. Van Agt

Mogen we ook een keer binnen kijken?

Marlies | Zuidas

Helaas is het in deze tijd van corona lastig om publieke rondleidingen te organiseren. Het gebouw gaat vanaf februari volgend jaar open. De publieke delen van het gebouw zijn dan openbaar toegankelijk. U bent dan welkom om een kijkje te komen nemen.

G. Schreiner

Ik ga er wel vanuit dat gepensioneerde collega’s worden uitgenodigd bij de officiële opening.

Gerelateerde artikelen

reizen

Zuidas verrijkt met designschutting

Voetgangers van en naar station RAI, bezoekers van EMA en hotel Van der Valk en werknemers van de omliggende bedrijven hebben er een attractie bij: een kunstzinnige schutting langs de Tomasso Albinonistraat. De moeite van het omlopen waard.
wonen

ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Wang in Circl

In Circl.Art, de projectruimte van de ABN AMRO kunstcollectie, is tot en met 11 november 2020 een bijzondere expositie te zien met de titel Photosynthesis. Het werk is van Evelyn Taocheng Wang en gaat over haar zoektocht naar de ideale vrouw.
wonen

11 platanen logeren een jaar bij Van der Valk

Eén voor een zijn de 12 meter hoge platanen voor Valley naar het veldje tussen EMA en Van der Valk verhuisd. Onze groenspecialist Jeroen Assen kijkt terug op een geslaagde operatie.
Meer artikelen
06
november 2020
CIRCL

Expositie Photosynthesis van Evelyn Taocheng Wang. Van 6-11 november.

In Circl.Art, de projectruimte van de ABN AMRO kunstcollectie, is tot en met 11 november 2020 een bijzondere expositie te zien met de titel Photosynthesis. Het werk is van Evelyn Taocheng Wang en gaat over haar zoektocht naar de ideale vrouw. Lees ons artikel.