skip to main content
Stepstone: architectonisch pareltje voor starters

Een mooie (woon)stap tussen studie en carrière – en een die betaalbaar is. Dat is de insteek van appartementencomplex Stepstone van De Key. In februari 2020 werd bekend dat LEVS architecten de pitch had gewonnen. LEVS, dat zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft op het gebied van woningbouw, tekende graag verder aan het ontwerp voor het sociale huurwoningencomplex aan de Mahlerlaan. Een ontwerp waarmee in het jaar ervoor, tijdens de pitch, al een mooie basis was gelegd. ‘Het was al best gedetailleerd, omdat het behoorlijk wat kaders meekreeg. Van de gemeente ontvingen we bijvoorbeeld een kavelpaspoort, waarin precies de afmetingen van het gebouw en de duurzaamheidseisen staan vastgelegd.’

Adriaan Mout

Starters

En uiteraard had De Key, opdrachtgever en de eigenaar van het toekomstige gebouw, ook eisen. Een belangrijk uitgangspunt was de doelgroep voor Stepstone: starters tot 28 jaar die er maximaal 5 jaar mogen wonen. De woningen zijn daarom niet heel groot. Het worden 216 startersappartementen waarvan de meeste woningen zo’n 30 vierkante meter meten. Mout: ‘Juist om die reden en vanwege de leeftijd van de bewoners hebben we veel aandacht besteed aan ontmoetingsruimtes en sportmogelijkheden. Deze hebben we nu beneden en op het dak gesitueerd.’ Een extra uitdaging was dat het gebouw niet mocht onderdoen voor andere architectonische parels in Zuidas. ‘Je moet van de buitenkant niet zien dat het om sociale huurwoningen gaat. Stepstone moet juist onderscheidend zijn door de kwaliteit die het uitstraalt en toegankelijk en transparant voelen.’

Aan de buitenkant

Creatieve oplossingen

Dat was gezien het budget een uitdaging. ‘Woonstichting De Key realiseert sociale huurwoningen. Grenzen aan de maximale huur betekenen natuurlijk ook grenzen aan de opbrengst. Desondanks hebben we niet ingeleverd op de kwaliteit van de woningen. Het is als architect juist leuk om dan creatieve oplossingen te bedenken. Zo hebben we van de relatief goedkopere prefab-elementen waar het gebouw straks uit bestaat, een kracht gemaakt. Door deze speels vorm te geven en op een ingenieuze manier in elkaar te klikken ontstaat een bijzonder puzzelwerk, waarbij ieder appartement ook nog een eigen balkon heeft. Daarbij is de plafondhoogte voor alle nieuwbouw in Zuidas op 3 meter 30 vastgesteld, wat een luxere uitstraling geeft. En we gebruiken mooie materialen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een grindsoort die, naar gelang de lichtval, steeds een ander groen weerspiegeld. Er is sowieso veel ruimte voor groen, dat in de vorm van hangplanten op de balkons goed zichtbaar is aan de buitenkant. Een trend in Zuidas waar we graag op inhaken.’

En bijzonder puzzelwerk

Intensief

De samenwerking met De Key is intensief en verloopt goed. ‘Omdat de woonstichting eigenaar blijft, is ze heel betrokken bij het ontwerpproces. En ook voor hen is het bijzonder om hun eerste woongebouw in Zuidas neer te zetten. Een woontoren die bedoeld is als een cadeau voor Amsterdam’, zegt Mout. In 2024 zullen de eerste huurders hun tijdelijke woning betrekken. Mout voorziet dat de toekomstige bewoners een paar prachtige jaren tegemoet gaan in Stepstone. ‘Het worden mooie woningen. Misschien niet heel groot, maar wel compleet, voorzien van alle gemakken en met een luxe afwerking. En dat je dan straks kunt sporten op het dak, waar Amsterdam aan je voeten ligt, dat kan natuurlijk ook niet iedere twintiger zeggen.’

De kavel van Stepstone

Kenniskwartier

In samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC ontwikkelt de gemeente in dit deel van Zuidas de komende jaren een compleet nieuwe buurt, genaamd Kenniskwartier. Dit gebied ligt ten zuiden van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de Amstelveenseweg en de A.J. Ernststraat. Hier ontwikkelen we de buurt Kenniskwartier – of ‘Innovation District’ -, met circa 2.700 woningen. Daarnaast is er ruimte voor kennisgerelateerde bedrijvigheid, een basisschool, cultuur en horeca. Het wordt een buurt waar gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samenkomen. Het gaat nog wel geruime tijd duren voordat deze ontwikkeling is voltooid.

Geef uw mening

Roland

Ziet er prachtig uit!

Amsterdammer

Gutgutgut, wat een geklaag. Hebben de dames hieronder hun klok gelijklopen ofzo???

Irmina Burger

Als ik lees dat de VU erbij betrokken is beginnen mijn wenkbrauwen spontaan omhoog te trekken. VU ontwikkelt zich als vastgoedbedrijf. Zij proberen zo veel mogelijk buitenlandse studenten naar de VU te lokken en kopen om deze te huisvesten hele blokken sociale woningen op in de omgeving van Amsterdam. Nederlandse studenten (en overigen)moeten zelf maar zien hoe zij aan onderdak komen. Aangezien de vastgoedmarkt nog steeds booming is hebben ze zich ook als vastgoedontwikkelaar opgeworpen voor de rest van de ‘markt’. Ik word misselijk van de ‘luxueuze afwerking’.

Margriet Schellekens

De appartementen complexen zien er fraai uit. Echter geen van de complexen biedt de individuele bewoners een mogelijkheid een goede zonwering aan de buitenzijde te bevestigen om zo schaduw om het balkon te realiseren. Screens aan de buitenzijde zijn daarvoor ongeschikt. Misschien kunnen architecten daarvoor eens een oplossing bedenken esthetiek is belangrijk maar gebruiksvriendelijkheid voor de bewoners behoort voorop te staan.

Marleen Munniksma

Ziet er fraai uit. Zorg aub ook voor genoeg fietsparkeerplekken ook voor bezoekers en bergingen, zodat bewoners hun balkonnetjes gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. En gelukkig lekker veel groen.