skip to main content
Strengere regels voor fietsen en scooters rond Mahlerlaan

Het probleem doet zich vooral voor bij de Mahlerlaan, het zuidelijk deel van het Mahlerplein, de Claude Debussylaan, de Brittenstraat en de Coplandstraat. Aanvankelijk probeerden we het op een andere manier aan te pakken dan het instellen van een parkeerverbod met bijbehorende handhaving. Bijvoorbeeld door het promoten van de openbare fietsenstalling onder het Mahlerplein, waar genoeg ruimte is. Helaas had dit onvoldoende effect en staan er vooral op werkdagen zo veel fietsen en scooters in de weg, dat dit de toegankelijkheid maar ook de veiligheid in het gebied in gevaar brengt. Zo worden voetgangers regelmatig gedwongen om over het fietspad of de rijbaan te lopen en blokkeren fietsen en scooters (nood)uitgangen van bijvoorbeeld de Symphony-torens .

Rood omlijnd het nieuwe handhavingsgebied

Verwijdering of boete

Daarom is het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid van plan om het parkeren van fietsen en scooters hier, later dit jaar, alleen toe te staan in de daarvoor bestemde voorzieningen. Hier vallen de openbare ondergrondse stallingen onder, de fietsenrekken, fiets- en scooterparkeervakken en uiteraard de eigen fietsenstallingen van de kantoren en woongebouwen in de omgeving. Als je je fiets buiten de voorzieningen parkeert, dan loop je kans dat de fiets wordt verwijderd en naar het Fietsdepot wordt gebracht. Foutgeparkeerde scooters kunnen een bekeuring krijgen. Bovendien is het straks verboden om je fiets of scooter langer dan twee weken onafgebroken op dezelfde plek te parkeren. Ook als deze wel in een rek, vak of aan een nietje staat.

Waar?

De regels gelden al ten noorden van station Amsterdam Zuid en op een deel van het Mahlerplein. Daar wordt nu het gebied tussen de Ring A10, de Beethovenstraat, de Parnassusweg en de De Boelegracht aan toegevoegd. Aan de grenzen van het gebied én in het gebied geven groene borden straks aan wat de regels zijn. De planning is om deze later dit jaar in te laten gaan. De komende maanden moet eerst een formeel besluit genomen worden, met een bezwaartermijn van zes weken.

Geef uw mening

Hans

Misschien zal ik ooit, als er geen fossielebrandstofauto's meer de garage in hoeven, mijn fiets in die kelder zetten.

Max

Fietsen weghalen is een erg onvriendelijke maatregel. Zorg eerst eens voor genoeg parkeergelegenheid. Op hele stukken langs de Gershwinlaan bijvoorbeeld staan de fietsplekken helemaal vol. Zet meer nietjes neer

Jess

het mooie is, dat in het sociale huurwoningcomplex Ella alleen maar ouders wonen met kinderen. Je mocht nl alleen huren met voorwaarde dat je een kind van onder de 18 hebt. Fietshok is gebouwd voor het mindere dan de mensen er wonen. Oh ja, wij kregen bij het huren de kans om in te schrijven voor een parkeerplaats in de garage onder. Maar het zat er niet inclusief bij. Dus jij gaat als ouder met je 2 basisschoolgaande kinderen, je fiets parkeren in het 24uur gratis parkeerfietskelder. want je hebt niet je kantoorspullen mee en ook nog geen boodschappen voor het komende uur dat je moet gaan koken na een dag werken en kids ophalen van de bso..... Zeker bedacht door mensen zonder kinderen. En wij maar lijden.....

René

Hai Max, heb je wel een gekeken in de Gustav Mahlerstalling? Die ligt vlak aan de Gustav Mahlerlaan, is gratis, veiliger dan op straat en er is altijd plek.

Eva

Graag in de hele stad invoeren. As je de deur uitloopt breek je meteen al je nek over de lelijke oranje/blauwe studentenfietsen; ze staan werkelijk overal. Zelfs als er nog plek is in het fietsenrek worden toch midden op de stoep gezet.

Ray

Als Mac komt kan je helemaal je lol op.

NAG van Wittenberghe

De binnentuin is geen privétuin van Mcdonalds maar van de eigenaren. Ook van de plinteigenaar maar dus niet van de huurder van de plint. In de privétuin van The Gustav is het overigens nu al niet toegestaan fietsen te plaatsen, dat wijzigt derhalve niet als er een Mcdonalds komt. Mcd heeft overigens niets te maken met het fietsprobleem op het Mahlerplein en de Gerswhinlaan. Mensen zijn simpelweg zonder dwang (lees: fiets weghalen of boete) kennelijk niet in staat de Gustav Mahlerlaan even over te steken naar de supergoed onderhouden, mooie maar vrijwel lege 6000 plekken tellende fietsenstalling onder het plein gelegen. Na 9 jaar wonen op de zuidas wordt er nu eindelijk eens gehandhaafd. Blij mee!

Henry

Zij hebben gelukkig een eigen binnentuin waar ze alle fietsen en scooters kwijt kunnen. het is priveterrein voor mcdonalds. De gemeente mag daar niks weghalen.

Kate

My thoughts exactly.