skip to main content

Een voormalig kantoor uit de jaren zeventig aan de Prinses Irenestraat wordt getransformeerd. Het betreft een van de eerste gebouwen van Zuidas. De Amsterdam International Community School (AICS) die er nu in zit, gaat verhuizen.

De herontwikkeling vindt plaats in opdracht van G&S Vastgoed en Nuveen Real Estate. V8 Architects is aangetrokken om het gebouw zijn oorspronkelijke functie terug te geven: dat van kantoor. Omdat AICS uit haar jasje groeide, is lange tijd gezocht naar een nieuwe locatie voor de school. Die is gevonden aan de A.J. Ernststraat, waar momenteel nieuwbouw plaatsvindt.

Lange geschiedenis

Het gebouw aan de Prinses Irenestraat, op de hoek met de Parnassusweg, heeft voor Zuidas-begrippen een lange geschiedenis. Het behoort, samen met het nabijgelegen Atrium en het gebouw van de oude rechtbank (het Parnassuscomplex) tot de eerste ontwikkelingen in dit gebied (alleen de Vrije Universiteit was er eerder). Het complex is sinds de jaren zeventig in gebruik geweest door advocatenkantoor Klynveld Kraayenhof & Co (opgegaan in KPMG), het roemruchte handelshuis Ceteco (bestaat niet meer) en NautaDutilh (nu gevestigd aan de Beethovenstraat). Sinds 2003 is het in gebruik door AICS.

Foto uit 1976 vanaf de Parnassusweg
J.M. Arsath-Rois

Brutalistische stijl

Het huidige pand beslaat 14.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, is 110 meter lang en 40 meter diep. Het wordt gezien als reactie op de enorme betonnen kantoorkolossen uit de jaren zestig, zoals het gebouw van de Nederlandsche Bank op het Frederiksplein uit 1968. De architect van het pand aan de Prinses Irenestraat, Le Grand & Selle, heeft het pand ontworpen in een zogenoemde ‘brutalistische’ architectuurstijl, met naar voren en naar achteren geschoven delen, die het geheel optisch een speels karakter te geven.

Gebouwd in brutalistische stijl
Marcel Steinbach

Eigentijds jasje

V8 Architects bouwt voort op deze gedachte, maar steekt het gebouw in een eigentijdse jas, waarin transparantie en duurzaamheid belangrijk zijn. De constructie van het gebouw blijft behouden, de renovatie betreft vooral de gevel en de inpandige ruimten. Het geheel krijgt een elegantere uitstraling met veel ruimte voor groen. Verder fungeert het gebouw op deze locatie dankzij zijn bescheiden hoogte als brug tussen de hoogbouw van Zuidas (het Atrium, 2Amsterdam) en de laagbouw van de Prinses Irenebuurt. De bouwhoogte bedraagt daarom niet meer dan 16,5 meter, bijna hetzelfde (20 centimeter hoger) als de huidige bouwhoogte. Ook het bruto vloeroppervlak blijft vrijwel gelijk.

Het gebouw vanuit de lucht, september 2019
YourCaptain Luchtfotografie

Vergroening

V8 Architects heeft een aantal opties voor vergroening van het dak ontworpen. Een mogelijke daktuin kan maximaal 1.500 vierkante meter oppervlakte hebben. Ook op straatniveau wordt groen toegevoegd, dat aansluit bij de vergroening van de Prinses Irenestraat, zoals de nog door te trekken groenstrook en het Amaliaplein.

Parkeren

Op dit moment bevinden zich 113 parkeerplaatsen bij de AICS (die overigens niet worden gebruikt). Om het duurzame karakter te borgen en het pand goed in het groen te zetten is het de bedoeling dat dit er minder worden. Partijen zijn momenteel met elkaar in gesprek, daarom is het precieze aantal nog niet bekend. Als alles goed gaat, wordt het nieuwe kantoor in 2023 opgeleverd.

Geef uw mening

Gery Mazeland

De bestemming van het gebied ten zuiden van de Irenestraat was ten tijde van de bouw van dit kantoorpand nog groen. Het gebouw lag ingebed in een grote parkachtige tuin, net als de andere kantoren aan de Irenestraat en de Middenstandsbank. Verhoging van het pand veroorzaakt uitgebreide schaduwwerking. Groen heeft zonlicht nodig om te groeien. In de Debussylaan, een donker tochtgat, kun je zien wat het effect is van schaduw en wind op plantengroei. Gedijt niet. In het kader van de vergroening van Zuidas en Amsterdam Rainproof getuigt het van visie dat het groen rondom Irenestraat 59 terugkeert.

J.Homan

Ik lees steeds dat de gemeente Amsterdam wil verdichten ( beter gebruik maken van schaarse ruimte vooral rond OV knooppunten) vanwege allerlei goede redenen maar als puntje bij paaltje komt is men “bang” voor de oude bewoners van het aanpalend wijkje en laat het een mega kans om hier iets groters en dus hogers ( hoeft niet veel hoger maar twee etages erop schept al behoorlijk wat extra ruimte en zorgt voor betere overgang tussen hoog en laagbouw) te bouwen liggen; hoe serieus moet je de gemeente en bureau Zuidas nemen ?

dik van mourik

Misschien eens denken na 50 jaar verdichten om een tandje minder te verdichten in een kantoor/woon gebied als Zuidas met straks het 2de OV station van Nederland vanwege COVID en volgende pandemiën? Er is nu al sprake van Amsterdam krimpstad. De Zuidas is dus al verdicht genoeg. Verder is een duidelijke zichtlijn voor het ruimtelijke beeld en kwaliteit. Welke "richtlijnen heeft de gemeente daar al voor opgesteld hebben (zie Aron)? Eerder is er een tekort aan groen, koelte en waterberging door te veel bebouwing. Nu al is onze buurt de achtertuin van de Zuidas, waar de mensen open en met afstand veilig rond kunnen en dan ook komen lopen. Eerder dus minder verdichten, meer afstand en groen en anders misschien oefenen voor COVID testpunten bij de ingangen van onze buurt voor "overmoedige jongeren", die uit de winkels en horeca van de Zuidas komen, waar ze geen afstand houden?

Aron

De gemeente zou herontwikkeling met meerdere verdiepingen erbij goedkeuren. De richtlijnen zijn daar al voor opgesteld. Maar als eigenaren meer zien in treurige transformatietjes van deze panden kan je daar als gemeente verder ook niet mee.

Aron

Het niet gigantisch uitbreiden van het pand is een mega gemiste kans. Die Strawinsky-strook was al niks en wordt dus ook niks. Saai, anti-stedelijk en naar binnen gekeerd.

Amsterdammer

gemiste kans en anti-stedelijk ... lekker populistisch!

Bewoner Irenebuurt

De bewoners van de Irenebuurt, die al bijna tien jaar onafgebroken in een bouwput wonen, geteisterd door enorme geluids- en bouwoverlast, zijn erg blij met dit plan van renovatie met een groen dak en en vergroening van de omgeving. Dit is helemaal niet saai of anti-stedelijk, maar toekomstgericht om de stad leefbaar te houden voor de bewoners door van de Zuidas en de woonbuurten erom heen geen hitte-eilanden te maken.

Floris de Graaf

Eens! Dat laatste blokje winkels/bovenwoningen langs de Parnassusweg is ook nogal zieltogend. Iets meer sloophamer zou best mogen om de schaarse ruimte beter te benutten.

Lisa l Amsterdam Zuidas

Dag Paul, Het nieuwe kantoor wordt in 2023 opgeleverd.

Paul van Meekeren

Wanneer is de renovatie klaar ?

Floris de Graaf

Zijn de schetsen van de vernieuwing ook ergens te zien?

redactie

Beste Floris, bedankt voor je belangstelling. Zodra de eerste schetsen beschikbaar zijn, zullen we ze op deze website delen.

Gerelateerde artikelen

werken
11

Zuidas krijgt houten toren van 86 meter hoog

Zuidas krijgt er opnieuw een eyecatcher bij. In opdracht van beursgenoteerde kantorenbelegger NSI ontwierp Dam & Partners Architecten een houten kantoorgebouw van 86 meter hoogte, een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld.
werken

Start renovatie Fred. Roeskestraat 100

Nu de advocaten van Loyens en Loeff verhuizen naar Hourglass aan de Parnasssusweg, laten ze de Fred. Roeskestraat 100 leeg achter. Dit kantoorpand is verouderd. Vanaf medio november 2020 wordt het gerenoveerd, verduurzaamd en uitgebreid.
wonen
17

Twee woningbouwprojecten in voorbereiding

We bereiden de tenders voor van twee woningbouwprojecten in Zuidas. De eerste is voor een bouwkavel bij het Beatrixpark. De andere voor de eerste bouwkavel van de nieuwe woonwijk Ravel. We onderzoeken eerst of de markt geïnteresseerd is.
Meer artikelen
06
november 2020
CIRCL

Expositie Photosynthesis van Evelyn Taocheng Wang. Van 6-11 november.

In Circl.Art, de projectruimte van de ABN AMRO kunstcollectie, is tot en met 11 november 2020 een bijzondere expositie te zien met de titel Photosynthesis. Het werk is van Evelyn Taocheng Wang en gaat over haar zoektocht naar de ideale vrouw. Lees ons artikel.