skip to main content
Zuidas klaar voor Valley

Ontwikkelaars met visie: zonder hen zou Zuidas nooit zijn wat het nu is. ‘Als ontwikkelaar moet je vooruit kunnen denken en anticiperen op ontwikkelen’, zegt Ruitenburg. Toen de kavel waar Valley nu gebouwd wordt vrijkwam, was EDGE direct geïnteresseerd. ‘Het was toen ook al een pracht van een locatie. Dicht bij Oud-Zuid, bij het station en aan de Beethovenstraat. En we voorzagen in een vroeg stadium dat Zuidas in 2021 nog internationaler en dynamischer zou zijn.’

Eind zomer 2021 is Valley klaar

Iedereen welkom

Die ontwikkeling is ook nodig om het multifunctionele gebouw dat Valley wordt volledig tot recht te laten komen, zegt Ruitenburg. ‘Mensen moeten hier willen wonen en de behoefte voelen om de horeca en culturele voorzieningen te bezoeken – ook als je niet in Zuidas woont.’ Valley is ontworpen met de ambitie om echt iets nieuws toe te voegen aan het gebied, zowel qua architectuur als qua niveau van de voorzieningen en de woningen, om zo het gebied en de stad naar het volgende niveau te tillen. Het bijzondere ontwerp van Winy Maas (MVRDV) sluit daar op aan, vindt Ruitenburg. ‘Doordat geen enkele hoek hetzelfde is, wijkt het af van andere gebouwen in Zuidas. Ik weet daarom zeker dat Valley een landmark wordt. Ook omdat er zo veel openbare functies zijn.’ Het wordt een plek waar iedereen welkom is. Met een zwembad, een sportschool, diverse restaurants, kantoren, 198 huurwoningen en een museum is Valley het eerste gebouw in Zuidas waar zoveel verschillende functies samenkomen.

Meters maken aan de binnenkant

Meer groen

Nog dit jaar kunnen mensen kennismaken met Valley. Ruitenburg: ‘Daar kijken we naar uit. Vooral de afgelopen twee jaar is Valley de vorm gaan aannemen die we voor ogen hadden. Daarbij worden in de komende tijd de hangende tuinen van architect Piet Oudolf aangelegd, die Valley zijn specifieke karakter geven.’ Hier heeft Ruitenburg hoge verwachtingen van. ‘De aanleg is een enorme operatie, maar wat me echt bijzonder lijkt is dat het aanzien van dit gebouw met de seizoenen mee zal veranderen.’ Bijzonder is dat in het contract met de gemeente is opgenomen dat de tuinen er in het echt straks net zo weelderig en toegankelijk uitzien als op de artist impressions. ‘Dat groen is natuurlijk een heel belangrijke toevoeging in een omgeving die zo stedelijk is. Ik verwacht ook dat er juist in hogere gebouwen steeds meer aandacht komt voor groen in het ontwerp, zeker in dichtbebouwde gebieden. Duurzaamheid en verblijfskwaliteit worden steeds belangrijker. En daarmee dus ook voorzieningen die goed voor de gezondheid zijn, of juist uitnodigen om te ontspannen.’

Ruim en licht

Bijzondere toekomst

Ruitenburgs enthousiasme over Zuidas is aanstekelijk. ‘Het is gewoon een prachtig gebied, waar nog zo veel mogelijkheden zijn. De grachtengordel is natuurlijk heel erg mooi, maar heeft een totaal andere, beschermde charme. Zuidas is wat dat betreft veel meer gericht op de toekomst.’ Ruitenburg vergelijkt de ontwikkeling van Zuidas met Manhattan in New York. ‘De skyline van New York die nu zo kenmerkend is, is ook niet in één dag ontstaan. De dichtheid van een stad en de intensiteit van het gebruik namen steeds verder toe, vanwege het ruimtegebrek en de vraag naar vierkante meters. Ondanks de begrenzing aan de hoogbouw door de nabijheid van Schiphol denk ik dat dit ook zal gebeuren in Zuidas. Ik verwacht dat Zuidas een bijzondere toekomst te wachten staat, met tal van architectonische en culturele ontwikkelingen, juist omdat hier fysieke ruimte is om te intensiveren. En net als in Manhattan moet je niet vreemd opkijken als over 10 jaar de eerste gebouwen alweer herontwikkeld of zelfs gesloopt worden, om naast nieuwe kantoren extra woontorens toe te voegen.’

Geef uw mening

Don Camillo

Amsterdam kennende worden er zeker meer woningen gebouwd worden over 10jr ,er is nu al een overschot aan Kantoor ruimte. En met zo’n flut college moet er ruimte komen voor Asiel zoekers en helaas niet voor eigen landgenoten , ,!

MR

En terrecht!

Amsterdammer

Don Camillo, kan je ook normaal doen? Je komt racistisch over, bij meerdere onderwerpen uit je je frustraties ... hier ligt een taak voor de redactie!

Ron

Wat voor zwembad komt er in The Valley? Hoort dat bij de sportschool? Hoe groot wordt het?

Kim | Amsterdam Zuidas

@Ron, Niet heel erg groot en waarschijnlijk ook niet openbaar toegankelijk.

Daniel

Which museum will be zuidas ??

Kim | Amsterdam Zuidas

@Daniel, This is not yet definitive. See this website for more information: https://en.sapiensamsterdam.com/

Aron

Sapiens, by Naturalis.

Sander

Mooi project!

Kim | Amsterdam Zuidas

@Yvonne, Het zwembad wordt waarschijnlijk niet openbaar toegankelijk.

Yvonne

Het project is mooi ,maar ik ben blij dat ik niet hoger woon, lekker op je balcon wegwaaien in de zomer! Altijd wind.Zwembad voor wie? Buurtbewoners?

Anouk

Geweldig bedrijf edge!

Roland

Edge Technologies gaat het helemaal maken op de Zuidas. Let maar op.